Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, huhtikuu 2023

Jaa
Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli huhtikuun lopussa 13464 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä kasvoi kahden prosentin verran vuodentakaisesta. Kymenlaaksossa työttömiä oli prosentin verran vähemmän ja Etelä-Karjalassa viisi prosenttia enemmän kuin vuoden 2022 huhtikuussa. Lomautettujen määrä kasvoi vuodentakaiseen verrattuna, mutta laski maaliskuusta. Uusia avoimia työpaikkoja oli huhtikuun aikana avoinna 2247, mikä on 31 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.
Kaakkois-Suomessa oli huhtikuussa 2023 työttömiä työnhakijoita 2 % enemmän ja uusia avoimia työpaikkoja 31 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 10,6 %.
Kaakkois-Suomessa oli huhtikuussa 2023 työttömiä työnhakijoita 2 % enemmän ja uusia avoimia työpaikkoja 31 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 10,6 %.

Työttömiä kaksi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin

Kaakkois­-Suomessa oli huhtikuun 2023 lopussa 13464 työtöntä työnhakijaa. Luku on huhtikuisen mittaushistorian toiseksi matalin. Työttömiä oli 236 (+2 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 7626 (-54 henkilöä, -1 %). Etelä-Karjalassa työttömiä oli 5838 (+290 henkilöä, +5 %).

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli huhtikuussa Kaakkois­-Suomessa 10,6 prosenttia. Työttömyysaste oli korkein Rautjärvellä ja Imatralla (12,6 %) ja matalin Lemillä (7,9 %). Työttömyysasteet vaihtelevat kunnittain melko paljon. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 9,3 prosenttia.

Lomautettujen määrä kasvoi edellisvuoden huhtikuuhun verrattuna. Sen sijaan kuluvan vuoden maaliskuusta lomautettujen määrä laski 10 prosentilla. Työttömistä työnhakijoista Kaakkois-Suomessa oli kokoaikaisesti lomautettuja 1224. Tämä on 119 henkilöä ja 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömien määrä kasvoi Lappeenrannan ja Imatran seuduilla

Lappeenrannan seutukunnassa työttömien määrä kasvoi seitsemän prosentin ja Imatran seudulla kahden prosentin verran. Kehitys oli hiukan parempi Kymenlaaksossa. Kotka-Haminan seutukunnassa työttömien määrä väheni prosentin verran vuodentakaisesta. Kouvolan seudulla tilanne pysyi lähes ennallaan (noin 0 %, -7 henkilöä).

Työttömien määrä laski edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta kuudessa kaakkoissuomalaisessa kunnassa. Määrällisesti lasku oli suurinta Kotkassa (-103 henkilöä). Suhteellisesti eniten työttömien määrä laski Luumäellä (-9 %). Heikointa muutos vuodentakaiseen verrattuna oli määrällisesti tarkasteltuna Lappeenrannassa, jossa työttömien määrä nousi 249 henkilön verran. Suhteellisesti eniten työttömyys kasvoi Lemillä (+20 %).

Nuoria työttömiä vuodentakaista enemmän

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli huhtikuun lopussa Kaakkois­-Suomessa 1293, mikä on kaksi prosenttia (­+24 henkilöä) enemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömien määrä laski ainoastaan Kouvolan seutukunnassa.

Yli 50-­vuotiaita oli Kaakkois-­Suomessa työttömänä kolme prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömyys kasvoi monessa ammattiryhmässä

Työttömien määrä kasvoi edellisvuodesta yli puolessa kaikista ammattiryhmistä. Eniten kasvoi palvelu- ja myyntityöntekijöiden sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmiin kuuluvien työttömyys. Eniten puolestaan väheni toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöiden työttömyys ja toiseksi eniten erityisasiantuntijoiden työttömyys.

Työttömyys väheni Kaakkois-Suomessa edellisvuoteen verrattuna koulutusasteista perusasteella, alemman korkeakoulututkinnon suorittaneilla (ml. alin ja alempi korkea-aste) ja ylemmällä korkea-asteella.

Toisen asteen tutkinnon suorittaneiden työttömien määrä kasvoi eniten (+397 henkilöä).

Pitkäaikaistyöttömyys edelleen laskussa

Kaakkois­-Suomessa oli huhtikuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 3842, mikä on yhdeksän prosenttia ja 358 henkilöä vähemmän kuin vuoden 2022 huhtikuussa. Pitkäaikaistyöttömyys väheni koko alueella – määrällisesti eniten Kouvolan seudulla ja suhteellisesti eniten Imatran seudulla. Eniten pitkäaikaistyöttömiä on Kotka-Haminan seutukunnassa (1421 henkilöä).

Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 29 prosenttia. Koko maassa osuus oli 34 prosenttia.

Uusien avointen työpaikkojen määrä laski vuodentakaisesta

Kaakkois­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli huhtikuun aikana avoinna 2247 uutta työpaikkaa. Uusia paikkoja oli 31 prosenttia (-1003 kpl) vähemmän kuin vuosi sitten. Työpaikkoja oli vuodentakaista vähemmän kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa. Määrä laski eniten Lappeenrannan seudulla.

Palvelu- ja myyntityöntekijöille ilmoitetut työpaikat vähenivät eniten. Myös asiantuntijoille ilmoitetut uudet avoimet työpaikat vähenivät merkittävästi. Vähennystä oli paljon myös rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ja muiden työntekijöiden ryhmille ilmoitetuissa työpaikoissa. Maanviljelijöille ilmoitettiin vuodentakaista hieman enemmän työpaikkoja.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten avustaville keittiötyöntekijöille, lähihoitajille, toimisto- ja laitossiivoojille, myyjille sekä ravintola- ja suurtaloustyöntekijöille.

Uusista avoimista työpaikoista 78 prosenttia oli yrityksissä.

Palveluiden piirissä vähemmän henkilöitä kuin vuosi sitten

Huhtikuun lopussa Kaakkois­-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 6565 henkilöä (-6 %). Aktivointiaste oli 32,8 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli huhtikuussa noin 20000. Määrä on vajaat 200 henkilöä pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjä oli huhtikuun lopussa 1500 henkilöä. Määrä laski vuodentakaisesta (-4 %, -67 henkilöä). Enemmistö työllistetyistä (65 %) oli yksityisen sektorin töissä.

Palveluista työvoimakoulutuksen ja työ- tai koulutuskokeilun osallistujamäärät nousivat, kun taas muissa palveluissa osallistujamäärät laskivat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, puh. 0295 042 200, jari.saarinen@te-toimisto.fi

Kuvat

Kaakkois-Suomessa oli huhtikuussa 2023 työttömiä työnhakijoita 2 % enemmän ja uusia avoimia työpaikkoja 31 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 10,6 %.
Kaakkois-Suomessa oli huhtikuussa 2023 työttömiä työnhakijoita 2 % enemmän ja uusia avoimia työpaikkoja 31 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 10,6 %.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Työttömiä Kaakkois-Suomessa kaksi prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin22.8.2023 08:10:18 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli heinäkuun 2023 lopussa 14905 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä oli kaksi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettujen määrä kasvoi 38 prosentilla. Myös nuorten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien määrät kasvoivat. Ulkomaalaisia työttömiä oli vuodentakaiseen verrattuna 14 prosenttia enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli heinäkuun aikana avoinna 1464, mikä on 17 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Vaikka työttömyyden kehitys vuodentakaiseen verrattuna on monilta osin heikompi, ovat kokonaistyöttömyysluvut heinäkuisen mittaushistorian toiseksi matalimmat.

Lappeenrannan Mustajoen kalakuolema ei toistunut tänä kesänä – vedenlaatu edelleen rehevää mutta kalojen kannalta siedettävää14.8.2023 10:12:31 EEST | Tiedote

Mustajoen Pohjakkalassa kesäkuussa 2022 havaittu, yläjuoksun vähähappisuuteen ja korkeaan ammoniumtyppeen liittynyt kalakuolema ei ole toistunut. Joen yläosan kahdella latvahaaralla toteutettiin tehostettua vedenlaadun seurantaa keväällä ja kesällä 2023, ja kenttämittauksissa sekä perusteellisemmissa laboratorioanalyyseissä ei havaittu talouskalojenkaan kannalta kriittisiä pitoisuuksia. Edelleen havaittiin muun muassa koholla olevia kokonaistypen ja raudan pitoisuuksia sekä hieman alentunutta liukoista happea. Viimevuotiseen tapaan Mustajoen vedenlaatu on heikointa aivan yläosilla. Korkein mitattu ammoniumtyppipitoisuus jäi kuluneena kesänä alle puoleen edellisen kesän ennätyslukemasta ja ilmeni täysin samalla havaintopaikalla.

Kesäkuussa Kaakkois-Suomen työttömyysluvut olivat kesäkuisen mittaushistorian matalimmat25.7.2023 09:57:05 EEST | Tiedote

Kaakkois­Suomen työ­ ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun lopussa 14 113 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä laski Kaakossa 2 prosenttia vuodentakaisesta (-224 hlöä). Työttömistä lomautettuja oli yhteensä 727 henkilöä, mikä on prosentin vähemmän kuin vuosi sitten ja 22 prosenttia vähemmän kuin edelliskuussa. Kymenlaaksossa työttömyys laski 2 prosenttia ja Etelä-Karjalassa prosentin. Seutukunnista työttömyys laski eniten Kouvolan seudulla (-4 %, -149 hlöä). Työttömyyden kehitystä on tilastoitu vuodesta 2006 eteenpäin.

Kasvutavoitteista huolimatta luomun peltoala ja tilalukumäärä laskivat - Kaakkois-Suomessa luomuala pysyi kuitenkin edellisvuoden tasolla13.7.2023 10:03:38 EEST | Tiedote

Luomuviljelty peltoala väheni koko maassa, mutta Kaakkois-Suomessa luomun peltoala pysyi kuitenkin samana ja Kymenlaaksossa luomuala jopa hiukan kasvoi viime vuoteen verrattuna. Ruokaviraston ennakkotietojen mukaan Kaakkois-Suomessa on tällä hetkellä 21 264 hehtaaria luomuviljeltyä peltoa. Luomun osuus koko viljelyalasta Kaakkois-Suomessa on 17,4 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme