Riikka Talvitie karistaa tohtorintutkinnossaan säveltäjän työhön liittyvää mystifiointia ja laajentaa säveltämisen käytäntöjä

Talvitien tohtorintutkintoon sisältyy viisi taiteellista projektia: Omakuva (2018), Kylmän maan kuningatar (2017), Heinä (2018), Mimesis, metafora, mallintaminen (2022) ja Aaltoliike – näkökulmia luontoon (2021). Kaikki taiteelliset projektit toteutuivat erilaisissa työryhmissä tai pohtivat muilla tavoin jaettua tekijyyttä. Yhteisen tekemisen myötä esille nousivat merkittävät teemat kuten muun muassa ekologisuus, musiikin ja luonnon välinen suhde, eettisyys ja toiseus, yhdenvertaisuus ja diversiteetti sekä kriittinen taide ja aktivismi.
”Olen kadehtinut sitä, miten eri alojen taiteilijat saavat työskennellä ajankohtaisten kysymysten parissa peilaten esteettisiä ja eettisiä arvojaan suhteessa ympäröivään maailmaan. Olen kokenut säveltäjän ammatin rajoittavaksi, institutionaaliseksi, vanhanaikaiseksi ja monella tapaa elämänarvojeni vastaiseksi, ja tämä tuli esiin myös tutkimuksessani. Musiikin tekemisen ei kuitenkaan tarvitse olla maailmasta irrallista, vaan itselle tärkeät eettiset ja ideologiset arvot voi sisällyttää omaan taiteilijuuteensa”, Talvitie kertoo.
Taiteellinen tutkimus tarjoaa mahdollisuuden uudistaa säveltäjän ammattikuvaa
Tutkielmassaan Talvitie tarkastelee säveltäjän ammattia, sen historiaa ja työnkuvan muutosta suhteessa säveltämisen tutkimukseen musiikkitieteen traditiossa. Länsimaisen taidemusiikin säveltäjää on perinteisesti tarkasteltu yksilötaiteilijana, jolla on teosten kautta olennainen rooli musiikkielämän keskiössä. Säveltäjän vuorovaikutusta muiden toimijoiden kanssa sävellystyön aikana ja esitysprosessin yhteydessä on tutkittu selkeästi vähemmän. Talvitie toteaa, että säveltämistä ovat tutkineet pääasiassa alan ulkopuoliset tutkijat, mutta taiteellisessa tutkimuksessa säveltäjä voi muuttaa työnkuvaansa ja omia sävellyskäytäntöjään. Projekteissaan Talvitie halusi murtaa säveltäjän ammatin mystiikkaa muun muassa kokeilemalla erilaisia kollektiivisia työtapoja kuten yhteissäveltämistä tai sävellysprosessin avaamista esitystaiteen keinoin.
”Havaitsin, että jos voin säveltäjänä avata sävellysprosessia ja sen taustalla vaikuttavia esteettisiä valintoja työryhmälle, avautuu tilaisuus keskustella myös ajankohtaisista sosiaalisista, poliittisista ja ekologisista kysymyksistä. Avoin keskustelu tarjoaa myös uudenlaisia mahdollisuuksia tasavertaisen suhteen luomiseen yleisön kanssa.”
Riikka Talvitien taiteellisen tohtorintutkinnon tarkastustilaisuus järjestetään maanantaina 5.6.2023 klo 12 Musiikkitalon Camerata-salissa. Tutkielman tarkastajina ovat FT Mikko Heiniöja TaT Lea Kantonen. Tarkastustilaisuuden valvojana toimii sävellyksen professori Veli-Matti Puumala. Katso tarkastustilaisuuden tarkemmat tiedot.
Yhteyshenkilöt
Riikka Talvitie
riikka.talvitie@uniarts.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Johtajanimityksiä Taideyliopistossa: Ossi Naukkarinen valittiin tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi, Kaisa Rönköstä Sibelius-Akatemian dekaani12.6.2025 14:03:58 EEST | Tiedote
Molemmat johtajat valittiin tehtäväänsä viisivuotiskaudeksi. Taideyliopiston hallitus teki valinnat kokouksessaan 12.6.
Konstuniversitetet antog 364 nya studerande våren 202528.5.2025 09:39:51 EEST | Tiedote
Konstuniversitetet antog 364 nya grundexamensstuderande, varav 43 till Bildkonstakademin, 243 till Sibelius-Akademin och 78 till Teaterhögskolan.
Taideyliopistoon valittiin 364 uutta opiskelijaa keväällä 202528.5.2025 09:15:29 EEST | Tiedote
Uusia opiskelijoita valittiin 43 Kuvataideakatemiaan, 243 Sibelius-Akatemiaan ja 78 Teatterikorkeakouluun.
Johanna Ehrnrooth -palkinto kuvataiteilija Alena Tereshkolle20.5.2025 17:17:29 EEST | Tiedote
Taideyliopiston tukisäätiön myöntämän palkinnon tarkoituksena on tukea nuorten kuvataiteilijoiden kansainvälistymistä sekä siirtymävaihetta opinnoista ammattiuralle. 10 000 euron arvoisen palkinnon saaja valitaan vuosittain Kuvan kevät -maisterinäyttelyn taiteilijoiden joukosta.
Kustannusten nousu ja yleisön ostovoiman heikkeneminen huolestuttavat rytmimusiikkifestivaaleja15.5.2025 15:45:00 EEST | Tiedote
Kotimaisten rytmimusiikkifestivaalien määrä nousi uuteen ennätykseen vuonna 2023, mutta käyntimäärät ja taloudellinen kannattavuus jäivät pandemiaa edeltävistä vuosista. Varsinkin pienet festivaalit kamppailevat kustannuspaineiden ja epävarman kysynnän kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme