Vapaan sivistystyön leikkaukset pahentaisivat osaajapulaa
Hallitusneuvottelijat suunnittelevat julkisuudessa olleiden tietojen mukaan vapaan sivistystyön rahoitukseen jättimäisiä, jopa 50 prosentin leikkauksia. Vapaan sivistystyön oppilaitoksia ovat kansalaisopistot, kansanopistot, kesäyliopistot, opintokeskukset ja liikunnan koulutuskeskukset. Yhteensä lähes 300 oppilaitoksen verkosto kattaa koko Suomen ja on avoin kaikille.
– Vapaa sivistystyö tavoittaa hyvin eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia. Jatkuvan, elinikäisen oppimisen merkitys korostuu työelämässä jo nyt, ja vapaan sivistystyön opinnot ovat merkittävä väylä hankkia osaamista työelämään ja myöhempiin opintoihin. Jos tästä leikataan, pahennetaan osaajapulaa entisestään, Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima sanoo.
Vapaan sivistystyön palveluverkosto toimii 182 miljoonan euron rahoituksella, mikä on 2,3 prosenttia opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan 7,7 miljardin talousarviosta.
– Valtiovarainministeriön julkisen talouden meno- ja rakennekartoituksessa oleva kuvaus vapaasta sivistystyöstä ei perustu mihinkään tausta-aineistoon eikä laajempaan tarkasteluun. Esitetyillä opiskelijamaksujen korotuksilla ei pystytä kompensoimaan leikkauksia. Lisäksi maksukorotukset heikentäisivät merkittävästi opintoihin pääsyn yhdenvertaisuutta. Tällä olisi tuhoisat seuraukset suomalaiselle sivistystyölle, Toimihenkilöjärjestöjen Opintoliiton toiminnanjohtaja Kari Karvonen toteaa.
Karvonen ja Jytyn Voima toivovat hallitusneuvottelijoiden tutustuvan vapaan sivistystyön tuottoihin: yhden käytetyn euron on arvioitu tuottavan yhteiskunnalle jopa yli viisi euroa sosiaali- ja terveysmenojen pienentymisen ja työelämäpidon lisääntymisen ansiosta.
– Tärkeää on myös muistaa monien oppilaitosten tarjoama opetus aikuisille maahanmuuttajataustaisille henkilöille. Vapaalla sivistystyöllä on merkittävä rooli maahanmuuttajien kotouttamisessa, Karvonen muistuttaa.
– Vapaan sivistystyön lakisääteinen tehtävä on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta. Jos suunnitellut leikkaukset toteutuisivat, ei tämä tehtävä toteutuisi lain edellyttämällä tavalla, Voima lisää.
Ammattiliitto Jyty edustaa vapaan sivistystyön oppilaitosten kuten kansanopistojen, kansalaisopistojen ja kesäyliopistojen työntekijöitä. Jyty on yksi Toimihenkilöjärjestöjen Opintoliiton (TJO) jäsenjärjestöistä. TJO:n ylläpitämiä oppilaitoksia ovat Helsingin aikuisopisto ja Aktiivi-Instituutti.
Lisätietoja:
Jonna Voima, Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja, puh. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi
Kari Karvonen, Toimihenkilöjärjestöjen Opintoliiton toiminnanjohtaja, Aktiivi-Instituutin rehtori, puh. 09 41 500 350, kari.karvonen@aktiivi-instituutti.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Jyty ry
Hallituksen on turvattava työllisyyspalveluiden rahoitus kunnille täysimääräisesti2.9.2024 09:16:47 EEST | Tiedote
Työllisyyspalvelut siirtyvät valtiolta kuntien ja niiden muodostaminen yhteistoiminta-alueiden vastuulle vuoden 2025 alusta, jolloin noin 4000 työntekijää siirtyy valtiolta kuntien palvelukseen. Ammattiliitto Jyty on erittäin huolissaan työllisyyspalveluiden rahoituksen riittävyydestä ja vaatii hallitukselta päätöksiä kuntien rahoituksen turvaamiseksi.
Jytyn liittovaltuusto: Suomen on edistettävä pikaisesti palkka-avoimuusdirektiivin saattamista lainsäädäntöön – ”Palkkatasa-arvossa ei pidä tyytyä minimiin”22.5.2024 13:49:11 EEST | Tiedote
Hallituksen on saatettava voimaan EU:n palkka-avoimuusdirektiivi viimeistään vuoden 2026 aikana. Ammattiliitto Jyty ehdottaa ottamaan mallia Ruotsista, jossa asetettiin selvityshenkilö valmistelemaan direktiivin toimeenpanoa jo syksyllä 2023.
Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.19.4.2024 17:35:23 EEST | Tiedote
Jytyn, OAJ:n ja JHL:n lakon piirissä on kaikkiaan noin 1 500 ammattiliittojen jäsentä kuudella paikkakunnalla.
Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan16.4.2024 18:05:38 EEST | Tiedote
Ammattiliitto Jytyn mielestä kehysriihen päätökset vaikeuttavat työuran aikaista osaamisen kehittämistä, pienipalkkaisten asemaa ja sote-alan henkilöstökriisiä.
Ammattiliitto Jytyn mielestä lakiesitys paikallisesta sopimisesta voi johtaa työsuhteen ehtojen polkumyyntiin12.4.2024 14:32:38 EEST | Tiedote
Ammattiliitto Jyty ei hyväksy hallituksen lakiesitystä paikallisesta sopimisesta, koska se heikentäisi paikallisten henkilöstön edustajien asemaa ja voi johtaa työehtojen heikkenemiseen. Toteutuessaan se saattaisi jopa vähentää osapuolten halua paikalliseen sopimiseen, Jyty sanoo lakiesitystä koskevassa lausunnossaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme