Museokortti

Yleisö äänesti Suomen upeimman taiteilijakodin – Museokortin erikoispalkinto Halosenniemelle!

Jaa
Yleisö äänesti Pekka Halosen ateljeekodin Tuusulassa Suomen hurmaavimmaksi taiteilijakodiksi. Halosenniemi palkittiin Museogaalassa osana Museoliiton 100-vuotisjuhlia. Gaalassa jaettiin myös muita museoalan palkintoja, kuten maineikas Vuoden museo -palkinto, jonka sai Riihisaari – Savonlinnan museo.
Halosenniemi voitti Museokortin erikoispalkinnon 2023.
Halosenniemi voitti Museokortin erikoispalkinnon 2023.

Museokortin vuoden 2023 erikoispalkinto jaettiin torstaina 25. toukokuuta Suomen Museoliiton järjestämässä Museogaalassa Helsingissä. Ääniä annettiin yhteensä ennätykselliset 5 000, joista voittaja sai lähes kolmasosan.

Museokortin erikoispalkinto perustettiin esittelemään kohteiden kirjoa eri teemojen kautta. Tämän vuoden palkintoteemana on taiteilijakodit. Viime vuonna esiteltiin linnoja eri puolilla Suomea. Vuoden 2022 Museokortin erikoispalkinto meni Olavinlinnalle.

Ehdokkaaksi valitut kuusi kohdetta edustavat eri aikakausien taiteilijaelämää eri puolilla maata: Särestöniemi-museo Kittilässä, Casa Haartman Naantalissa, Visavuoren museo Valkeakoskella, Paateri Lieksassa, Halosenniemi Tuusulassa ja Laila Pullisen veistospuisto & kotimuseo Vantaalla.

Museokortin vuosittain myöntämä erikoispalkinto jaettiin eniten yleisöääniä saaneelle Halosenniemelle, joka sai 30 % äänistä. Ääniä annettiin yhteensä noin 5 000.

Vuoden 2023 Museopäivillä juhlittiin myös 100-vuotiasta Suomen museoliittoa. Museogaalassa jaettiin myös Vuoden museo -palkinto, Erikoispalkinto ja Vuoden viestintäteko -palkinto. Vuoden museoksi 2023 valittiin Riihisaari – Savonlinnan museo, jonka toiminnassa tulee esiin ennakkoluuloton asenne, aktiivinen kehittämisote ja vahva museon uudenlaisten roolien etsintä. Uudistuneelle Museo Leikille jaettiin Erikoispalkinto 2023. Rakennusten säilyttävässä korjaamisessa ja korjaushankkeissa neuvova Museoviraston Korjaustaito.fi -sivusto palkittiin Vuoden viestintäteko 2023 -palkinnolla.

Halosenniemi vei sydämeni, kun siellä ensimmäisen kerran vierailin” – näin yleisö kuvaili voittajakohdetta

Äänestäjät saivat antaa perustelunsa valinnalleen suosikkikohteestaan. Voittajamuseoksi valikoitunut Halosenniemi keräsi paljon ylistystä ainutlaatuisesta miljööstään.

Halosenniemi on upea, erityisesti ateljee. Lisäksi rakastan miljöötä, pihaa. Ihana istua kalliolla Tuusulanjärvenrannalla Halosenniemen pihassa. Siinä kuulee ajattomuuden liplatuksen ja sielu on vapaa. ”

Erilaiset näyttelyt sopivat hienosti Halosenniemen miljööseen. Firenzeläinen utuinen kukkula näyttää aivan taianomaiselta hirsiseinällä. Piha, puutarha ja ranta ovat ainutlaatuinen kokonaisuus. En kyllästy koskaan Halosenniemeen, se tarjoaa joka kerta uudenlaisen elämyksen.

Upea hirsirakennus mahtavilla näköaloilla ja tontilla. Talossa on kotoinen tunnelma ja upeaa taidetta. Ranta ja puut ovat kuin omasta mummolasta.”

Moni äänestäjistä kertoi Halosenniemen olevan myös paikka, jossa pääsee rauhoittumaan ja nauttimaan luonnosta.

Halosenniemi vei sydämeni, kun siellä ensimmäisen kerran vierailin. Nykyään ajan sinne aina istuskelemaan puutarhaan, niemenkärjen kallioille tai saunan kuistille, kun haluan selvitellä ajatuksiani tai muuten kaipaan rauhaa. Tänään viimeisin kerta. Sydämestäni rakastunut siihen paikkaan.”

Halosenniemi on aina henkeäsalpaava kohde Tuusulanjärven ympäriajolla, mieli ja sielu lepää niemen nokassa ja puutarhassa ja jylhä ja komea hirsirakennus saa arvostamaan entisajan rakennusosaamista.

Voittajakohde on saanut osan kävijöistä myös innostumaan museoista ja käymään muissakin museokohteissa.

“Menimme ystäväni kanssa tähän taiteilijakotiin ja tykästyin heti. Ihana puutalo järven rannalla. Tiirailin paikkaa joka kulmasta ja eläydyin muihin maailmoihin. Oikeastaan tuo käynti johdatti minut museokävijäksi. Ymmärsin, kuinka paljon iloa ja inspiraatiota voikin saada kauniista paikoista, kuvataiteesta ja historiasta.” 

Halosenniemi on tehnyt moneen vaikutuksen tyylikkyydellään, yksinkertaisuudella sekä tarinoilla, jotka täyttävät kodin.

“Eleetöntä tyylikkyyttä ja harmoniaa. Taiteilijan ateljee ja suuren perheen koti on sulautunut puutarhoineen ympäristöönsä hienosti ja on inspiroinut taiteilijaa lukuisiin teoksiin.” 

“Upein koti, jossa olen koskaan käynyt.” 

“Halosenniemi on upea kaikkina vuodenaikoina ja joka kerta sieltä löytyy uutta katsottavaa. Pidän erityisesti siitä, miten valo kulkee talossa ja miten yksinkertainen on kaunista. Osa hääkuvistamme on otettu museon edustalla ja sen puutarhassa.” 

Halosen perheen ihana, jykevä talo Tuusulanjärven rannalla, täynnä tarinoita, kuten lasten raaputtama pikkupossu uuninluukussa.

Museokortin museotarjonta Ahvenanmaalta Inariin pitää sisällään 360 erilaista vierailukohdetta. Kortilla voi vierailla jopa sadassa koti- ja talomuseossa. Kohteiden joukosta löytää innostavia paikkoja monenlaisiin kiinnostuksenkohteisiin, kuten laivoja, linnoja, patsaspuistoja, puutarhoja, kotiseutu- ja luontomuseoita, taide- ja nykytaidemuseoita, tiedekeskuksia, historiallisia museoita, käsityömuseoita ja musiikkimuseoita.

Museokortti-toiminnasta vastaa FMA Creations Oy, joka on kokonaan Suomen museoliitto ry:n omistama ja kuuluu Museoliitto-konserniin. Museokortti-järjestelmän tuottamat tulot palautetaan suomalaisille museoille kävijämäärien perusteella, eikä järjestämällä ole museoalan ulkopuolisia edunsaajia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Halosenniemi voitti Museokortin erikoispalkinnon 2023.
Halosenniemi voitti Museokortin erikoispalkinnon 2023.
Lataa
Halosenniemi sijaitsee Tuusulanjärven rannalla. Kuva: Sari Tsokkinen
Halosenniemi sijaitsee Tuusulanjärven rannalla. Kuva: Sari Tsokkinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museokortti
Museokortti
Spaces Bulevardi, FMA Creations Oy, Bulevardi 21
00180 HELSINKI

http://www.fmac.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokortti

Heinäkuu villitsi museokävijät – Museokorttia vingutettiin ennätykselliset puoli miljoonaa kertaa!1.8.2023 16:36:35 EEST | Tiedote

Kuluva kesä on ollut huippusuosittu museoissa. Suomalaiset ovat vinguttaneet Museokorttia jo nyt enemmän kuin koko viime kesänä yhteensä. Heinäkuu rikkoi aiempien vuosien ennätykset: kuukauden aikana Museokorttia käytettiin huimat 470 000 kertaa, joka on 40 prosenttia enemmän viime vuoteen verrattuna. Kesän lopussa odotetaan miljoonan kesäkäynnin rajan menevän rikki, mikä on poikkeuksellista.

Yhdellä kortilla kotimaan suosikkikohteet ja yllättävimmät nähtävyydet – katso 30 vinkkiä kesälomaan2.6.2023 13:08:50 EEST | Tiedote

Museokortti on hyödyllinen matkakumppani säästeliäälle kotimaanmatkailijalle. Kortilla saa rajattoman pääsyn yli 360 kohteeseen, kuten Turun linnan, Heurekan ja Hämeenlinnan Vankilan kaltaisiin suosittuihin lomakohteisiin. Kokosimme 30 vinkkiä, joiden avulla matkailijat löytävät kesäreissujen kestosuosikit, erikoisimmat nähtävyydet, kauneimmat puutarhat ja kiinnostavimmat taidenäyttelyt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme