Korkein oikeus / Högsta domstolen

KKO tuomitsi ilman passia Viroon veneilleen lievästä valtionrajarikoksesta

Jaa
Korkein oikeus (KKO) tuomitsi ilman matkustusasiakirjaa Suomesta Viroon huviveneellä matkustaneen henkilön lievästä valtionrajarikoksesta sakkoon.

Suomen kansalainen oli matkustanut saman vuorokauden aikana huviveneellä Suomesta Viroon ja takaisin. Hänellä oli voimassa oleva passi, mutta se ei ollut hänen mukanaan. Käräjäoikeus katsoi hänen syyllistyneen lievään valtionrajarikokseen, mutta hovioikeus hylkäsi syytteen.

Korkein oikeus esitti Euroopan unionin tuomioistuimelle ennakkoratkaisupyynnön siitä, onko unionin oikeuden vastaista rangaista unionin kansalaista siitä, että hän on matkustanut unionin jäsenvaltiosta toiseen ilman mukana olevaa matkustusasiakirjaa. Lisäksi ennakkoratkaisua pyydettiin siitä, onko mainitusta laiminlyönnistä Suomessa tavanomaisesti määrättävä sakkorangaistus unionin oikeuden suhteellisuusperiaatteen mukainen.

Korkein oikeus arvioi rangaistussäännöksen suhdetta muun muassa perustuslaissa turvattuun liikkumisvapauteen sekä unionin oikeuden vaatimuksiin ja katsoi, että maasta matkustaminen ilman matkustusasiakirjaa oli rangaistavaa lievänä valtionrajarikoksena. Sen sijaan maahan saapuminen ilman matkustusasiakirjaa ei ollut Suomen kansalaiselle rangaistavaa.

KKO otti unionin oikeuden suhteellisuusperiaatteen huomioon rangaistusta määrättäessä ja tuomitsi henkilön 5 päiväsakon sakkorangaistukseen.

Asia käsiteltiin rangaistuksen määräämisen osalta vahvennetussa jaostossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esittelijä Ville Hiltunen, p. 029 56 40045, ville.s.hiltunen(at)oikeus.fi.


Ratkaisu KKO 2023:35 (R2018/618, 25.5.2023) on tilattavissa korkeimman oikeuden viestinnästä, puh. 029 56 40060, viestinta.kko(at)oikeus.fi.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Korkein oikeus / Högsta domstolen
Korkein oikeus / Högsta domstolen
PL/PB 301
00171 Helsinki / Helsingfors

02956 40000http://www.korkeinoikeus.fi

Korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa sekä valvoo lainkäyttöä omalla toimialallaan. Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein oikeus / Högsta domstolen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme