Valvira

Apotti-järjestelmä vastaa lainsäädännön vaatimuksia, mutta valvonta jatkuu

Jaa
Valvira on antanut päätöksensä Oy Apotti Ab:tä ja Apotti-tietojärjestelmää koskevassa valvonta-asiassa. Valvonta aloitettiin yli kuudensadan terveydenhuollon ammattihenkilön allekirjoittaman kantelun johdosta.
Kuvituskuva. Pexels.
Kuvituskuva. Pexels.

Oy Apotti Ab:hen tehdyn tarkastuksen ja selvitysten perusteella Valvira katsoo päätöksessään, että Apotti-järjestelmä täyttää asiakastietolain mukaiset olennaiset vaatimukset. Valviran näkemyksen mukaan Apotti on suunniteltu ja rakennettu tietoturvaa ja tietosuojaa koskevien lakien ja niiden nojalla annettujen säännösten sekä yhteentoimivuutta koskevien kansallisten määrittelyjen mukaisesti. Apotilla pystytään käsittelemään asiakas- ja potilastietoja lakien ja säännösten edellyttämällä tavalla.

Valvonta kuitenkin jatkuu.  

”Seuraamme järjestelmän kehittämistä, keskeneräisten yhteistestausten etenemistä ja käytettävyyden parantamista. Oy Apotti Ab:n toteuttamat ja suunnittelemat kehittämistoimenpiteet ovat yleisesti ottaen hyviä, mutta niiden onnistumista voidaan arvioida vasta myöhemmin”, toteaa yli-insinööri Antti Härkönen.

Asiakastietolaki määrittelee asiakas- ja potilastietojärjestelmien olennaiset vaatimukset

Asiakas- ja potilastietojärjestelmien täytyy täyttää asiakastietolaissa määritellyt olennaiset vaatimukset. Valvira edistää ja valvoo olennaisten vaatimusten toteutumista.

Olennaiset vaatimukset jakautuvat kolmeen osa-alueeseen: toiminnallisiin vaatimuksiin, yhteentoimivuuteen sekä tietoturvaan ja tietosuojaan.

Lisätietoa asiakastietolain mukaisista vaatimuksista (valvira.fi)

HUS-yhtymässä erillinen Apotti-tietojärjestelmävalvonta

Valvira on valvonut myös Apotin käyttöön liittyvää toimintaa HUS-yhtymässä. Apotti-tietojärjestelmästä tehdyn laajan kantelun johdosta Valvira otti oma-aloitteisesti valvontaan HUS-yhtymän erillisenä valvonta-asiana. Syynä olivat Apotin käyttöön liittyvät havainnot HUS-yhtymän toimintatavoissa sekä Apottia käyttävien henkilöiden toiminnassa. Valvira on antanut HUS-yhtymää koskevassa valvonnassa erillisen päätöksen ja tiedotteen (valvira.fi).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yli-insinööri Antti Härkönen, 0295 209 530


HUS-yhtymää koskevasta päätöksestä antaa lisätietoja ylitarkastaja Leena Kinnunen, 0295 209 420

Kuvat

Kuvituskuva. Pexels.
Kuvituskuva. Pexels.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira
Valvira
PL 43
00521 Helsinki

http://www.valvira.fi

Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta.  Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira

Hoiva-avustajien määrää mahdollista lisätä, mutta ensisijaista on edelleen palvelutarpeen mukainen henkilöstömäärä ja monipuolinen henkilöstörakenne31.3.2023 11:09:21 EEST | Tiedote

Hoiva-avustajien määrää voidaan hoivakodeissa lisätä, kun vanhuspalvelulain mukainen henkilöstön vähimmäismitoitus nousee huhtikuun alusta. Välittömään asiakastyöhön osallistuvan henkilöstön vähimmäismitoitus on 1.4.2023 alkaen 0,65 työntekijää asiakasta kohden, jolloin uusi viitteellinen hoiva-avustajien määrä voi valvontaviranomaisten näkemyksen mukaan olla noin kaksi työntekijää kymmentä asiakasta kohden. Yhdessä työvuorossa voi työskennellä yksi hoiva-avustaja kahta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä kohden.

Yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajia ja toimipaikkoja vuosi vuodelta enemmän23.3.2023 09:41:52 EET | Tiedote

Yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajien ja toimipaikkojen määrät kasvavat vuodesta toiseen. Vuonna 2022 Valvira myönsi 196 uutta yksityisen terveydenhuollon lupaa. Tämä on 27 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Muutoslupia myönnettiin 78 enemmän kuin vuotta aiemmin, yhteensä 1014. Muutoslupa täytyy hakea silloin, kun toiminnassa tapahtuu olennaisia muutoksia tai voimassa olevaan lupaan lisätään uusi toimipaikka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme