Historian merkittävin sisävesilaivasto soti jatkosodassa Suomen johdolla

Ville Vänskä: Tehtävä Laatokalla – Italian, Saksan ja Suomen laivasto-osasto 1942
Julkaisupäivä 26.6.2023
Suomen sodanjohto yllättyi täysin, kun Saksan yleisesikunta ilmoitti toukokuussa 1942 sähkösanomalla, että ”suomalaisten pyyntöön Johtajalle saada tukea Laatokan järvelle on suostuttu mahdollisuuksien rajoissa”. Merivoimien komentaja joutui selvittämään, mistä pyynnössä oli kyse. Kävi ilmi, että aloite Laatokan monikansallisesta laivasto-osastosta oli tullut kenraaliluutnantti Paavo Talvelan ja saksalaisten epävirallisesta kahvipöytäkeskustelusta.
Maailmanhistoriallisestikin poikkeuksellista sotahistoriaa avaava Tehtävä Laatokalla -tietokirja kertoo, kuinka Laatokalle rahdattiin kesällä 1942 italialaisia moottoritorpedoveneitä miehistöineen, Saksan ilmavoimien massiivisia tykistölauttoja ja saksalaisia rannikkomiinoittajia. Kaluston siirto rautateitse, meritse ja kanavia pitkin oli valtava ponnistus.
Komentajansa Kalervo Kijasen mukaan nimetyn Laivasto-osasto K:n tarkoitus oli tehdä loppu piiritetyn Leningradin huoltokuljetuksista Laatokalla. Kesän ja syksyn 1942 operaatioissa iskettiin Neuvostoliiton saattueisiin, kuljetettiin vakoojia piiritettyyn Leningradiin, jahdattiin sukellusveneitä ja miinoitettiin eteläistä Laatokkaa. Purjehduskausi päättyi Suhon majakkasaareen tehtyyn iskuosastohyökkäykseen, jonka neuvostoliittolaiset torjuivat verisen taistelun jälkeen.
Laatokan monikansallinen laivasto-osasto on heikosti tunnettua Suomen ja Euroopan sotahistoriaa. Sotatapahtumien lisäksi Tehtävä Laatokalla syventää ymmärrystä jatkosodan aseveljien yhteisoperaatiosta, jossa Suomen rinnalla soti Saksan ohella myös Italia.
Ville Vänskä (s. 1974) on merivoimien upseeri. Hän toimii Suomenlinnan rannikkorykmentin komentajana ja sivutoimenaan hän on Kadettikunnan Kylkirauta-lehden päätoimittaja. Vänskä on intohimoinen merihistorian harrastaja ja on julkaissut aiemmin kirjoja merisodankäynnin historiasta ja nykyajasta.
Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloMarkkinointi- ja viestintäpäällikköOtava
Tietokirjat, harrasteet ja viihdekirjat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Atena on osa Otava-konsernia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Atena
Huimia pakoyrityksiä ja englantilaisen luokkayhteiskunnan pienoisversio natsien vankileirillä27.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Saksalaisten ylläpitämässä erikoisvartioidussa vankilassa vangit muodostivat omintakeisen yhteisön, jossa hyvän järjestyksen ja usein vahvan toverihengen rinnalla rehottivat rasismi ja brittiläisen luokkayhteiskunnan rumat puolet.
Historiantutkijan ainutlaatuinen tietokirja on kattava läpileikkaus keskiaikaiseen sodankäyntiin21.9.2023 09:40:41 EEST | Tiedote
Historiantutkija Juho Wilskmanin upeasti kuvitettu tietokirja on kansainväliselläkin mittapuulla harvinaislaatuinen. Se esittelee keskiajan sodankäyntiä vanhan maailman romahduksesta 300-luvulta aina uuden ajan alkuun, Suomesta Sudaniin ja Irlannista Japaniin.
Kuka tahansa voi joutua väkivaltaiseen suhteeseen20.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Uutuustietokirja kertoo tarkkasilmäisesti lähisuhdeväkivallasta, sen ilmenemismuodoista ja siitä, kuinka vaikea ahdistavasta suhteesta on irrottautua. Taustalla vaikuttaa usein tarve rakastaa ja tulla rakastetuksi.
Sisällissodan veriset jälkiselvittelyt Kannaksen huvilaseudulla19.9.2023 00:00:00 EEST | Tiedote
Sodan raaimpiin kuuluvissa puhdistuksissa surmattiin lähes tuhat ihmistä.
Katujen laki raaistaa myös lainvalvojaa18.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Tunnetun true crime -kirjan jatko-osa kysyy, mikä lopulta erottaa rikollisen ja poliisin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme