Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Hauen paikka - Lappalanjärven Nisoksella tehtiin elinympäristökunnostuksia

Jaa
Nisoksen lahdelle tehtiin allikoita, varoen uhanalaista hentonäkinruohoa. Kunnostustyöllä monipuolistetaan elinympäristöä ja parannetaan vedenlaatua. Osakaskunta ja Kaakkois-Suomen ELY-keskus rahoittivat työt.
Rantakasvillisuuteen tehtyjä käytäviä Nisoksen lahden elinympäristökunnostuksissa. Kuva Suvi Kalliomäki.
Rantakasvillisuuteen tehtyjä käytäviä Nisoksen lahden elinympäristökunnostuksissa. Kuva Suvi Kalliomäki.

Osakaskunta aloitteellinen

Nisos on lahti Kouvolan Lappalanjärvessä. Lahden rajaa omaksi lähes suljetuksi vesialueekseen kapea särkkä. Särkkä estää Nisoksen veden vaihtuvuutta Rantalansalmen kautta Lappalanjärveen. Tämän vuoksi lahden rannat ovat runsaan kasvillisuuden peittämiä.

Nisoksen kunnostushanke sai alkunsa Saarento-Jokelan osakaskunnasta, joka teki läheisellä alueella pienempimuotoisia kunnostuksia. Syksyllä 2021 järjestetty yleisötilaisuus sai osakaskunnan innostumaan alueen kunnostuksista. Kaakkois-Suomen ELY-keskus tuki kunnostushanketta Helmi-elinympäristöohjelmakunnostuksiin varatuilla rahoilla.

Eliölajikunnostuksia

Tavoitteena kunnostuksille oli eliölajistoltaan köyhän, umpeen kasvaneen Nisoksen rantaruovikon elinympäristökunnostus. Tämä onnistui tekemällä kasvillisuuteen allikoita eli vapaan veden 'aukkoja'. Tällaiset allikot parantavat erityisesti ruovikon alle jääneen uhanalaisen hentonäkinruohon elinoloja ja lisäksi hauen ja vesilintujen poikastuotantoa. Hauki taas petokalana 'kunnostaa' lahden pohjukkaa syömällä rehevöitymisestä hyötyviä ja sitä ylläpitäviä särkikaloja.

Koska Nisos kuuluu Natura-ohjelmaan, voitiin alueelle tehdä Helmi-elinympäristöohjelman rahoituksella Natura-vaikutusarviointi. Kunnostussuunnitelma tehtiin yhteistyössä ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntijoiden kanssa.

Hentonäkinruoho tarvitsee erityistä suojelua

Hentonäkinruoho on maailmanlaajuisesti arvioiden Suomen harvinaisimpia kasveja. Sitä kasvaa vain Suomessa ja joillakin kasvupaikoilla Venäjällä ja Latviassa. Suomessa laji on kansallisesti erittäin uhanalaisia ja luonnonsuojeluasetuksen mukaan erityisesti suojeltavia ja rauhoitettuja. Ne ovat myös EU:n tärkeinä pitämiä lajeja.

Hentonäkinruohon entisiä tai nykyisiä esiintymiä tunnetaan 26 järvestä. Tunnetuista esiintymistä viidesosa on arvioitu hävinneiksi ja neljän esiintymän nykytila on epävarma. Nykyesiintymiä hentonäkinruoholla on 16 järvessä ja yhdessä jokisuistossa. Yksi näistä esiintymistä on Nisoksella.

Kuukausi kunnostuksia

Kunnostuksiin liittyen osakaskunta haki kaupungilta myös maisematyöluvan. Kunnostuksia tehtiin marras-joulukuussa 2022 noin kuukauden ajan. Kokonaiskustannukset olivat noin 48 000 euroa. Kunnostuksia eli allikkoa ja matalan veden mosaiikkimaista aluetta tehtiin noin 3 hehtaarin alueelle. Kustannukset jaettiin osakaskunnan ja ELY-keskuksen kanssa puoliksi. Lisäksi osakaskunta rakensi alueen reunalle lintutornin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesienhoidon asiantuntija Ville Räihä
P. 0295 029 226
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Luonnonsuojeluasiantuntija
Tuula Tanska
P. 0295 029 291
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Rantakasvillisuuteen tehtyjä käytäviä Nisoksen lahden elinympäristökunnostuksissa. Kuva Suvi Kalliomäki.
Rantakasvillisuuteen tehtyjä käytäviä Nisoksen lahden elinympäristökunnostuksissa. Kuva Suvi Kalliomäki.
Lataa
Nisoksen rannalla haastateltavana Tuula Tanska. Kuva Suvi Kalliomäki.
Nisoksen rannalla haastateltavana Tuula Tanska. Kuva Suvi Kalliomäki.
Lataa
Nisoksen lahden rajaa kapea salmi Lappalanjärvestä. Kuva Suvi Kalliomäki.
Nisoksen lahden rajaa kapea salmi Lappalanjärvestä. Kuva Suvi Kalliomäki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Työttömiä Kaakkois-Suomessa viisi prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin26.9.2023 08:42:39 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli elokuun 2023 lopussa 13448 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä oli viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettujen määrä kasvoi vuodentakaisesta reilusti. Myös nuorten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien määrät kasvoivat. Ulkomaalaisia työttömiä oli vuodentakaiseen verrattuna 10 prosenttia enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli elokuun aikana avoinna 1879, mikä on 26 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Vaikka työttömyyden kehitys vuodentakaiseen verrattuna on monilta osin heikompi, ovat kokonaistyöttömyysluvut elokuisen mittaushistorian toiseksi matalimmat.

Liikenne Husulan tunnelissa Haminassa ohjataan kiertotielle huoltotöiden vuoksi 3.10.2023 klo 9.00 – 4.10.2023 klo 06.00 väliseksi ajaksi25.9.2023 14:26:04 EEST | Tiedote

Valtatiellä 7/E18 Haminan ohikulkutiellä sijaitseva Husulan tunneli suljetaan kokonaan 3.10.2023 klo 9.00 – 4.10.2023 klo 06.00 tunnelin huoltotöiden ajaksi. Vaikutus on molempiin suuntiin, ja liikenne ohjataan tunnelin varareitille. Tunnelin putki avataan liikenteelle heti huoltojen päätyttyä. Tunnelin sulkemisessa on kelivaraus. Huonon keliennusteen vuoksi tunnelin sulkeminen voidaan peruuttaa hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Työttömiä Kaakkois-Suomessa kaksi prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin22.8.2023 08:10:18 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli heinäkuun 2023 lopussa 14905 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä oli kaksi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettujen määrä kasvoi 38 prosentilla. Myös nuorten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien määrät kasvoivat. Ulkomaalaisia työttömiä oli vuodentakaiseen verrattuna 14 prosenttia enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli heinäkuun aikana avoinna 1464, mikä on 17 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Vaikka työttömyyden kehitys vuodentakaiseen verrattuna on monilta osin heikompi, ovat kokonaistyöttömyysluvut heinäkuisen mittaushistorian toiseksi matalimmat.

Lappeenrannan Mustajoen kalakuolema ei toistunut tänä kesänä – vedenlaatu edelleen rehevää mutta kalojen kannalta siedettävää14.8.2023 10:12:31 EEST | Tiedote

Mustajoen Pohjakkalassa kesäkuussa 2022 havaittu, yläjuoksun vähähappisuuteen ja korkeaan ammoniumtyppeen liittynyt kalakuolema ei ole toistunut. Joen yläosan kahdella latvahaaralla toteutettiin tehostettua vedenlaadun seurantaa keväällä ja kesällä 2023, ja kenttämittauksissa sekä perusteellisemmissa laboratorioanalyyseissä ei havaittu talouskalojenkaan kannalta kriittisiä pitoisuuksia. Edelleen havaittiin muun muassa koholla olevia kokonaistypen ja raudan pitoisuuksia sekä hieman alentunutta liukoista happea. Viimevuotiseen tapaan Mustajoen vedenlaatu on heikointa aivan yläosilla. Korkein mitattu ammoniumtyppipitoisuus jäi kuluneena kesänä alle puoleen edellisen kesän ennätyslukemasta ja ilmeni täysin samalla havaintopaikalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme