Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto valvoi vuonna 2022 perintätoimistojen perimiä yrityssaatavien perintäkuluja ja osallistui lainvalmisteluun

Jaa

Aluehallintovirasto valvoi tehostetusti yrityssaatavien perintäkuluille asetettujen enimmäismäärien noudattamista. Perintälaki muuttui 1.5.2022. Valvontapäätöksiä annettiin muun muassa yrityssaatavan perintäkuluista ja riittävän maksuajan varaamisesta velallisille.

Perintälain muutokset ja lainvalmistelu

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti vuonna 2022 valvonnassaan huomiota erityisesti siihen, miten perintäyhtiöt noudattivat yrityssaatavien perintäkulujen uusia enimmäismääriä. Virastolle on tullut perintäkuluihin liittyviä yhteydenottoja aiempaa vähemmän sen jälkeen, kun perintälakiin tuli muutoksia. Vuonna 2022 velallisilta vaadittujen perintäkulujen määrä väheni.

Perintälaki muuttui 1.5.2022 muun muassa yrityssaatavien perinnän osalta. Lakimuutos rajoittaa muun muassa yrityssaatavien perintäkulujen enimmäismääriä sekä edistää saatavien perimistä sähköisesti. Yrityssaatavien perintäkulujen enimmäismääriä säädeltiin aiemmin väliaikaisesti, jotta koronapandemian yrityksille aiheuttamia talousvaikeuksia voitaisiin helpottaa.

Aluehallintovirasto järjesti perintätoimistoille koulutustilaisuuden perintälain muutoksista huhtikuussa 2022.

Vuoden 2022 aikana aluehallintovirasto osallistui pysyvän perintälain ja positiivisesta luottotietorekisteristä annetun lain valmisteluun. Virasto oli myös mukana työryhmässä, jossa selvitettiin tarvetta muuttaa yritysten maksuaikoja koskevaa lainsäädäntöä.

Priorisoitua valvontaa ja tehokasta rekisteri-ilmoitusten käsittelyä

Aluehallintovirastolle tehtiin perintätoimistojen toiminnasta yhteensä 564 epäkohtailmoitusta vuonna 2022. Ilmoitusten suuren määrän vuoksi valvontaa priorisoitiin ja keskityttiin vakavimpiin tapauksiin. Ilmoitusten pohjalta aluehallintovirasto antoi yhden varoituksen ja kiinnitti huomiota virheelliseen toimintaan 20 tapauksessa.

Tärkeimpiä aiheita valvontapäätöksissä olivat esimerkiksi

  • riittävän maksuajan varaaminen velallisille
  • yrityssaatavan perintäkulut
  • aluehallintoviraston kiellon vastainen perintä sekä
  • aiheettomien saatavien perintä.

Aluehallintovirasto teki esittelystä annetut valvontapäätökset keskimäärin yhdeksässä kuukaudessa, mikä oli tavoiteaika päätösten tekemiselle vuonna 2022. Esittelystä annetussa valvontapäätöksessä tutkitaan toiminnanharjoittajan menettelyä laajempana ja useita ilmoituksia sisältävänä asiakokonaisuutena. Vuoden loppuun mennessä käsiteltyjen kaikkien valvonta-asioiden käsittelyaika oli keskimäärin 19 päivää.

Aluehallintovirasto pitää rekisteriä yrityksistä, jotka harjoittavat vapaaehtoista perintää. Vuoden 2022 lopussa rekisterissä oli yhteensä 84 perintätoimistoa. Uusia toimijoita merkittiin rekisteriin kolme vuoden 2022 aikana. Perintärekisteri-ilmoitusten käsittelyaika oli keskimäärin 26 päivää. Aluehallintovirasto käsitteli täydelliset, myönteiset rekisterihakemukset pääsääntöisesti noin kahden viikon tavoiteajassa. Pidemmät käsittelyajat johtuivat puutteellisista hakemuksista, joihin jouduttiin pyytämään täydennyksiä ja lisäselvityksiä.

Yhteistyötä sidosryhmien kanssa

Aluehallintovirasto kartoitti perintärekisterilain muutostarpeita yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Yhteistyötä tehtiin myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa esimerkiksi hyvän perintätavan päivittämiseksi. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies tarkasti Etelä-Suomen aluehallintoviraston perintätoiminnan valvonnan loppuvuodesta 2022, eikä havainnut siinä huomautettavaa.

Aluehallintovirasto valvoo vapaaehtoista perintää harjoittavia perintätoimistoja

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo koko Suomen alueella, että perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin merkityt perintätoimistot noudattavat toiminnassaan lakia ja hyvää perintätapaa.

Aluehallintovirasto turvaa omalta osaltaan perintätoimistojen asiakkaiden oikeuksia ja alalla toimivien yritysten yhtäläisiä toimintamahdollisuuksia.

Lisätietoa perintätoiminnan harjoittajien valvonnasta ja sähköisestä rekisteristä löytyy aluehallintoviraston verkkosivulta Perintätoiminnan valvonta.


Lisätietoa

ylitarkastaja Matti Laiho, p. 0295 016 546
etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Puutteita omavalmisteisen koneen turvallisuudessa – työnjohtajalle sakkoja ja yhtiölle yhteisö-sakko5.12.2023 12:45:50 EET | Tiedote

Keski-Suomen käräjäoikeus on 30.11.2023 tuominnut Millog Oy:n työnjohtajan työturvallisuusrikoksesta kahdeksaan päiväsakkoon ja Millog Oy:n 10 000 euron yhteisösakkoon. Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi, kun Millog Oy:ssä suoritettiin työsuojelutarkastus tammikuussa 2021 sattuneen työtapaturman johdosta. Tarkastuksella havaittiin useita puutteita tapaturmaan liittyvässä 30–40 vuotta vanhassa omavalmisteisessa lämpöhitsauskoneessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme