Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Vilma är fängelsehundarnas finländska mästare — tuff tävling skapar nätverk och tränar för verkliga situationer

Dela

Fängelsehundarnas finländska mästerskap avgjordes i tävlingarna vid i Kestilä fängelse 23 till 25 ​​maj 2023. Vinnaren blev labradorretriever Hakukoneen Twitter "Vilma" från Jokela fängelse, förd av väktare Heidi Ristimäki. Labradorretriever Santtu med Antte Röntynen från Sukeva fängelse tog andraplatsen. Labradorretriever Vinski och Tuomo Räsänen från Pyhäselkä fängelse tog tredje plats. Så gott som alla av de drygt 20 hundarna på Brottspåföljdsmyndigheten medverkade.

I tävlingarna testas hundens och förarens färdigheter och samverkan i en rad olika uppgifter. Tävlingen ger också bra övning med tanke på verkliga situationer. Under de tre dagarna gjorde hundarna olika uppgifter, och vinnaren fastställdes baserat på de totala poängen. Vinnaren kommer med i myndigheternas gemensamma finländska mästerskapen, som hålls den 3 till 5 oktober 2023.

Tävlingsområdena var

  • sökning på gårdsplanen
  • sökning i en lägenhet
  • sökning i en lagerbyggnad
  • sökning i ett fordon
  • sökning i en väska
  • hundens lydnad

Fängelsehundar och deras förare är mångsysslare med anpassningsförmåga

Fängelsehundarna får exakt samma utbildning som polisens specialsökhundar. Utbildningen sker också vid polisens specialhundenhet.

Uppgifterna hundarna får i fängelserna är varierande och utmanande, så de måste kunna klara trånga utrymmen och olika höjder och underlag. Platser där sök görs bidrar också till utmaningarna. Under ett och samma arbetspass kan hunden vara med och hjälpa till i lokaler där intagna bor, visitationer av personer och fordon som kommer till fängelset, sök på utomhusområden.

– Jobbet kräver att både föraren och hunden är snabba att anpassa sig och behärskar flera olika sökmetoder. Hunden ska har ett bra luktsinne, för jämfört med andra myndigheter är mängderna narkotika som man hittar på fängelserna ofta ganska små, det kan bara handla om några enstaka tabletter. Hundar spelar också en viktig roll när det gäller att förebygga brott under fängelsetiden. Blotta närvaron av en hund har en förebyggande effekt, säger Tuomas Hanhikangas, specialsakkunnig som samordnar hundverksamheten på Brottspåföljdsmyndigheten.

Brottspåföljdsmyndighetens hundar lämnar handräckning till andra myndigheter när det behövs. Samarbete mellan myndigheterna är av stor betydelse när det gäller att träna sökhundar. På gemensamma utbildningar delar man med sig av sitt kunnande och erfarenheter. Också tävlingarna anordnas i samarbete. I år var det polisen, tullen och försvarsmakten som bistod Kestilä fängelse med domarhjälp.

För mer information kontakta

Tuomas Hanhikangas, specialsakkunnig tuomas.hanhikangas@om.fi, tfn +358. 50 3248 233, ansvarsområdet för operativ verksamhet, enheten för styrning av den operativa verksamheten

nullnull

Nyckelord

Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.

Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

I fortsättningen kan man söka till utbildning som kvalificerar som fångvaktare två gånger per år − nästa ansökan startar den 7 augusti3.8.2023 08:59:02 EEST | Tiedote

Du kan söka till examensutbildning inom brottspåföljdssektorn från den 7 till 31 augusti 2023 på webbplatsen rskk.fi. I år är det för första gången på 35 år som man har två antagningar. Av dem som söker i år ska sammanlagt 120 utbildas till väktare. Bakom de två ansökningstiderna och det ökade antalet personer som utbildas ligger behovet av arbetskraft i fängelserna och det ökande antalet fångplatser.

Lyckad placering av bötesfångar och korttidsfångar i externa missbrukarvårdsenheter — modellen fortsätter efter projektslutet28.6.2023 07:10:00 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten startade 2021 ett projekt kring bötesfångar och korttidsfångar. Syftet med projektet var att ta fram tjänster under fängelsetiden för denna klientgrupp och att placera dem i externa rehabiliteringsinrättningar inom missbrukarvården. Man ville också utreda hur extern placering kunde bidra till reducerat återfall i brott. Baserat på de positiva erfarenheterna kommer extern placering att bli ett ordinärt alternativ från och med juli 2023, efter att projektet har avslutats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum