Diakonissalaitos

Euroopan syrjityimmälle vähemmistölle oikeus juomaveteen ei ole itsestäänselvyys - Palkittu romanifeministi Carmen Gheorghe puhujana Maailma kylässä -festivaalilla 28.5.

Jaa
Uraauurtavasta työstään International Women of Courage -palkinnolla palkittu romanifeministi, aktivisti ja tutkija Carmen Gheorghe kertoo keynote-puheenvuorossaan romaninaisten aktivismin haasteista ja onnistumisista. Diakonissalaitoksen tukema yhteisötyö romanikylissä on auttanut hiljaa köyhyydessä ja syrjittyinä eläneitä naisia puolustamaan oikeuksiaan.
Maailma kylässä -festivaaleilla puhuva E-Romnja-järjestön perustaja Carmen Gheorghe haluaa saada syrjittyjen romaninaisten äänen esiin.
Maailma kylässä -festivaaleilla puhuva E-Romnja-järjestön perustaja Carmen Gheorghe haluaa saada syrjittyjen romaninaisten äänen esiin.

Poliisi tai palokunta voi kieltäytyä tulemasta romanien asuinalueelle hätätilanteessa

Romaniassa romanit elävät useimmiten erillisillä asuinalueilla, joilta monesti puuttuu puhdas vesi, viemäröinti ja muut peruspalvelut. Paitsi valtaväestö, myös Romanian viranomaiset suhtautuvat romaniyhteisöihin usein hyvin ennakkoluuloisesti, suorastaan rasistisesti. Jopa poliisi, palokunta tai ensihoitajat voivat kieltäytyä tulemasta romaniyhteisöjen alueelle hätätilanteessa. 

”Rasistinen kohtelu ja jopa väkivalta jää usein oikeusjärjestelmässäkin vähälle huomiolle. Viime vuonna nuori romaniäiti Florica Moldovan tuomittiin sakkoihin yleisen häiriön aiheuttamisesta, kun bussin kuljettaja kieltäytyi ottamasta häntä kyytiin eikä hän suostunut nousemaan bussista. Bussin kuljettaja pahoinpiteli lastaan sylissään pidelleen Moldovanin. Videolle tallentuneesta pahoinpitelystä kuljettaja sai vain ehdollisen tuomion”, kertoo Carmen Gheorghe.

Vuosisatoja jatkunut syrjintä ja heikko asema omissa yhteisöissä ovat johtaneet siihen, että sadat tuhannet romaninaiset Itä-Euroopassa ovat alistuneet kohtaloonsa – huonoon kohteluun, köyhyyteen, lukutaidottomuuteen ja alaikäisenä solmittuihin avioliittoihin.

Carmen Gheorghe haluaa muuttaa tämän. Hän ei halua puhua muiden romaninaisten puolesta, vaan saada heidän oman äänensä kuuluviin. Gheorghen perustama E-Romnja-järjestö tarjoaa romaninaisille tukea vaikeiden tilanteidensa käsittelyyn ja konkreettisia työkaluja, joiden avulla he voivat aktivoitua ja ryhtyä toimimaan oikeuksiensa puolesta.

Hiljaisuudessa eläneet korottavat äänensä

”Olen ylpeä siitä, miten romaninaiset ovat aktivoituneet vaatimaan oikeuksiaan Romaniassa. Esimerkiksi Valea Seacăn kylän köyhimmän ja syrjäisimmän alueen, Palamidan, ainoa julkinen juomavesipiste oli pahimpaan korona-aikaan kuukausia rikki. Koska paikalliset viranomaiset kieltäytyivät korjaamasta vesipumppua, kylän naiset järjestäytyivät ja menivät kaupungintalolle vaatimaan vesipisteen korjaamista”, kertaa Carmen Gheorghe.

Myös E-Romnja lähetti kirjeen kaupunginjohtajalle alleviivaten, että ihmisten perustarpeiden laiminlyönti tällä tavalla on laitonta ja moraalitonta. Vaikuttamistyö tehosi, ja vesipumppu korjattiin seuraavana päivänä.

”Eräässä tapauksessa poliisi jätti alaikäiseen romaninaiseen kohdistuneen seksuaalisen hyväksikäytön tutkimatta. Tämän seurauksena joukko romaninaisia ryhtyi protestoimaan poliisiaseman edessä. Kansallinen media kiinnostui tapauksesta ja lopulta oikeusasiamies puuttui asiaan”, kertoo Carmen Gheorghe.

Yhteisöissä tehtävä työ tähtää romanien elinolojen parantamiseen

Romaninaisten aktiivista toimintaa eivät kuitenkaan välttämättä hyväksy sen enempää heidän omat yhteisönsä kuin valtaväestön edustajat. E-Romnja pyrkiikin vaikuttamaan myös romanimiesten mielipiteisiin ja luomaan vuoropuhelua viranomaisten kanssa.

E-Romnja järjestää säännöllisesti tilaisuuksia, joissa romaniyhteisön jäsenet pääsevät keskustelemaan paikallisten poliisiviranomaisten, sosiaalityöntekijöiden, lääkäreiden tai kunnallisten luottamushenkilöiden kanssa. Järjestö tukee myös romaninaisten keskinäistä verkostoitumista ja naisten tietämystään omista oikeuksistaan.

Diakonissalaitos on tukenut E-Romnjan työtä vuodesta 1997. Yhteisötyötä on tehty etenkin Valea Seacăn, Mizilin ja Giurgiun kylissä, joista monet Suomeen toimeentulon perässä saapuvista romaneista ovat lähtöisin.

”Tekemällä yhteistyötä E-Romnjan kanssa voimme vaikuttaa siihen, että romaninaiset ja -tytöt saavat hiljalleen äänensä kuuluviin Romaniassa”, kertoo Diakonissalaitoksen ohjelmakoordinaattori Maria Dorofte. ”Tarkoituksena on löytää pitkän aikavälin ratkaisuja elinolojen parantamiseen, jotta ihmisten ei olisi enää pakko lähteä etsimään elantoaan ulkomailta.”

Carmen Gheorghen keynote-puheenvuoro Maailma kylässä -festivaalilla Tiivistämön puhelavalla ja verkkosivujen Online-ohjelmassa sunnuntaina 28.5. klo 15.20-15.40.

Carmen Gheorghe on tavattavissa 28.-29.5. Helsingissä. 
Haastattelupyynnöt: Laura Järvilehto, viestinnän asiantuntija, laura.jarvilehto@hdl.fi, +358 50 350 9180

Lisätietoa Diakonissalaitoksen ja E-Romnjan työstä Romaniassa:

Syrjityt romaniyhteisöt aktivoituvat vaatimaan oikeuksiaan Romaniassa (hdl.fi)

Rasismi ja syrjintä on tavallista - mutta elämässä eteenpäin (hdl.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laura Järvilehto, viestinnän asiantuntija, laura.jarvilehto@hdl.fi, +358 50 350 9180

Kuvat

Maailma kylässä -festivaaleilla puhuva E-Romnja-järjestön perustaja Carmen Gheorghe haluaa saada syrjittyjen romaninaisten äänen esiin.
Maailma kylässä -festivaaleilla puhuva E-Romnja-järjestön perustaja Carmen Gheorghe haluaa saada syrjittyjen romaninaisten äänen esiin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on 155-vuotias säätiö, joka tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiö tarjoaa yhdessä siihen kuuluvan Rinnekodit-palveluliiketoiminnan kanssa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden arkea. Diakonissalaitos työllistää valtakunnallisesti 3200 henkilöä. Säätiö on yhteiskunnallinen yritys ja kannattava liiketoiminta on väline paremman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Yhteisöllisestä korona-ajan innovaatiosta keittokirjaksi - Soppa42 sai helsinkiläiskaupunginosan ihmiset kokkaamaan yhdessä25.9.2023 08:30:00 EEST | Kutsu

Kun koronapandemia sulki yhteisölliset kohtaamispaikat, Helsingin Kannelmäen D-asemalla ei tyydytty laittamaan lappua luukulle, vaan kehiteltiin ripeästi uusia yhteisöllisen toiminnan muotoja. Näistä yksi oli Soppa42 - yhteisö kokkaa etänä. Pandemia-ajan sosiaalisen innovaation herkullisimmat palat on nyt koottu Soppa42-keittokirjaksi, joka julkaistaan 3.10.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme