Keskuskauppakamari

Kauppakamarien vientijohtajakysely: 17 prosenttia vientiyrityksistä kohdannut Venäjä-pakotteiden kiertämisyrityksiä

Jaa
Kauppakamarien vientijohtajakyselyn mukaan 17 prosenttia vientiyrityksistä on kohdannut Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämisyrityksiä. Vastanneista 17 prosenttia ei osannut arvioida, onko pakotteiden kiertämisyrityksiä osunut omalle kohdalle. Vielä marraskuussa vetäytyminen Venäjän markkinoilta oli kesken 15 prosentilla vientiyrityksistä, kun tuoreimman kyselyn mukaan vetäytyminen oli kesken enää 10,5 prosentilla.
Keskuskauppakamarin johtaja, kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin johtaja, kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari. Kuva: Liisa Takala.

Kauppakamarien vientijohtajille suunnatusta kyselystä selviää, että 17 prosenttia vastanneista yrityksistä on kohdannut Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämisyrityksiä. 66 prosenttia vastanneista yrityksistä ei kyselyn mukaan ole kohdannut pakotteiden kiertämisyrityksiä ja 17 prosenttia ei osannut arvioida asiaa.  
 
Kysely kohdistettiin merkittäville vientiä harjoittaville työnantajayrityksille eri puolilta Suomea ja siihen vastasi 95 vientiyritystä. 
 
Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka vetoaa, että vientiyrityksetpysyvät valppaina pakotteiden kiertämisten suhteen.  

”Yritysten on tunnettava asiakkaansa ja otettava selvää asiakkaidensa taustoista, eikä varoitusmerkkejä ole varaa jättää huomioimatta. Vientiyrityksistä 17 prosenttia ei osannut arvioida, ovatko ne joutuneet pakotteiden kiertämisyritysten kohteeksi. Se kertoo myös siitä, että yrityksillä ei ole tarpeeksi tietoa siitä, miten pakotteita yritetään kiertää. Kiertämisyrityksiä tehdään hyvin salakavalasti”, Toivakka sanoo.  
 
Toivakan mukaan pakotteiden kiertoyrityksiin liittyy monenlaisia varoitusmerkkejä. Yritysten on huomioitava niin sektorikohtaiset pakotteet kuin henkilöpakotteet. 
 
“Tuoreet muutokset esimerkiksi maksuyhteystiedoissa, dokumenteissa ja toimitusosoitteissa on hyvä selvittää. Myös käteismaksujen tarjoaminen, täysin entuudestaan poikkeavat tilaukset kolmannesta maasta tai vaikeasti löydettävät yrityksen tiedot ovat signaaleja, joita ei kannata jättää huomioimatta. Selvittäminen voi olla hidasta, mutta se on erittäin tärkeää”, Toivakka sanoo. 

Toivakka muistuttaa, että suomalaiset yritykset ovat tuominneet Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa ja noudattaneet pakotteita erittäin hyvin. 

“Siksi on tärkeää, että myös pakotteiden kiertoyrityksiin suhtaudutaan vakavasti ja ne torjutaan”, Toivakka sanoo. 
 
EU valmistelee parhaillaan 11. pakotepakettia. Sen tavoitteena onmuun muassa torjua pakotteiden kiertämistä ja EU:n pakotteiden alaisten tuotteiden päätymistä Venäjälle tukemaan maan sotataloutta. 
 
Yritysten vetäytyminen Venäjän markkinoilta edistynyt 
 
Marraskuussa toteutetun vientijohtajakyselyn mukaan vielä 15 prosentilla yrityksistä oli vetäytymisprosessi Venäjän markkinoilta kesken. Uusimman kyselyn mukaan vetäytymisprosessi oli kesken enää 10,5 prosentilla. 85,3 prosenttia vastanneista yrityksistä ei kyselyn mukaan harjoita liiketoimintaa Venäjällä.  
 
”Kyselyn tulokset osoittavat, että aloitettuja vetäytymisprosesseja on saatu päätökseen riskialttiista liiketoimintaympäristöstä huolimatta, sillä Venäjä on vaikeuttanut yritysten lähtöprosesseja maasta merkittävällä tavalla”, Toivakka huomauttaa. 
 
Liiketoimintaa Venäjällä harjoittaa vastanneista yrityksistä edelleen vain noin neljä prosenttia. Määrä on pysynyt samana viime marraskuussa toteutettuun kyselyyn verrattuna.  
 
Kauppakamarien vientiyritysten johtajille suunnattu kysely tehtiin 15.–17.5.2023. Kyselyyn vastasi 95 yritystä. Kysely lähetettiin merkittäville vientiä harjoittaville yrityksille eri puolille Suomea. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden. 
 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin johtaja, kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin johtaja, kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyys palasi kitukuukauden jälkeen kasvuun, mutta työttömyys on noussut kuin huomaamatta26.9.2023 09:14:10 EEST | Tiedote

Heinäkuussa työllisenä oli 62 000 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, mutta pääekonomistin mukaan luvuista selvittiin säikähdyksellä. Nyt työllisyys on palanut kasvuun ja elokuussa työllisenä oli 45 000 henkeä enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyys on kuitenkin noussut kuin huomaamatta ja voidaan puhua jo tuntuvasta kasvusta. Avoimien työpaikkojen määrä on historiallisen korkea, mutta se ei ole vain hyvä uutinen – sitkeästi avoinna olevat paikat kertovat myös työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmista.

Keskuskauppakamari: Osinkoverotukseen tarvitaan ripeä täsmäkorjaus – kokonaisuudistusta selvitettävä22.9.2023 11:40:45 EEST | Tiedote

Julkisuuteen noussut someyrittäjien holdingyhtiöihin liittyvä osinkoverosuunnittelu olisi mahdollista tilkitä pienellä lakimuutoksella. Asiasta syntynyt keskustelu on osoitus siitä, että osinkoverojärjestelmämme kohtelee yrityksiä eri tavoin liiketoiminnan luonteesta riippuen. Osinkoverotuksen muutoksille on siis tarvetta, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Keskuskauppakamari: Hallitus panostaa liikenneverkkoon vaikeasta taloustilanteesta huolimatta20.9.2023 08:47:45 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarissa kiitosta saavat hallituksen budjettiriihessä tekemät panostukset liikenneverkkoon, vakavasta taloustilanteesta huolimatta. Uusien liikenneverkon parannus- ja kehittämishankkeiden toteuttamiset ovat parasta lääkettä heikkenevään suhdannetilanteeseen, mutta toteutusvalmiiden hankkeiden osalta kuokka olisi pitänyt saada maahan jo tänä vuonna, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Piia Karjalainen. Näin olisi maksimoitu elvytysvaikutus ja reagoitu rakennusalan ahdinkoon. Tiestön korjausvelan kasvu tulisi pysäyttää pysyvällä vuotuisella lisärahoituksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme