Kyttyrälohen kalastuksessa tulee huomioida Atlantin lohi

Alkavana kesänä on varauduttava kyttyrälohen voimakkaaseen nousuvaellukseen Tenon vesistöön. Kyttyrälohen nousu voidaan saada torjuttua Norjan puolella olevalla pyyntilaitteella. On mahdollista, ettei pyynti onnistu toivotulla tavalla tai sitä joudutaan rajoittamaan Atlantin lohen ja muiden kalojen nousun varmistamiseksi. Lopulliset kyttyrälohen nousumäärät selviävät vasta kesän edetessä, ja samalla selviää pyynnin tarve Tenon rajajokiosuudella.
- Kukaan ei vielä tiedä, minkä verran kyttyrälohta on palaamassa Pohjois-Atlantilta Tenojokeen. Norjalla on poistopyyntihanke, joka voi onnistuessaan vähentää lähes kaiken Suomen puolelle tulevan kyttyrälohen, kertoo maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste.
Kyttyrälohi on vaelluskala ja vieraslaji, joka leviää voimallisesti ja saattaa vaarantaa alkuperäistä eliöstöä. Laji on saanut nimensä siitä, että kutuaikaan koiraalla on selässään kyttyrä, mutta kalastajien on hyvä opetella tunnistamaan lajin edustajat muutenkin.
Kyttyrälohen kalastukseen on tänä vuonna kaksi mahdollisuutta. Ensinnäkin sitä voi kalastaa muun sallitun kalastuksen yhteydessä, kun noudatetaan Tenojoen vesistön kalastusta koskevia säännöksiä ja hankitaan tarvittavat kalastusluvat. Toisekseen sen kalastamiseksi voi tehdä erityisen pyyntihankkeen, jonka suunnitelma on etukäteen ilmoitettava Lapin ELY-keskukselle. Pyynti ei saa aiheuttaa sivusaaliskuolleisuutta Atlantin lohelle ja pyydykseen jäänyt Atlantin lohi on aina vapautettava.
Kyttyrälohen pyynti muun kalastuksen yhteydessä on toivottavaa
Kyttyrälohta saa pyytää muun kalan kalastukseen tarkoitetuilla kalastusmääräysten mukaisilla luvilla, välineillä ja ajankohdilla. Jos kyttyrälohen saa saaliiksi, se on lopetettava kalastussäännön määräysten mukaisesti. Kiintiöitä kyttyrälohille ei ole. Normaalista, kalastussääntöjen mukaisesta pyynnistä ei tarvitse tehdä ilmoitusta ELY-keskukselle.
Tenolla voi kalastaa esimerkiksi harjusta, siikaa, meritaimenta ja haukea. Atlantin lohen kalastus on tänä vuonna täysin kielletty, koska kanta on heikko ja sitä on suojeltava. Saaliiksi jääneet lohet on vapautettava, ja jos niitä tulee useita, on kalastus lopetettava ja vaihdettava paikkaa. Atlantin lohen ottamisen sanktio on 3 480 euroa.
Kyttyrälohen poistopyynnin hankkeista on ilmoitettava ELY-keskukselle
Tavanomaisen kalastuksen lisäksi tänä vuonna kyttyräloheen kohdistettu laajamittaisempi pyynti on mahdollista sitä varten suunnitellulla pyyntihankkeella. Pyyntihankkeen on oltava perusteltu, sen pitää kohdistua kyttyrälohen kalastukseen ja siinä tulee välttää kaikin mahdollisin tavoin Atlantin lohen joutuminen sivusaaliiksi.
Kyttyrälohta pitää pyytää oikeana aikana oikeassa paikassa, ja tärkeää on käyttää pyydyksiä, joista vahingossa saatu sivusaalis voidaan helposti vapauttaa. Esimerkiksi ajoverkko matalilla alueilla on tähän toimiva keino. Pyyntihanke tulee toteuttaa silloin, kun kyttyrälohen kutualueille hakeutuminen on käynnissä. Kyttyrälohta on aiempina vuosina alkanut nousta Tenoon juhannuksen jälkeen ja niitä on tavattu syyskuun alkuun saakka.
Pyyntihankkeesta on ilmoitettava Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle viimeistään 19. kesäkuuta. Ilmoitus tehdään ELY-keskuksen lomakkeella. Pyyntihankkeesta ilmoittamisen lisäksi hankkeen toteuttajalla on oltava kalastusoikeus alueelle ja kalastuslupa, joka oikeuttaa kyseisten pyyntimenetelmien käyttöön.
Pyyntihankkeesta vastaavan tulee myös huolehtia siitä, että saatu saalis käsitellään asianmukaisesti joko ravinnoksi tai hävitetään niin, että siitä ei aiheudu häiriötä.
Norjassa ja Suomessa kokeillaan uusia keinoja kyttyrälohen tehokkaaseen poistopyyntiin
Norja on toteuttamassa mittavaa kyttyrälohen poistopyyntihanketta omalla alueellaan. Norjan hankkeen vaikutuksia kyttyrälohen nousuun ei tässä vaiheessa osata arvioida.
Luonnonvarakeskus on kehittänyt Tenojokivarren kalastajien kanssa kyttyrälohen pyyntimenetelmiä, joilla voitaisiin tehokkaasti kalastaa kyttyrälohta ja samanaikaisesti säästää joen luontaisia kalalajeja mahdollisimman hyvin. Pienimuotoista koekalastusta tehdään heinäkuussa vaellusajankohtana ja suunnataan elokuussa kutualueille. Nuottapyyntiä tekee yksi paikallisten kalastajien ryhmä Alakönkään alapuolella, ja ajoverkkoa kokeillaan kolmen ryhmän voimin Nuorgamin ja Yläkönkään välisellä Tenojoen keskijuoksulla. Tämän kesän kehittämishankkeessa voidaan kehittää käytäntöjä laajempaan kyttyrälohen poistopyyntiin tulevina vuosina.
Norjalaisten kalastuksenvalvojien kanssa tehdään yhteistyötä ja yhteispartiointia joella. Erityisesti seurataan kyttyrälohen pyyntiin ilmoitettujen pyyntihankkeiden toteutumista sekä lohenkalastuskiellon noudattamista. Suomen puolen valvonnalla on käytössä myös drooni, jolla pystytään nopeasti tarkistamaan hankaliakin alueita.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lapin ELY-keskus, kyttyrälohen pyynnistä tehtävät hankeilmoitukset, lakimies Elias Rauhala, 0295 037 056, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Lapin ELY-keskus, kalastuksenvalvonta, kalatalousasiantuntija Kare Koivisto, 0295 037 067, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Luonnonvarakeskus, tutkimusprofessori Jaakko Erkinaro, 0295 327 871, etunimi.sukunimi@luke.fi
Maa- ja metsätalousministeriö, neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste, 0295 162 152, etunimi.sukunimi@gov.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28
0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Tourism at the forefront of growth in Lapland’s sectors, significant growth also in mining2.5.2025 13:03:59 EEST | Tiedote
The 2024 economic trend report shows that the trend in Lapland’s turnover has taken an upward turn, and the annual change in personnel numbers was more positive than the change in turnover. Of the sectors, the development trend showed the greatest growth in the accommodation and catering and tourism services sectors. There is also a positive trend in mining, transport and storage, business services and the creative and cultural sectors in Lapland.
Lapin tulvatilanne jatkuu rauhallisena30.4.2025 08:44:01 EEST | Tiedote
Lapin vesistöjen virtaamat pysyvät alhaisina toukokuun alussa kylmän sään vuoksi. Etelä-Lapin alueelle vapun aikaan osuva sään hetkellinen lämpeneminen voi kääntää virtaamia pieneen nousuun. Vesistöissä vielä paikoillaan olevat jäät voivat olla petollisia, joten jäillä liikkuessa tulee olla erityisen varovainen.
Lapissa vireää elinkeinoelämää mutta myös kasvun haasteita29.4.2025 11:11:24 EEST | Tiedote
Geopoliittisten muutosten myötä Lapin tilanne- ja kehityskuvassa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Infrastruktuurin tarpeet ja keskustelu saavutettavuudesta ovat olleet runsaasti esillä sekä konkretisoituneet hankkeiksi. Lapin elinkeinoelämä on vireää ja vetovoimaista, haasteena on kuitenkin osaavan työvoiman saatavuus.
Matkailu Lapin toimialojen kasvun kärkenä, merkittävää kasvua myös kaivostoiminnassa28.4.2025 10:31:34 EEST | Tiedote
Vuoden 2024 suhdannekatsauksesta käy ilmi, että Lapin liikevaihdon trendi kääntyi kasvuun ja henkilöstömäärän vuosimuutos oli liikevaihtoa myönteisempi. Toimialoista kehitystrendi on vahvimmin kasvussa majoitus- ja ravitsemustoiminnassa sekä matkailupalveluissa. Myös kaivostoiminnassa, kuljetuksessa ja varastoinnissa, liike-elämää palvelevassa toiminnassa sekä luovalla alalla ja kulttuurissa kehitystrendi on Lapissa positiivinen.
Simojoen jäänlähtö poikkeuksellisen aikainen – kylmä sää viivästyttää muiden jokien tulvaa24.4.2025 10:18:24 EEST | Tiedote
Simojoella koettiin ennätysaikainen jäänlähtö pääsiäisenä. Muiden vesistöjen tulvahuippuja saadaan vielä odottaa, sillä kylmä sää hidastaa lumen sulamista ja vesistöjen vedenkorkeuden nousua. Vesistöissä vielä paikoillaan olevat jäät voivat olla petollisia, joten jäillä liikkuessa tulee olla erityisen varovainen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme