Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa medborgarinstitut Alma och Vasa sommaruniversitet: Nedskärningar i finansiering för den fria bildningen skulle direkt minska befolkningens välbefinnande

Dela
Enligt uppgifter i offentligheten planerar regeringsförhandlarna, utgående från förslag från finansministeriet, nedskärningar på upp till 50 procent i finansieringen för den fria bildningen. Jättenedskärningar kunde leda till att 100 läroanstalter stängs.

Läroanstalter inom det fria bildningsarbetet är bland annat folkhögskolorna, medborgarinstituten, studiecentralerna och sommaruniversiteten.

De erbjuder yrkesinriktad fortbildning, studier vid öppna universitet och lär också ut grundfärdigheter som behövs i vardagen och i arbetslivet, så som informationsteknologi och främmande språk. De har en viktig roll även i språkutbildning och integration av invandrare.

-Detta skulle få drastiska följder för sysselsättningen, det kontinuerliga lärandet, befolkningens välmående och den regionala jämlikheten, säger Vasa medborgarinstitut Almas och Vasa sommaruniversitets rektorer Sannasirkku Autio och Hanna Pitkänen.

Medborgarinstituten har över 600 000 studerande varje år

Årligen deltar 1,5 miljoner finländare i det fria bildningsarbetet. Det är en viktig lågtröskelväg mot universitets- och yrkeshögskoleexamina. Sommaruniversiteten ordnar årligen högskoleutbildning för 65 000 studiepoäng.

-Sommaruniversiteten kompletterar utbud av högskoleutbildning och ökar kunnande med fortbildning i regionerna. Nedskärningar skulle direkt försvaga livskraften, säger Pitkänen.

Medborgarinstituten har över 600 000 studerande varje år.

-En stor del av kursdeltagarnaär arbetslösa, pensionärer eller studerande. Genom en höjning av kursavgifterna kan man inte lappa det hål som uppstår i finansieringen på grund av nedskärningarna, säger Autio.

Även undersökningar har visat att gemensamma fritidsaktiviteter uppmuntrar till att hålla sig i bättre skick fysiskt.

-Välmående kommuninvånare minskar för sin del på social- och hälsovårdsutgifterna: en i medborgarinstitutet investerad euro producerar indirekt en nytta på till och med fem euro för samhället, konstaterar Autio.

Ställningstagande https://www.oaj.fi/sv/aktuellt/nyheter-och-pressmeddelanden/2023/hallitusneuvotteluissa-suunnitellaan-jattileikkauksia-koulutukseen--voisi-johtaa-yli-100-oppilaitoksen-lakkauttamiseen/

Nyckelord

Kontakter

Ledande rektor Sannasirkku Autio, Vasa medborgarinstitut Alma, tfn 0400 299 826, sannasirkku.autio@vasa.fi
Rektor Hanna Pitkänen, Vasa sommaruniversitet, tfn 044 754 5784, hanna.pitkanen@vaasankesayliopisto.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig. 

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum