Fingrid Oyj

Sähkömarkkinoilla siirryttiin Suomessa 15 minuutin taseselvitysjaksoon

Jaa
Suomessa siirryttiin 15 minuutin taseselvitysjaksoon maanantaina 22.5. klo 01.00. Käyttöönotto onnistui suunnitellusti ja nyt sekä taseselvitysyhtiö eSettin että vähittäismarkkinoiden tiedonvaihtopalveluja tarjoavan Datahubin järjestelmät toimivat vartin aikajaksoissa. Varttitaseen käyttöönotto on ensimmäinen askel kohti 15 minuutin kaupankäyntiä.

Maanantaina 22.5. klo 01.00 saavutettiin merkittävä virstanpylväs Suomen sähkömarkkinoilla, kun 15 minuutin taseselvitysjakso otettiin käyttöön. Käyttöönotto onnistui suunnitellusti ja nyt sekä eSettin taseselvityslaskenta että Datahubin järjestelmät toimivat 15 minuutin aikajaksoissa. Myös osa energiamittauksista on siirtynyt kevään aikana vartin mittausresoluutioon. Kaupankäynti 15 minuutin tuotteilla on mahdollista Suomen tarjousalueella päivänsisäisessä kaupankäynnissä.

”Sähkön tuotantorakenteessa tapahtuu iso muutos, kun tuotanto muuttuu sääriippuvaksi ja vaihtelevaksi. Se edellyttää muutosta myös sähkömarkkinoihin ja kaupankäyntiin, minkä vuoksi markkina-aikayksikköä lyhennetään tunnista 15 minuuttiin. Muutokset alkavat nyt taseselvityksen ja mittauksen siirtämisestä varttiin”, taustoittaa muutosta Fingridin johtaja Asta Sihvonen-Punkka.

”Oikea suunta kohti reaaliaikaisuutta”

Varttitaseeseen siirtymistä on valmisteltu yhteispohjoismaisesti. ”Pohjoismainen siirtymä vaihtui vuosien varrella yhdestä suuresta yhteissiirtymästä vähittäin markkinoilla tapahtuvaksi muutokseksi, jossa Suomi ja Tanska siirtyivät varttiin nyt toukokuussa 2023, Ruotsi marraskuussa 2023 ja Norja vuoden 2024 alkupuolella”, pohjoismaisten kantaverkkoyhtiöiden taseselvitysyhtiö eSettin toimitusjohtaja Minnakaisa Ahonen kertoo.

”Sähkömarkkinoille tämä on oikea suunta kohti reaaliaikaisuutta. On hyvä, että markkinamalli ja todellisuus ovat mahdollisimman lähellä toisiaan ja ohjaussignaalit kohtaavat”, Ahonen sanoo.

Datahub toimii jakeluverkkoyhtiöiden energiamittausten taseselvittäjänä. ”Datahub suorittaa jakeluverkon taseselvityksen vaaditulla vartin resoluutiolla ja raportoi lasketut tulokset edelleen eSettille. Jos loppukuluttajan mittari on jo vaihdettu varttimittaukseen, niin datahubin asiakasportaalista hän näkee kulutuksensa myös vartissa”, Datahubin toimitusjohtaja Pasi Aho kertoo. Varttimittauksen piirissä oli 23.5. noin 15 % mittauksista ja siirtymä jatkuu tulevina vuosina.

Asiakkailla muutos on edellyttänyt mm. varttimittausten toimittamista datahubiin ja muutokset ovat koskeneet eniten jakeluverkonhaltijoiden järjestelmiä. Datahubissa on nyt valmius käsitellä myös ns. paikallisten energiayhteisöjen mittaustietoja.

Ensimmäinen askel totuttaa varttimaailmaan

Valmistautuminen varttitaseeseen aloitettiin hyvissä ajoin ja käyttöönotto on ollut suuri ponnistus kaikille markkinatoimijoille. Varttiin siirtyminen on vaatinut merkittävän määrän tietojärjestelmä-, mittari- ja toimintamallimuutoksia. Pääsääntöisesti muutokset ehdittiin tekemään ajallaan ja ne toteutettiin hyvässä yhteistyössä toimialalla.

Varttitaseen käyttöönotto on ensimmäinen askel kohti yhteisiä eurooppalaisia 15 minuutin markkinoita. Muutos mahdollistaa totuttautumisen varttimaailmaan, kun taseselvityksessä saadaan näkyviin varttikohtaiset tasepoikkeamat, vaikka tasepoikkeaman hinta onkin tunnin jokaisella vartilla vielä sama. Toimijoilla on mahdollisuus sopeuttaa toimintaansa tulevia varttimarkkinoita ja vartin tasepoikkeaman hinnoittelua ajatellen.

”Työ on käynnissä sekä pohjoismaisissa että eurooppalaisissa kantaverkkoyhtiöiden ja pörssien hankkeissa rajat yli käytävän 15 minuutin kaupan toteuttamiseksi sekä päivänsisäisillä että vuorokausimarkkinoilla. Näiden odotetaan mahdollistuvan seuraavan kahden vuoden aikana. Aikataulut ovat täsmentymässä.” Asta Sihvonen-Punkka toteaa.

Lisätietoja

Asta Sihvonen-Punkka, Fingrid Oyj, puh. +358 303 955 235, asta.sihvonen-punkka(at) fingrid.fi

Minnakaisa Ahonen, eSett Oy, puh. +358 10 501 8502, minnakaisa.ahonen(at)esett.com
eSett | Nordic Imbalance Settlement 

Pasi Aho, Fingrid Datahub Oy, puh. +358 30 395 5262, pasi.aho(at)fingrid.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Fingrid Oyj
Fingrid Oyj
Läkkisepäntie 21
00620 Helsinki

https://www.fingrid.fi/

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Fingrid slopar stamnätsavgifter och justerar nivån för stamnätets anslutningsavgifter21.9.2023 15:56:17 EEST | Tiedote

Fingrid planerar att slopa stamnätsavgifterna för sammanlagt sex månader under 2024 och därmed sänka stamnätsavgifterna för sina kunder med cirka 250 miljoner euro. Anledningen till denna plan är exceptionellt höga flaskhalsintäkter. Beslut har redan fattats om att slopa stamnätsavgifterna för januari, februari och juni 2024. För resten av året kommer beslut om slopade stamnätsavgifter att fattas under sommaren 2024. Anslutningsavgifterna för nya anslutningar till stamnätet kommer att justeras för att motsvara de ökade byggkostnaderna från och med 1.1.2024.

Fingrid jättää perimättä kantaverkkomaksuja ja tarkistaa kantaverkon liittymismaksujen tasoa21.9.2023 15:56:17 EEST | Tiedote

Fingridin suunnitelmissa on jättää perimättä kantaverkkomaksuja kaikkiaan kuudelta kuukaudelta vuonna 2024, ja alentaa näin asiakkaidensa kantaverkkomaksuja noin 250 miljoonalla eurolla. Suunnitelman taustalla on poikkeuksellisen suuret pullonkaulatuotot. Vuoden 2024 tammi-, helmi- ja kesäkuun kantaverkkomaksut on jo päätetty jättää perimättä. Loppuvuoden kantaverkkomaksujen perimättäjättämisestä päätetään kesällä 2024. Uusien kantaverkkoliittymien liittymismaksuja tarkistetaan vastaamaan rakentamisen nousseita kustannuksia 1.1.2024 alkaen.

Fingrid will waive grid service fees and adjust the level of grid connection fees21.9.2023 15:56:17 EEST | Press release

Fingrid plans to waive grid service fees for a total of six months in 2024, thus reducing its customers’ grid service fees by approximately EUR 250 million. The plan is a reaction to the exceptionally large amount of congestion income. The company has already decided to waive the grid service fees for January, February and June 2024. The decision to waive grid service fees for the remainder of the year will be made in the summer of 2024. The connection fees for new grid connections will be adjusted to reflect higher construction costs as of 1 January 2024.

Finansiell information från Fingrid Oyj år 20245.9.2023 11:11:32 EEST | Tiedote

Fingridkoncernen publicerar år 2024 följande finansiella rapporter: 27.2.2024 bokslutskommuniké, verksamhetsberättelse och bokslut för 2023 25.4.2024 ledningens översikt 25.7.2024 halvårsrapport januari–juni 2024 30.10.2024 ledningens översikt Fingrids ordinarie bolagsstämma hålls preliminärt den 21.3.2024. Mer information: Ekonomi- och finansieringsdirektör Jukka Metsälä, Fingrid Oyj, tfn 030 395 5213

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme