Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki on tänä kesänä Suomen mielenkiintoisin matkailukohde

Jaa
Helsingin matkailukesän näkymät näyttävät myönteisiltä. Monipuolinen tapahtumatarjonta ja lukuisat uutuudet tuovat pääkaupungin kesään lisää potkua. Kesällä Helsingissä päästäneen kotimaisten, eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten matkailijoiden osalta jo lähelle koronaa edeltäneiden vuosien tasoa.
Teurastamo on yksi monista Helsingin omaleimaisista tapahtumapaikoista, joka tarjoaa tekemistä koko kesän. Kuva: Jussi Hellsten
Teurastamo on yksi monista Helsingin omaleimaisista tapahtumapaikoista, joka tarjoaa tekemistä koko kesän. Kuva: Jussi Hellsten

Helsinki on Suomen mielenkiintoisin matkailukohde ja kehittyy entisestään. Helsinki valittiin vuoden kotimaiseksi matkakohteeksi jo vuonna 2022. Kaupunki panostaa jatkossakin vahvasti matkailuun ja tapahtumallisuuteen ja haluaa kaupunkistrategian mukaisesti näyttää suuntaa kohti entistäkin kestävämpää, älykkäämpää, elävämpää ja toimivampaa matkailu- ja tapahtumakaupunkia.

Helsingin matkailukesä on täynnä uutta ja uudistunutta

Tänä vuonna Helsinkiin avautuu vanhojen suosikkikohteiden oheen uusia vetovoimaisia vierailukohteita kuten uudistunut Hakaniemen halli, Amos Andersons Hem -kotimuseo ja syksyllä myös Kulttuurikasarmi. Lisäksi Helsinki Biennaali taideteoksineen valloittaa taas Vallisaaren ja aiempaa biennaalia enemmän myös muuta kaupunkia. Muista uutuuksista mielenkiintoisia ovat muun muassa elektronisen tanssimusiikin festari U Nation Kansalaistorilla kesä-heinäkuun vaihteessa sekä Mellunmäen metroasemalta Sipoonkorven kansallispuistoon kulkeva hop-on hop-off -bussi.

- Kaivopuistossakin järjestetään jälleen tapahtumia, kuten Mamma Mia -musikaalin esitykset heinäkuussa. Kulttuurikesän täydentävät vielä odotetut Kiasman Tom of Finland ja Ateneumin Albert Edelfelt -näyttelyt. Ympäri kaupungin on luvassa lukuisia tapahtumia sekä näyttelyitä samalla kun Helsingin majoitustarjonta monipuolistuu, uusia ravintoloita avautuu ja tuotetarjonta uudistuu, iloitsee Helsingin matkailupäällikkö Nina Vesterinen.

Helsinki kiinnostaa matkailijoita!

Vuosi 2022 ja alkuvuosi 2023 ovat olleet poikkeuksellisen kansainvälisen näkyvyyden aikaa Suomelle ja Helsingille. Syitä on monia: Nato-jäsenyys, menestyminen maailman onnellisin maa -rankingissa monta vuotta peräkkäin, koronapandemiaan ja hyökkäyssotaan liittyvät keskustelut suomalaisen yhteiskunnan toimivuudesta ja hyvästä varautumisesta, sekä viimeisimpänä Euroviisu-huuma ovat vaikuttaneet myönteisesti Suomen ja Helsingin mielikuvaan ympäri maailman. Kansainväliset matkanjärjestäjät ja media ovatkin olleet poikkeuksellisen kiinnostuneita Helsingin tarjonnasta sekä Helsingin tekemästä työstä kestävän matkailun ja vastuullisten tuotteiden eteen.

– Myös matkailuyritysten omat odotukset ovat odottavan positiiviset. Pulssikyselymme mukaan yli kolme neljästä helsinkiläisestä matkailuyrityksistä näkee matkailukesän hyvänä tai todella hyvänä, Vesterinen toteaa.

Matkailijamäärät palautumassa koronapandemiaa edeltävälle tasolle

Helsingissä päästäneen Euroopasta saapuvien matkailijoiden ansiosta tänä vuonna jo hyvin lähelle koronapandemiaa edeltäviä matkailijamääriä. Venäläisten matkailijoiden määrä on toki aiempaa pienempi Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. Eniten Helsinkiin suuntautuvia lentovarauksia on tehty Saksasta, USA:sta, Iso-Britanniasta ja Ranskasta. Lisäksi paljon matkailuun liittyviä hakuja on tehty myös Espanjasta ja Italiasta. Helsinkiin odotetaan kesällä sankoin joukoin myös kotimaisia matkailijoita samoin kuin ruotsalaisia ja virolaisia.

- Helsingin tavoitteena on kasvattaa matkailijoiden viipymää. Viipymän kasvattaminen on myös niin kestävyyden kuin ilmastonmuutoksen ja talouden näkökulmasta paras tapa edistää matkailua, Vesterinen linjaa.

Matkailun kehitykseen liittyy kuitenkin myös useita epävarmuustekijöitä. Esimerkiksi Kiinan ja Japanin osalta matkailu on käynnistynyt odotettua hitaammin. Venäjän vastaisten pakotteiden takia voimassa oleva ylilentokielto haastaa lentoliikennettä Aasian ja Helsingin välillä. Myös maailmantalouden kehitykseen liittyviä epävarmuustekijöitä on useita. Toisaalta kansainvälisten kongressien määrä Helsingissä on kasvussa, mutta niiden osalta ei vielä päästä huippulukemiin. Kongressivieraat ovat Helsingille tärkeitä, sillä heidän viipymänsä on vapaa-ajanmatkailijaa pidempi ja myös rahankäyttö keskimääräistä korkeampi. Helsinki haluaakin edesauttaa isojen kongressien saamista kaupunkiin. Kansainvälisiä risteilijäalusvierailuja Helsinkiin odotetaan saapuvan tänä kautena yli 90.

Matkailuneuvonnasta Helsinki-vinkkejä matkailijoille – ja myös kaupunkilaisille

Yksi varmoista kesän merkeistä on Helsingin matkailuneuvonnan kesäpisteiden avautuminen. Helsingin matkailuneuvonnan pysyvän Aleksanterinkadun palvelupisteen lisäksi Vanhan Kauppahallin ja Kauppatorin väliin Biennaali Paviljonkiin avataan palvelupiste 29. toukokuuta.

Lisäksi kesäkuun alussa ilmestyvät katukuvaan vihreäliiviset Helsinki Helpit. Matkailuneuvonta palvelee tänäkin kesänä peräti 16 kielellä. Matkailuneuvontaan ovat tervetulleita myös helsinkiläiset, jotka haluavat katsoa päivän kotikaupunkiaan kuin turistit.

- Jos olette viettämässä Helsinki-päivää tai teille on tulossa vieraita, matkailuneuvojamme antavat mielellään vinkkejä Helsingin monipuoliseen tarjontaan, kertoo matkailuneuvonnan tiimipäällikkö Mari Somero.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin matkailupäällikkö Nina Vesterinen, 040 6354508, nina.vesterinen@hel.fi


Viestin välitti:
Viestintäasiantuntija Tero Lahti, 040 3344801, tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Teurastamo on yksi monista Helsingin omaleimaisista tapahtumapaikoista, joka tarjoaa tekemistä koko kesän. Kuva: Jussi Hellsten
Teurastamo on yksi monista Helsingin omaleimaisista tapahtumapaikoista, joka tarjoaa tekemistä koko kesän. Kuva: Jussi Hellsten
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginhallitus antoi kolme eri lausuntoa lakihankkeisiin18.9.2023 17:49:27 EEST | Tiedote

Kaupunginhallitus kokoontui 18.9. ja päätti antaa lausunnot sosiaali- ja terveysministeriölle valmiuslain toimivaltuussäännöksistä, vanhuspalvelulain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta sekä hallituksen esityksestä koskien yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamista. Kaupunginhallitus päätti myös ottaa Petri Lumijärven henkilöstöjohtajan vakinaiseen virkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme