ELY-keskuksetELY-keskukset

Vesiosaamisen kasvuun ja kansainvälistymiseen jälleen rahoitusta – kestävän kasvun ohjelmasta on myönnetty avustusta 3,3 milj. euroa 21:lle vesiosaamisen hankkeelle

Jaa
Etelä-Savon ELY-keskus ja maa- ja metsätalousministeriö järjestivät 10.1.-17.3.2023 toisen avoimen hankehaun vesiosaamisen kehittämishankkeille. Hakemuksia tuli 27, joista yhtätoista on päätetty rahoittaa. Avustuksia myönnettiin yhteensä 1,5 milj. euroa. Tuensaajia on 27.

Maa- ja metsätalousministeriön ja Etelä-Savon ELY-keskuksen yhteistiedote.

Yhteensä vesiosaamisen kasvun ja kansainvälistymisen hankkeisiin on nyt myönnetty kahdella hakukierroksella 3,3 milj. euroa vuosille 2022-2025. Tuensaajia on yhteensä 49.

– Työ vesisektorilla on merkityksellistä koko suomalaiselle yhteiskunnalle, mutta myös globaalisti. Suomalaista vesiosaamista arvostetaan laajasti maailmalla. Meillä yksityisen sektorin, tutkimuksen ja julkisen sektorin yhteistyö toimii ja olemme edelläkävijöitä veden vastuullisessa käytössä. Haluamme tukea poikkisektoraalista yhteistyötä ja entistä laajempia kokonaiskestäviä ratkaisuja tukemaan vihreää siirtymää. Meillä on paljon vahvuuksia, jotka näkyvät näissäkin hankkeissa: digitaalisuuden hyödyntäminen, resurssi- ja energiatehokkuus sekä resilienssin lisääminen. Mahdollisuudet uudelle liiketoiminnalle ovat valtavat ja sillä luodaan Suomeen työpaikkoja ja liiketoimintaa, joka houkuttelee parhaimmillaan vesialalle myös uusia osaajia, toteaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Rahoitettavat hankkeet ovat kehittämishankkeita, jotka kasvattavat suomalaista vesiosaamista, siihen liittyvää liiketoimintaa ja kansainvälistymistä. Hankkeiden arvioinnissa otettiin huomioon ratkaisujen ja sovellusten kansainvälistymisedellytykset sekä mahdollisen markkina-alueen alustava identifiointi, ratkaisujen ja sovellusten taloudellinen elinkelpoisuus ja kaupallinen potentiaali, kumppanuudet eri toimijoiden kesken, hankkeiden ilmasto- ja ympäristöystävällisyys, hankkeiden tehokkuus ja relevanssi tavoitteiden näkökulmasta, ratkaisujen ja sovellusten uutuus, monistettavuus ja laajennettavuus sekä hankkeen toimenpiteiden vaikuttavuus suhteessa arvioituihin kustannuksiin.

Lisäksi rahoitettavat hankkeet ovat ei merkittävää haittaa -periaatteen mukaisia eli niillä ei saa olla haitallisia ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.

Hankkeet voivat kestää 15.8.2025 saakka.

Ohjelmasta järjestetään syksyllä 2023 kolmas, kohdennetumpi hakukierros. Hakuohje julkaistaan syyskuussa.

Rahoitettavat hankkeet

Allwatec Oy
”Allbiron - Plug & Play”

Flowplus Oy
(Ambientia Oy /Asensiot, Viimatec Digital Oy, Xylem Water Solution Suomi Oy, Water Solution Suomi Oy)
”Laitekannan elinkaaren aikainen kunnossapidon ja käynnissäpidon kustannustehokas validoituun tietoon perustuva resurssiohjaus”  

Invenire Market Intelligence Oy
Finnish Water Forum
”Vesiviisaamman ruokajärjestelmän ratkaisumalli”

Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy
(Finnish Water Forum, Kaukointernational Oy, Tieto-Oskari Oy)
”DigiWADA - Enhancing Water and Dam management in Kazakhstan and Uzbekistan with PPP joint offering”

Lining Ab
”Lining AQUAVISIO osaksi globaalia SAP Storea”

Mittausguru Oy
”Ympäristötiedon integroitu hallinta modernissa kaivostoiminnassa”

Sansox Oy
”Markkinoiden kartoitus, agentin etsintä sekä luonnonvesipilotin tulosten todentaminen Thaimaassa sekä Koreassa.”

Savonian Ammattikorkeakoulu Oy
(Finnish Water Forum, Hurja Solutions Oy, Viimatec Digital Oy)
”Kasvua ja kansainvälistymistä älykkäistä pumppauksen hallinnan sekä etähuollon ja ylläpidon sovelluksista”

Sofi Filtration Oy
Weeefiner Oy
”Suodin-sieppari - suomalaiset vesi-innovaatiot yhdessä”

Solar Water Solutions
”High recovery rate desalination system development and piloting”

Suomen Vesifoorumi ry
(Bauer Solutions Oy, Dewaco Oy, Intolead Oy, Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy)
”Water Ecosystem to Africa (WETA)”

Tarkat tiedot rahoitettavista hankkeista löytyvät tiedotteen liitteestä.

Ensimmäisellä hakukierroksella keväällä 2022 hakemuksia tuli 18, joista kymmentä päätettiin rahoittaa. Ensimmäisen hakukierroksen tiedotteeseen tästä (mmm.fi).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankepäällikkö Anitta Sihvonen, Etelä-Savon ELY-keskus
anitta.sihvonen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 064


Vesiliiketoiminnan asiantuntija Tanja Heikkilä, Etelä-Savon ELY-keskus
tanja.heikkila(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 187


Projektipäällikkö Jertta de Mazières, maa- ja metsätalousministeriö
jertta.demazieres(at)gov.fi, p. 0295 162 113

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Leväseurannan viimeisellä viikolla sinilevähavaintoja tehty edelleen niin sisävesillä kuin merialueellakin Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)28.9.2023 15:34:42 EEST | Tiedote

Lämpimän sään myötä sinileviä on edelleen havaittu kuluvalla viikolla Lounais-Suomen vesistöissä, mutta havaintojen määrä ja esiintymien runsaus ovat vähentyneet viime viikkoon nähden. Vakioseurannassa sinilevää on havaittu tällä viikolla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella kuudella vakiohavaintopaikalla ja havaitut sinilevämäärät ovat olleet pääasiassa vähäisiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme