Rakli ry

Yhä useampi ammattimainen kiinteistönomistaja ja rakennuttaja uskoo digitaalisuuteen liittyvien investointien lisääntyvän

Jaa
Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry:n jäsenkyselyn mukaan yhä useampi rakennuttaja ja kiinteistönomistaja panostaa digitaalisuuteen ja uskoo niihin liittyvien investointien lisääntyvän tulevaisuudessa. Digitaalisuus nähdään alalla työvälineenä strategian toteuttamisessa. Alalla on tahtoa kehittää digitaalisia työkaluja yhteishankkeina.

Ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli ry selvitti jäsenistönsä nykytilaa digitaalisuuden hyödyntämisessä ja siihen liittyviä tulevaisuuden näkymiä. Yhä useampi vastaaja uskoi digitaalisuuteen liittyvien investointien lisääntyvän seuraavan kolmen vuoden aikana jonkin verran tai merkittävästi. Tuoreimman kyselyn mukaan näin uskoi lähes 80 prosenttia vastaajista. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 64 prosenttia.

Raklin jäsenet panostavat myös entistä enemmän TKI-rahaa digitaalisuuteen ja kiinteistöalan uusiin teknologioihin, eli proptechiin. Vuosi sitten joka kolmas vastaajista kertoi organisaationsa kohdentavan yli puolet TKI-panostuksesta digitaalisuuteen. Tuoreimmassa kyselyssä samoin vastasi jo 40 prosenttia vastaajista.

- Digitaalisuuden mahdollisuudet ovat yhä paremmin alalla tiedossa ja erilaisten ohjelmistojen ja automatisointien kehitykseen halutaan panostaa joko yksin tai yhdessä palveluntarjoajien kanssa. Digitaalisuus nähdään työvälineenä organisaation strategian toteuttamisessa, Raklin digipäällikkö Klaus Vesama kertoo.

Yhä useampi vastaaja arvioi organisaatioillaan olevan kaikki valmiudet digitalisaation hyödyntämiseen. Näin vastasi 35 prosenttia kaikista vastaajista. Vuotta aiemmin vain joka kymmenes vastasi näin. Haasteita nähtiin edelleen resurssien riittävyydessä sekä siinä, ettei organisaatioissa aina ymmärretä kuinka digitaalisuutta voisi hyödyntää laajasti.

Digiliiketoimintaa kehitetään yhteishankkeissa ja startup-yritysten kanssa

Suurin osa Raklin digikyselyyn vastanneista kertoo, että he kehittävät organisaation digiliiketoimintaa joko ostopalveluina tai osallistumalla alan erilaisiin kehitysprojekteihin. Joka neljäs vastaaja tekee yhteistyötä startup-yritysten kanssa ja 17 prosenttia seuraa aktiivisesti kansainvälistä proptech-kenttää.

Vastaajien keskuudessa nousee vahvasti halu kehittää tiedolla johtamista sekä asiakaspalvelua digitaalisia työkaluja hyödyntämällä. Alalla ollaan valmiita kokeilemaan myös tekoälyn tuomia mahdollisuuksia.

- Kiinteistöalalla on rohkeutta kokeilla ja pilotoida erilaisia teknologioita tai vaikkapa tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaa. Kiinnostusta on erityisesti automatisoida rutiinitehtäviä. Alalla halutaan mieluummin olla hieman etukenossa kuin hiihtää perässä, Vesama huomauttaa.

Ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli ry selvitti jäsenistönsä nykytilaa digitaalisuuden hyödyntämisessä ja siihen liittyviä tulevaisuuden näkymiä. Selvitys toteutettiin helmikuussa 2023. Vastaajia oli 29 ja heistä yli puolet edustivat suuria yrityksiä, joilla on yli 50 miljoonan euron liikevaihto. Vastaava kysely toteutettiin edellisen kerran marraskuussa 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Rakli ry
Rakli ry
Annankatu 24
00100 Helsinki

http://www.rakli.fi/

Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry on maamme kattavin ja vaikuttavin ammattimaisten kiinteistönomistajien ja rakennuttajien järjestö. Valvomme jäsentemme etua, osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä teemme työtä kestävän elinympäristön puolesta. Tarjoamme myös tutkittua tietoa vastuullisen päätöksenteon tueksi sekä kehitämme toimialaa ja jäsentemme osaamista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakli ry

Hallituksen kaavailema kiinteistöveron nosto heikentää entisestään kiinteistö- ja rakentamisalan suhdannetta22.8.2023 09:03:38 EEST | Tiedote

Hallituksen aikomus korottaa maapohjan kiinteistöveron alarajaa 1,3 prosenttiin on tuomassa kylmää vettä niskaan kaikille kiinteistönomistajille. Raklin tekemän vaikutusarvion perusteella esimerkiksi Helsingissä tai Espoossa sijaitsevan asuin-, toimisto- tai liikekiinteistön kiinteistöverokustannus voi nousta lähes 15 prosenttia. Ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustavan Raklin mukaan mahdollinen korotus heikentää entisestään alan suhdannetilannetta.

Rakennus- ja purkujätteistä halutaan hyödyntää uudelleen vähintään 70 prosenttia10.8.2023 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomessa syntyy vuosittain noin 1,6 miljoonaa tonnia rakennus- ja purkujätettä, josta vain noin puolet päätyy hyötykäyttöön. Ilmastotavoitteiden kiristymisen myötä rakennus- ja purkumateriaalien rooli rakentamisen ohjauksessa korostuu. Kansallinen tavoite on hyödyntää uudelleen vähintään 70 prosenttia syntyvästä purkujätteestä. Kestävän purkamisen green deal edistää tätä tavoitetta.

Energiatehokkuussopimus kirittää kiinteistöalaa – energiaa on säästetty 335 000 kerrostaloasujan vuotuisen sähkönkulutuksen verran27.6.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Kiinteistöala on tehnyt kuluvan energiatehokkuussopimuskauden aikana lähes 6500 energiatehokkuustoimenpidettä ja näin saavuttanut huiman 469 gigawattitunnin vuotuisen energiansäästön. Tämä vastaa 335 000 kerrostaloasujan vuosittaista sähkölaskua. Sopimuskausi päättyy vuonna 2025 ja ala toivoo uudelta hallitukselta jatkoa energiatehokkuussopimukselle.

Rakli: Hallitusohjelma huomioi laajasti rakennetun ympäristön tarpeet ja luo näkyvyyttä tulevaisuuteen19.6.2023 14:24:12 EEST | Tiedote

Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry on tyytyväinen siihen, kuinka hallitusohjelma huomioi rakennetun ympäristön tarpeet ja luo näkyvyyttä sekä ennustettavuutta tulevaisuuteen. Hallituksen sitoutuminen sääntelyn keventämiseen sekä prosessien ja lupakäytäntöjen sujuvoittamiseen on tervetullutta ja tarpeellista. Rakli muistuttaa tulevaa hallitusta siitä, että hallitusohjelmaa toimeenpantaessa on tärkeää osallistaa alan toimijoita parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.