Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK kirjelmöi ministeriötä metsäkatoasetuksesta: Valtion annettava nopeasti takeet tiloille, joihin asetus jo iskee

Jaa

MTK vaatii valtiolta nopeasti takeita tuotannon jatkosta nautatiloille, joiden investointeja EU:n metsäkatoasetus saattaisi takautuvasti koskea.  Asetuksen tulkinnasta riippuen vuoden 2020 jälkeen toteutetut tai aloitetut naudanlihan tuotantoon liittyvät investoinnit olisivat asetuksen vastaisia, mikäli niiden toteuttaminen on vaatinut metsänraivausta. Tulkinta tekisi myös tilojen tuotteista markkinakelvottomina.

MTK pitää jo tällä hetkellä kymmeniä nautatiloja koskevaa epävarmuutta kohtuuttomana ja perustuslain vastaisena. MTK on perjantaina kirjelmöinyt maa- ja metsätalousministeriön johtoa. MTK julkaisee alla kirjeen kokonaisuudessaan.

---

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio

EU:n metsäkatoasetus on asettanut kymmeniä tiloja täysin kestämättömään tilaan. Metsäkatoasetuksen mukaan vuoden 2020 jälkeen toteutettu metsänraivaus navettarakennuksen tieltä voi johtaa naudan lihan myyntikieltoon. Useat tilat Suomessa ovat joutuneet laittamaan rakennushankkeensa jäihin epävarman tilanteen johdosta. MMM on itsekin kehottanut viivyttämään investointihankkeita metsäkatoasetuksen vuoksi.

Investoineet tilat ovat voineet saada jo toteutuneisiin tai käynnissä oleviin hankkeisiinsa investointitukea kansallisista sekä Euroopan unionin varoista sekä saada rakentamisen edellytyksenä olevat ympäristö- ja rakennusluvat voimassa olleiden säännösten mukaisesti. Toteutusvaiheessa olevien investointien pysyvyyssuojaan ja tilallisten oikeusturvaan on nyt panostettava epäselvän oikeustilan takia.

Yritystoimintansa kehittämiseen investoinneilla yrittäjillä on oikeusvaltiossa vahva oikeus saada suojaa investoinneilleen sekä elinkeinon harjoittamiselle. Metsäkatoasetuksessa on elementtejä, jotka ovat Suomen perustuslain vastaisia. Valittu sääntelymekanismi kieltää metsäkatoasetuksen nojalla tuotteiden markkinoille pääsy on omiaan hämärtämään valtion vastuuta ja korvausvelvollisuutta.

Taannehtiva lainsäädäntö ei ole hyväksyttävää Suomessa eikä EU-lainsäädännössä. EU-vaikuttamista tulee tehdä voimakkaasti ja vaatia EU:ta tekemään nopeutetussa aikataulussa soveltamisohje maatilarakentamiselle sekä ryhdyttävä tarvittaviin säännösmuutoksiin. EU ei kuitenkaan pysty tätä akuuttia asiaa ratkaisemaan riittävän nopeasti.

Tilallisilla ei ole aikaa odottaa investointiensa kanssa. MTK vaatii, että Suomen valtion on kiireellisesti taattava, että 1.1.2021-18.4.2023 voimassa olleiden säännösten mukaisesti suunnitellut ja rahoitetut hankkeet voidaan toteuttaa ja navetoita, karjasuojia ja muita rakennuksia sekä raivattuja peltoja voidaan jatkossakin käyttää markkinoille hyväksyttävien maataloustuotteiden tuottamiseen. Valtion on annettava elinkeinonharjoittajille vakuus oikeusturvan toteutumisesta.

Juha Marttila, MTK:n puheenjohtaja

Lisätietoja: johtaja Juha Ruippo, 040 5533 232

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

MTK

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on ammatti- ja etujärjestö maanviljelijöille, metsänomistajille ja maaseutuyrittäjille. Jäsenkuntamme ammatteja ja elinkeinoja yhdistää se, että ne kaikki perustuvat uusiutuviin luonnonvaroihin ja niiden kestävään ja taloudelliseen hyödyntämiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kansainvälinen YK:n koulumaitopäivä 27.9. - Koulumaito-ohjelmat edistävät lasten terveyttä maailmanlaajuisesti26.9.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

YK:n koulumaitopäivä on omistettu painottamaan koulumaidon tärkeyttä lasten ravitsemuksessa. Koulumaito-ohjelmilla on maailmanlaajuisesti keskeinen rooli lasten terveellisen ravitsemuksen edistämisessä, ja koulumaitopäivä on tilaisuus juhlistaa sitä. Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää koordinoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO), ja se tuo yhteen ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Budjettiesitys pettymys viljelijöille – valtion pahentama kassakriisi vaatii toimia jo syksyllä20.9.2023 14:41:50 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys vuoden 2024 budjetiksi ei sisällä toimia maatalouden vakavien ongelmien ratkaisuksi. Päinvastoin Orpon hallitus on vetämässä maataloudelta pois 55 miljoonaa euroa, joista Marinin hallitus keväällä päätti helpotukseksi maatilojen kustannuskriisiin. Syksyn tukimaksujen viivästyminen on aiheuttamassa akuutin kassakriisin suurelle joukolle suomalaistiloja. MTK vaatii hallitukselta välittömiä toimia valtion itse aiheuttaman kriisin estämiseksi.

Metsänomistajat toimivat Metsämarssin mukaisesti - Monitavoitteinen ja aktiivinen metsänhoito on arvossaan15.9.2023 14:34:06 EEST | Tiedote

Metsänomistajien tavoitteet metsien hyödyntämisessä ovat yleisesti monipuolistuneet. Metsätutka-kyselyn vastausten mukaan yli puolet metsänomistajista asettaa erityisiä tavoitteita metsänomistukselleen. Näistä metsänomistajista monitavoitteisia piirteitä on valtaosalla ja kolmasosa luokittelee itsensä suoraan joko virkistyskäyttöä tai taloudellista turvaa korostaviksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme