Ohjaamoiden viestintää kehitetään nuorten osallisuuden vahvistamiseksi
Ohjaamoiden viestintää kartoitetaan ja kehitetään Tampereen, Turun ja Porin alueilla. Länsi-Suomen Ohjaamot yhdessä -hankkeen avulla halutaan tavoittaa paremmin nuoria ja vahvistaa heidän osallisuuttaan.

Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa Länsi-Suomen Ohjaamot yhdessä -hankkeessa selvitetään, mistä nuoret etsivät tietoa mieltä askarruttavista asioista ja miten maksutonta tukea tarjoavat Ohjaamot voisivat kohdentaa viestintää entistä paremmin nuorille ja nuorille aikuisille.
– Jotta Ohjaamot voivat tarjota palvelujaan, tulee niistä tietää. On turhaa tarjota apua ja tukea, jos viesti ei tavoita vastaanottajaa, kiteyttää projektipäällikkö Leevi Rasila Diakonia-ammattikorkeakoulusta.
Moniammatillista apua saatavilla Ohjaamoista
Ohjaamot ovat alle 30-vuotiaille tarkoitettuja neuvonta- ja tukipisteitä. Ohjaamoita on yhteensä noin 70 eri puolilla Suomea.
– Meiltä saa apua esimerkiksi mielenterveysasioihin, raha-asioihin, asumisasioihin, työnhakuun ja opintoasioihin. Olemme jaotelleet aihealueet osaamisen mukaan eri työntekijöille. Monesti asiakkaalla on haasteita useamman edellä mainitun asian kanssa. Näissä tapauksissa asiakas tapaa useamman työntekijän, uraohjaaja Eemeli Tammero Ohjaamo Turusta kertoo.
Tammeron mukaan mielenterveyden haasteet sekä taloudelliset haasteet korostuvat tässä ajassa. Koronapandemian seurauksena valmiiksi syrjäytymisvaarassa olevia nuoria on syrjäytynyt. Lisäksi jo aiemmin syrjäytyneiden nuorten ahdinko on syventynyt.
Nuorten omat näkökulmat olennaisia kehittämistyössä
Hankkeessa haastatellaan sekä nuoria, Ohjaamoiden työntekijöitä, yhteistyökumppaneita että 9. luokkalaisten oppilaiden vanhempia. Lisäksi Ohjaamoiden viestinnän nykytilanne kartoitetaan ja analysoidaan.
Haastatteluiden avulla saadaan kuulla suoraan keskeisten tahojen toiveita ja ajatuksia viestinnän tilanteesta ja nuorten osallisuuden kehittämisestä. “Kaikilla haastateltavilla on varmasti kehittämistyön kannalta arvokkaita näkökulmia annettavanaan. Nuorten itsensä haastatteleminen on kaikista tärkeintä”, Rasila sanoo.
Länsi-Suomen Ohjaamot yhdessä - selvitys Ohjaamoiden viestinnän kehittämiseksi ja nuorten osallisuuden vahvistamiseksi -hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu. Hankkeen toiminta-aika on 1.3.–31.12.2023. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirjami Ritolaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 4385 288mirjami.ritola@diak.fiTietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kutsu julkistustilaisuuteen 30.11.: Onnettomat keskuudessamme – ketkä jäävät osattomiksi suomalaisesta onnellisuudesta?23.11.2023 07:50:00 EET | Kutsu
Tule kuuntelemaan asiantuntijapuheenvuoroja In the Backyard of Finnish Happiness – Empirical Observations from the Happiest Country on Earth -teoksen julkistamistilaisuuteen. Se järjestetään Teamsissa 30.11.2023 klo 10–11.15. Tilaisuus on englanninkielinen.
Oppilaitoksissa ja työpaikoilla tarvitaan lisää osaamista mielenterveysasioissa6.11.2023 12:45:46 EET | Tiedote
Valtakunnallisessa Nuorten mielenterveyden tuki työelämässä ja työelämään siirryttäessä -hankkeessa kehitetään sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää työelämää yhdessä nuorten kanssa. Jotta nuoret voisivat paremmin koulussa ja työelämässä, mukaan muutoksen tekemiseen tarvitaan nuorten lisäksi oppilaitokset ja työnantajat.
Arjen verkostoista osallisuutta ja toimijuutta1.11.2023 09:20:00 EET | Tiedote
AVOT- Arjen verkostoista osallisuutta ja toimijuutta -hanke on käynnistynyt Oulussa.
Korkeakoulujen monikulttuurisuutta ja yhdenvertaisuutta vahvistetaan Itä-Suomessa26.10.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisessa korkeakoulutuksessa on haasteena aliedustettujen ryhmien, kuten romanien ja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden, pääsy korkeakouluihin. Monikulttuuriset opintopolut -hanke poistaa näitä esteitä parantamalla ohjaus- ja neuvontapalveluita, tarjoamalla kohdennettua koulutusta sekä edistämällä opiskelijoiden integroitumista yhteiskuntaan ja työelämään. Tavoitteena on myös vahvistaa monimuotoisuutta ja kielitietoista osaamista sekä tukea alueen vetovoimaa. Hanketta toteutetaan Itä-Suomessa viiden korkeakoulun voimin.
Diak lanseeraa uuden Master Schoolin, jossa opiskelija on keskiössä25.10.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak Master School kokoaa sateenvarjonsa alle kaikki Diakonia-ammattikorkeakoulun ylemmät AMK-tutkinnot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme