Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen juuri Teosto-palkittu sävellys Water kuullaan Oulu Sinfonian tulkintana Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalilla

Jaa

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen huhtikuussa 2023 Teosto-palkinnon voittanut Water-sävellys kuullaan 5. lokakuuta Oulussa järjestettävällä Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalilla. Nykymusiikin erikoismies, erityisen laajasta repertoaaristaan tunnettu saksalainen kapellimestari André de Ridder tarttuu Merkillisiä ääniä -konsertissa Oulu Sinfonian kanssa tämän hetken ajankohtaisimpiin ja kiinnostavimpiin nykymusiikkiteoksiin.

Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen. Kuva: Ville Juurikkala
Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen. Kuva: Ville Juurikkala

Merkillisiä ääniä -konsertissa kuullaan Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen voitokkaan Water-teoksen lisäksi myös saksalaisen kokeellisen musiikin pioneerin Carola Bauckholtin säveltämä, jo vuonna 2001 valmistunut Atempause, sekä säveltäjä Veli Kujalan H. P. Lovecraftin fantasianovellien inspiroima viulukonsertto, jonka solistina soittaa viulisti Eriikka Maalismaa. Konsertti järjestetään yhteistyössä jo 18. kerran järjestettävän Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalin kanssa. Festivaali on pohjoisen Suomen nykymusiikin juhla, joka tuo yhteen säveltäjät, esiintyjät ja rohkeasti uudesta ja yllättävästä kiinnostuneet yleisöt. Merkillisiä ääniä -konsertin  liput ovat nyt myynnissä.

Kymmenen vuotta yhdessä nykymusiikkia säveltäneet Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen loivat 20-minuuttisen Water-teoksen sinfoniaorkesterille Tampere Filharmonian tilauksesta. Tampere Filharmonia johtajanaan Rebecca Tong kantaesitti teoksen Tampere Biennalessa huhtikuussa 2022. Waterissa soi symboliikan lisäksi oikea, aito vesi. Sävellyksessä käytetään perinteisten orkesterisoitinten lisäksi ”hybridisoittimia”, jotka on toteutettu yhdistämällä luonto (= vesi) ja teknologia toisiinsa, esimerkiksi vesitipan tiputus pipetillä mikitettyyn desimittaan. Näitä hybridisoittimia soittavat lyömäsoittaja sekä musiikkiteknologi yhdessä. Waterissa käytetään myös veteen upotettavia instrumentteja, joita ovat chimes, triangeli ja kellopelilaatat. Mukana on lisäksi jääkalikka, jonka sisälle on jäädytetty hydrofoni eli vedenalainen mikrofoni. Jääkalikkaa sekä raavitaan että soitetaan rytmikkäästi iskemällä sen pintaan lyömäsoittimen lailla.

Sanna Ahvenjärven mukaan säveltäjäpariskunta halusi Waterissa kuvata veden tärkeyttä ja kauneutta, mutta samalla sen vastakohtaa, kauheutta.

– Teos lähtee liikkeelle kuivuudesta. Sitten tulee sade, joka muuttuu puroksi. Purosta mennään pienen vesiputouksen kautta järveen. Järvi muuttuu jäätiköksi, jäätikkö liukuu suuren vesiputouksen kautta mereen, jossa on koralleja. Lopuksi nousee tsunami.

Säveltäjät paljastavat, että Water-teokselle on myös luvassa jatkumoa.

– Meillä on 5-15 seuraavan vuoden tai jopa loppuelämän yhteisenä elämäntyöhaaveena säveltää tulevaisuudessa veden lisäksi teokset myös muista klassisista elementeistä, maasta, tulesta ja ilmasta, Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen visioivat neliosaista sarjaa.

Vuodesta 2003 lähtien jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja, ja se jaettiin huhtikuun lopussa 18. kerran. Rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia sävelteoksia huomioivan Teosto-palkinnon kokonaissumma 40 000 euroa jaetaan tasan voittajateosten kesken.Katso Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen Water-teoksen traileri täältä.

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen Water-teoksen partituurivideo:

https://www.youtube.com/watch?v=3iw1tFtxNw8&t=38s

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen videohaastattelu:

https://www.teosto.fi/teostory/teosto-palkintoehdokas-2023-sanna-ahvenjarvi-ja-tapio-lappala

inen-water/

www.sannaahvenjarvi.com

www.facebook.com/SannaAhvenjarviComposer

https://twitter.com/SannaAhvenjarvi

www.tapiolappalainen.com

www.facebook.com/TapioLappalainenComposer

www.instagram.com/talappala

www.twitter.com/talappala

Merkillisiä ääniä -konsertti, Oulu Sinfonia kapellimestarinaan André de Ridder

5.10. Madetojan sali, Oulun musiikkikeskus, Leevi Madetojan katu 1-3, Oulu

Liput: https://www.ticketmaster.fi/event/326413

Lippujen hinnat 29/24/16 €

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Merkillisiä ääniä -konsertin kapellimestari André de Ridder. Kuva: Marco Borggreve
Merkillisiä ääniä -konsertin kapellimestari André de Ridder. Kuva: Marco Borggreve
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy

Maailmat kohtaavat WIFTI Helsinki Summitissa kun elokuvan ja television vaikuttajanaiset kertovat, miten maailmaa muutetaan tasa-arvoisemmaksi ja yhdenvertaisemmaksi29.8.2023 13:14:28 EEST | Tiedote

Espoon Hanasaaressa 22.-24. syyskuuta järjestettävä elokuva- ja televisioalan naisammattilaisten kansainvälinen huippukokous WIFTI Helsinki Summit 2023 – Facing the Future kokoaa yhteen Oscar-, Emmy-, Bafta- ja Jussi-palkittuja alan naisvaikuttajia Intiasta ja Nigeriaan ja Kaliforniasta Saamenmaalle. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävässä huippukokouksessa pohditaan globaalin elokuva- ja televisioalan ongelmia ja ratkaisuja ja etsitään keinoja yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen tulevaisuuden puolesta.

Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki -erikoisnäytös järjestetään Kinopalatsissa perjantaina 1.9. – ennen näytöstä keskustelu Kaija Saariahon säveltäjätyön monista ulottuvuuksista29.8.2023 08:49:31 EEST | Tiedote

Säveltäjä Kaija Saariahosta kertovasta elokuvasta Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki järjestetään erikoisnäytös tulevana perjantaina 1.9. Helsingin Kinopalatsi 2 -salissa. Ilta alkaa klo 18.00 keskustelutilaisuudella, jossa avataan erityisesti Kaija Saariahon säveltäjätyön monia ulottuvuuksia tilaustöiden säveltämisestä kollegiaaliseen yhteistyöhön. Elokuvan esitys alkaa klo 19.00. Näytöksen ja keskustelutilaisuuden järjestävät Teatro Productions ja Pirkanmaan elokuvakeskus yhteistyössä Finnkinon, Suomen Säveltäjät ry:n, Music Finlandin ja Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy:n kanssa.

Tuomo & Markus levytti maahanmuuttoaiheisen protestilaulun – Hecho en Mexicon teemat ovat hyvin ajankohtaisia myös Suomessa25.8.2023 13:04:49 EEST | Tiedote

Tuomo & Markus -yhtyeen perjantaina 25.8. ilmestyvä single ja video Hecho en Mexico on kauniiden lauluharmonioiden ja haikean mariachi-trumpettiteeman siivittämä balladi aikamme polttavista aiheista. Suurten tunteiden ja kontrastien värittämässä kappaleessa trumpettia soittaa Tuomo & Markus -yhtyeessäkin vaikuttava Verneri Pohjola, jolle Kaija Saariaho sävelsi viimeiseksi teoksekseen jääneen trumpettikonserton Hush. Hecho en Mexico -kappaleen alkuperäinen versio löytyy Tuomo & Markus -yhtyeen aiemmin tänä vuonna ilmestyneeltä ylistetyltä Game Changing -albumilta (mm. viisi tähteä Helsingin Sanomissa).

The Shubie Brothersin uusi albumi It Takes A Village “soitti itse itsensä – ilman minkäänlaista genrepurismia”18.8.2023 10:08:00 EEST | Tiedote

Mitä tekevät Suomen työllistetyimpiin kuuluvat muusikot, kun leipätöistä saa lomaa? Siihen kuullaan vastaus tänään elokuun 18. päivänä, kun The Shubie Brothersin uusi pitkäsoitto It Takes A Village ilmestyy. Muun muassa Ismo Alangon ja J Karjalaisen yhtyeissä vaikuttavista muusikkoystävistä muodostuneen, jo pitkäikäisen bändin uusi levy soi nimensä mukaisesti kuin soittamassa olisi pieni kylä – mutta kyseessä on viiden Shubie-veljen sulava yhteissoundi. Vierailijoita ei levyllä kuulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme