Lapin ELY-keskus

Risteysalueiden ja liittymien korkea kasvillisuus voi haitata liikenneturvallisuutta

Jaa
Kesän lähestyessä on syytä miettiä risteysalueilla kasvavien pensaiden ja muun kasvillisuuden vaikutusta näkemäalueisiin. Lapin ELY-keskus vastaa maanteiden risteysalueiden näkemäalueiden kunnossapidosta ja kunnat katujen risteysalueista. Sen sijaan yksityisteiden liittymien kunnossapidosta vastaa liittymän omistaja.
Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen
Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen

On tärkeää, että yksityistien liittymän omistaja poistaa liittymästä näkemäestettä aiheuttavan kasvillisuuden, kuten vesakot ja korkean heinäkasvillisuuden. Vastuu kunnossapidosta on kirjattu lakiin liikennejärjestelmästä ja maanteistä (38 §) seuraavasti: ”Yksityisen tien pitäjä ja maatalousliittymän haltija on velvollinen tekemään liittymänsä ja pitämään sen kunnossa tienpitoviranomaisen ohjeen mukaan sillä tavoin, ettei siitä ole vaaraa liikenteelle eikä haittaa maantien kunnossapidolle.”

Esteetön näkemä liittymästä maantielle on liikenneturvallisuuden kannalta erittäin tärkeää. Tontin reunoilla oleva runsas kasvillisuus voi olla näkemäesteenä liikenteelle, ja huonossa tapauksessa aiheuttaa kolarin esimerkiksi pihalta poistuttaessa. Näkemän tulee olla hyvä molempiin suuntiin, ja näkemäalueen pituus riippuu päätiellä voimassa olevasta nopeusrajoituksesta. Esimerkiksi 60 km/h nopeusrajoitusalueella liittymästä tulee nähdä 130 metriä molempiin suuntiin, 80 km/h alueella vastaava luku on 200 m. Tarkemmat ohjeet liittymien näkemistä on kirjattu liittymälupaan.

Lapin ELY-keskus tienpitoviranomaisena kehottaa kaikkia liittymän omistajia kesän aikana tarkistamaan omien liittymien näkemät ja hoitamaan näkemäalueet kuntoon, jotta liikenneturvallisuus ei vaarantuisi. Näkemäraivauksia tehdessä on kuitenkin hyvä muistaa olla varovainen, ettei itse raivaaminen aiheuta vaaratilanteita muille tienkäyttäjälle tai raivausta suorittavalle henkilölle. Trimmaamalla tontin rajojen ulkopuolelle tulevat puut ja pensaat parantaa myös ohi kulkevien henkilöiden liikkumismukavuutta, kun väylällä ei tarvitse väistellä puun tai pensaikkojen oksia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liikenneturvallisuusinsinööri Merja Lämsä, puh. 0295 037 240, merja.lamsa(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen
Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme