Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Terveysasemien kiireettömistä lääkärikäynneistä vain puolet toteutui viikossa keväällä 2023

Jaa
Terveysasemien kiireettömän avosairaanhoidon lääkärikäynneistä vain 49 prosenttia toteutui viikon kuluessa hoidon tarpeen arviosta keväällä 2023. Syksyllä 2022 vastaava osuus oli 60 prosenttia.

Terveysasemat siirtyivät viime vuodenvaihteessa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueiden vastuulle. Lääkärille pääsy viikon kuluessa vaihteli alueilla 37 prosentista 57 prosenttiin keväällä 2023.

Tiedot käyvät ilmi THL:n perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn tilastoista. Tilasto ei kata kaikkia avosairaanhoidon lääkärikäyntejä. Tilastoraportissa ovat mukana ne käynnit, joita on edeltänyt hoidon tarpeen arviointi. Tiedot koskevat nimenomaan hoidon tarpeen arvioinnin ja käynnin välistä aikaa.

”Hyvinvointialueiden aloittamisen vuoksi alueilla on toteutettu sekä hallinnollisia että tietojärjestelmien muutoksia ja niihin liittyviä koulutuksia. Nämä muutokset näkyvät myös kevään hoitoonpääsyn tilanteessa eli lääkärille pääsy on hidastunut”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Kaisa Mölläri.

”Hoitovelan korjaamiseen on käytetty myös ostopalveluja. Raportoinnissa eivät kuitenkaan ole mukana kaikki yksityisten toimijoiden tuottamat ostopalvelut”, Mölläri jatkaa.

90 prosenttia käynneistä sairaanhoitajalle ja terveydenhoitajalle toteutui viikon kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista.

Terveydenhuoltolain mukaan perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa kiireettömän hoitoonpääsyn tulee toteutua kolmen kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista. Aluehallintovirastot valvovat hoitoonpääsyn toteutumista.

Kaikkien aluehallintovirastojen alueilla oli yli kolme kuukautta lääkärikäyntiä odottaneita tänä keväänä. Huonoin tilanne oli Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Valtaosa pääsi hammaslääkäriin kolmessa kuukaudessa

Hammaslääkärin käynneistä 82 prosenttia toteutui kolmessa kuukaudessa asiakkaan hoidon tarpeen arvioinnista keväällä 2023. Syksyllä 2022 vastaava luku oli 84 prosenttia.

Kaikkien aluehallintovirastojen alueilla oli myös yli puoli vuotta hammaslääkärikäyntiä odottaneita. Eniten yli puoli vuotta odottaneita oli Helsingissä sekä Kymenlaakson ja Keski-Suomen hyvinvointialueilla.

Lue lisää perusterveydenhuollon hoitoonpääsystä

Perusterveydenhuollon hoitoonpääsytiedot saatavilla ajantasaisesti laajennetuista tietokantaraporteista

Perusterveydenhuollon hoitoonpääsytiedot ovat saatavilla ajantasaisesti THL:n tietokantaraporteista.

Raporteissa tiedot ovat aluehallintovirastoittain, hyvinvointialueittain ja toimintayksiköittäin. Tiedot päivittyvät kuukausittain.
Perusterveydenhuollon tietokantaraportit 

Hoitoonpääsytietojen kattavuuden tarkasteluun on saatavissa toimintayksikkökohtaiset ja hyvinvointialuekohtaiset hoitoonpääsytietojen laaturaportit avosairaanhoidosta, suun terveydenhuollosta ja YTHS:n opiskeluterveydenhuollosta. Saatavilla on myös ohjevideot tietojen kirjaamiseen sekä raporttien käyttöön.
Perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn laaturaportit ja ohjevideot

Käyntimäärien kehitystä hyvinvointialueilla kuvaavat tiedot päivittyvät päivittäin. Nämä pikaraportit on tarkoitettu ensisijaisesti hyvinvointialueille omien tietojen tarkastamista varten.
Avohilmo-tietojen tarkastus. Käynnit viikoittain ja kuukausittain -pikaraportti

Lähde

Hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa keväällä 2023

Lisätietoja

Kaisa Mölläri
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 7363
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tiina Marttila
erikoissuunnittelija
puh. 029 524 8533
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Yhä useampi vanhuspalveluyksikkö ylittää jo lakisääteisen henkilöstömitoituksen – palvelujen rakenne kuitenkin nopean muutoksen tarpeessa26.9.2023 02:00:00 EEST | Tiedote

Vanhuspalvelujen toimintayksiköistä 89 prosenttia ylsi lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen toukokuussa 2023, selviää THL:n seurantatiedoista. Vanhuspalvelulain mukainen henkilöstön vähimmäismitoitus 0,65 työntekijää asiakasta kohden tuli voimaan 1.4.2023. Henkilöstömitoitus on merkittävästi noussut toimintayksiköissä kahden ja puolen vuoden aikana. Nyt moni yksikkö (40 %) ylittää jo 0,7 mitoituksen. ”Toukokuun seurannassa joka kymmenes toimintayksikkö ei saavuttanut lakisääteistä henkilöstömitoitusta. Näistä kuitenkin valtaosa on jo hyvin lähellä lakisääteistä mitoitusta ja ne ovat saavuttaneet vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohden”, sanoo THL:n johtava tutkija Hanna Alastalo. THL seuraa lakisääteisen henkilöstömitoituksen toteutumista puolivuosittain erilliskyselyllä. Seurannassa yksiköt tallentavat itse työtuntitietonsa ja asiakasmäärän THL:n tietokantaan. Yksiköt vastaavat annettujen tietojen oikeellisuudesta. THL laskee tallennetuista työaikatiedoista mitoituksen vanhuspalve

Tutkimus: vangeilla on Suomessa useita samanaikaisia sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia, kuten päihdehäiriöitä, infektiotauteja ja yksinäisyyttä21.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Vangeille on Suomessa kasaantunut muuta väestöä enemmän monia samanaikaisia sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia. Heillä on pitkäaikaisia sairauksia enemmän kuin koko väestöllä, ja päihdeongelmat ovat vankien keskuudessa hyvin yleisiä. Päihteiden käytöstä on yhdeksälle vangille kymmenestä tullut jossain vaiheessa elämää ongelmallista ja monella edennyt riippuvuudeksi. Noin neljännes vangeista on sosiaali- ja terveyspalveluiden suurkäyttäjiä myös vankilan ulkopuolella.

Enkäten Hälsa i skolan 2023: Barn och unga belastas av många faktorer – viktigt med tydliga vardagsrutiner och att få hjälp i tid21.9.2023 02:00:00 EEST | Tiedote

Enligt färska resultat från enkäten Hälsa i skolan uppger en stor del av barnen och de unga att de mår bra, är nöjda med sina liv och har en bra vardagsrytm. Men en del av välbefinnandet belastas av många olika faktorer, exempelvis sjukdom, ångest, mobbning eller social fobi, som kan ha många bakomliggande faktorer. För att förbättra situationen krävs åtgärder av både skolan och elevhälsotjänsterna.

Kouluterveyskysely 2023: lapsia ja nuoria kuormittavat monet tekijät – selkeät arkirutiinit ja ajoissa saatu apu on tärkeää21.9.2023 02:00:00 EEST | Tiedote

Kouluterveyskyselyn tuoreiden tulosten mukaan suuri osa lapsista ja nuorista voi hyvin, on tyytyväinen elämäänsä ja arkirytmi on kunnossa. Mutta osan hyvinvointia kuormittavat monet erilaiset tekijät, kuten sairastelu, ahdistuneisuus, kiusaaminen tai sosiaalisten tilanteiden pelko, joiden taustalla voi olla monia erilaisia tekijöitä. Tilanteen korjaaminen vaatii toimia sekä kouluyhteisöltä että opiskeluhuoltopalveluilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme