Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Seitsemän suuren kaupungin liikuntajohtajat: kaikilla lapsilla ja nuorilla on oltava oikeus liikkua

Jaa
Seitsemän suuren suomalaiskaupungin liikuntajohtajat ottavat vahvasti kantaa lasten ja nuorten liikkumisen puolesta. Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun, Oulun ja Jyväskylän liikuntajohtajat nostavat esiin kaikkien lasten ja nuorten oikeuden liikkua.

– Haluamme kiinnittää huomiota erityisesti liikunnan ja urheilun harrastamisen nousseisiin hintoihin. On aika miettiä laajasti keinoja, joilla voidaan edistää lasten ja nuorten liikunnan kohtuuhintaista harrastamista, liikuntajohtajat sanovat.

Seitsemän suuren kaupungin liikuntajohtajat eli Helsingin Tarja Loikkanen, Espoon Martti Merra, Vantaan Veli-Matti Kallislahti, Tampereen Jukka Etu-Seppälä, Turun Markus Kalmari, Oulun Niina Epäilys ja Jyväskylän Anna-Leena Sahindal ovat seuranneet liikunnan ja urheilun kulujen nousua huolestuneena jo pidemmän aikaa.

Liikuntajohtajien mukaan nyt on hyvä aika arvioida, mikä on eri toimijoiden rooli lasten ja nuorten harrastamisen tukemisessa.

– Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus harrastaa liikuntaa, mutta miten kaikki voisivat harrastaa liikuntaa kohtuullisella hinnalla, liikuntajohtajat kysyvät.

Liikuntajohtajat kehottavat kaikkia liikunnan ja urheilun toimijoita yhä parempaan yhteistyöhön uusien toimintatapojen luomiseksi.

– Nyt on tärkeää kehittää malleja, joissa maksuttoman tai edullisen harrastamisen ja perinteisen urheiluseuraharrastamisen hyviä puolia yhdisteltäisiin lasten ja nuorten toiveita, tarpeita ja oikeuksia kuullen.

Rakentavaa pohdintaa vaaditaan myös Olympiakomitealta, lajiliitoilta ja valtakunnallisilta järjestöiltä, joilla on mahdollisuus vaikuttaa päätöksillään jäsenseurojensa toimintaan ja harrastuskustannuksiin

Liikuntajohtajien mukaan liikuntapaikkojen ja -olosuhteiden rakentaminen vain kunnan taseeseen ei ole enää realistista, eikä edes mahdollista kaikille lajeille. Tällä hetkellä kuntien rakentamien ja omistamien liikuntapaikkojen vuorot menevät pääosin seuroille.

– Samalla meillä kaikilla on tarve tarjota liikuntatiloja yhä enemmän vapaavuoroina lapsille ja nuorille - ja kaikille kaupunkilaisille, jotka eivät liiku seuroissa, liikuntajohtajat sanovat.

Tiloja on nyt kaikille liian vähän, kun liikunnan lajikirjo laajenee ja kuntalaisten tarpeet muuttuvat. Kaikki tämä asettaa valtavasti paineita liikunta- ja urheilijaseuroille: miten tavoittaa kaikki halukkaat ja tarjota samalla kohtuuhintaisia liikuntapalveluita.

Liikuntajohtajat:
Tarja Loikkanen, Helsinki
Martti Merra, Espoo
Veli-Matti Kallislahti, Vantaa
Jukka Etu-Seppälä, Tampere
Markus Kalmari, Turku
Niina Epäilys, Oulu
Anna-Leena Sahindal, Jyväskylä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja pääkaupunkiseudun medialle:
Tarja Loikkanen
Helsinki, liikuntajohtaja
puh. 040 3342098
sähköposti tarja.loikkanen@hel.fi


Martti Merra
Espoo, liikuntajohtaja
puh. 043 8249586
sähköposti martti.merra@espoo.fi


Veli-Matti Kallislahti
Vantaa, liikuntajohtaja
puh. 050 5118636
sähköposti veli-matti.kallislahti@vantaa.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme