Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vaasan kansalaisopisto Alma ja Vaasan kesäyliopisto: Vapaan sivistystyön rahoituksen leikkaaminen olisi suoraan pois kansalaisten hyvinvoinnista

Jaa
Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallitusneuvottelijat suunnittelevat valtiovarainministeriön esityksen pohjalta jopa 50 prosentin leikkausta vapaan sivistystyön valtionrahoituksesta. Jättileikkaukset voisivat johtaa jopa yli 100 oppilaitoksen lakkauttamiseen.

Vapaan sivistystyön oppilaitoksia ovat esimerkiksi kansanopistot, kansalaisopistot, opintokeskukset ja kesäyliopistot.

Niissä tarjotaan ammatillista täydennyskoulutusta, avointa yliopisto-opetustaja opetetaan arjessa ja työelämässä tarvittavia perustaitoja, kuten tietotekniikkaa ja vieraita kieliä. Maahanmuuttajien kotoutumis- ja kielikoulutuksessa vapaalla sivistystyöllä on tärkeä paikkansa.                                            

-Leikkauksilla olisi rajuja seurauksia työllisyydelle, jatkuvalle oppimiselle, kansalaisten hyvinvoinnille ja alueelliselle tasa-arvolle, toteavat Vaasan kansalaisopisto Alman ja Vaasan kesäyliopiston rehtorit Sannasirkku Autio ja Hanna Pitkänen.

Yli 600 000 suomalaista opiskelee vuosittain kansalaisopistoissa

Vapaaseen sivistystyöhön osallistuu vuosittain yli 1,5 miljoonaa henkilöä. Se on merkittävä matalan kynnyksen väylä kohti yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkintoja. Kesäyliopistot järjestävät vuosittain 65 000 opintopisteen edestä korkeakoulutusta.

-Kesäyliopistot täydentävät alueiden korkeakoulutarjontaa ja kehittävät niiden osaamista ammatillisin täydennyskoulutuksin. Leikkaukset heikentäisivät siten merkittävästi elinvoimaisuutta, sanoo Pitkänen.

Yli 600 000 suomalaista opiskelee vuosittain kansalaisopistoissa.

-Iso osa kurssilaisista on työttömiä, eläkeläisiä ja opiskelijoita. Kurssimaksujen korotuksilla ei voitaisi paikata leikkausten jättämää aukkoa rahoituksessa, sanoo Autio.

Tutkimuksilla on osoitettu, että yhteisöllinen harrastaminen kannustaa pitämään itsestään parempaa fyysistä huolta.

-Hyvinvoivat kuntalaiset pienentävät sosiaali- ja terveysmenoja: yksi kansalaisopistoon sijoitettu euro tuottaa välillisesti yhteiskunnalle jopa reilun viiden euron hyödyn, kertoo Autio.

Sivistystyön järjestöjen kannanotto https://kansalaisopistojenliitto.fi/blog/hallitusneuvotteluissa-suunnitellaan-jattileikkauksia-koulutukseen-voisi-johtaa-yli-100-oppilaitoksen-lakkauttamiseen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava rehtori Sannasirkku Autio, Vaasan kansalaisopisto Alma, puh. 0400 299 826, sannasirkku.autio@vaasa.fi
Rehtori Hanna Pitkänen, Vaasan kesäyliopisto, puh. 044 754 5784, hanna.pitkanen@vaasankesayliopisto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa on helppo olla onnellinen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme