Messukeskus

Prätkällä töihin -päivän 9.6. teemana moottoripyöräilyn aloittaminen – päivän keulakuvana liikenneopettaja Kai Niukkanen

Jaa
Valtakunnallinen Prätkällä töihin -päivä perjantaina 9.6.2023 kannustaa kaikki Suomen moottoripyöräilijät pyörän selkään ja näkymään liikenteessä – ja innostamaan kaikkia moottoripyöräilystä kiinnostuneita ajamaan ajokortin. Päivän kummina toimii tänä vuonna liikenneopettaja ja autokouluyrittäjä Kai Niukkanen Autokoulu Startista.

Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaosto haluaa Prätkällä töihin -päivän vietolla muistuttaa, että moottoripyörä on kätevä kulkuneuvo liikenteessä. Autoiluun verrattuna moottoripyöräily ei aiheuta yhtä paljon ruuhkia tai päästöjä. Lisäksi moottoripyöräjaosto muistuttaa, että moottoripyöräkortin voi suorittaa, vaikka ei olisi yhtään kokemusta kaksirenkaisista menopeleistä.

– Parasta moottoripyöräilyssä on tietenkin sen tuoma ilo ja vapauden tunne. Moottoripyöräily sopii kaikille, enkä tiedä sitä parempaa stressin ja tai pahantuulen lieventäjää, Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto sanoo.

Päivän keulakuvana liikenneopettaja

Tänä vuonna Prätkällä töihin -päivän teemana on moottoripyörän ajokortin hankinta ja ajokortin korottaminen suurempiin pyöriin siirryttäessä. Olemme keränneet tiedotteen liitteeksi moottoripyöräilyn aloittamiseen liittyvät yleisimmät kysymykset vastauksineen.

Itä-Helsingissä toimiva Autokoulu Start on erikoistunut kaksipyöräisten koulutukseen, ja liikenneopettaja ja autokouluyrittäjä Kai Niukkanen on kouluttanut uusia moottoripyöräkuljettajia vuodesta 2001.

Ajokorttilaki uudistui vuonna 2018, minkä myötä moottoripyöräkorttiin vaadittavia teoria- ja ajotunteja vähennettiin. Samalla kortin hinta laski.

- Nykyisin ensimmäistä ajokorttiaan suorittavat seuraavat 4 teoriatuntia ja ajavat vähintään 5 ajotuntia, joilla harjoitellaan moottoripyörän käsittelyä ja ajamista liikenteessä. Asiakas suorittaa lisäksi teoria-, käsittely- ja ajokokeen, Niukkanen selventää.

Niukkasen mukaan Autokoulu Startin moottoripyöräoppilaat ovat kaiken ikäisiä. A1- kevytmoottoripyöräkortin ajavat palaavat myöhemmin korottamaan A2- ja A-luokkiin, A2- kortista aloittavat korottavat A-luokkaan ja toiset suorittavat suoraan ”ison A:n”. Varttuneemmalla iällä lajin pariin palaavat kuljettajat varaavat usein harjoitusajotunteja, jotta pääsevät turvallisesti jatkamaan harrastustaan.

– Jatkokoulutukset ja oman ajotaidon kehittäminen ovat tärkeitä kaikille motoristeille iästä ja kokemuksesta riippumatta. Pitkän tauon jälkeen on hyvä verrytellä taitojaan, Niukkanen sanoo.

Ajokorttilain uudistuksen myötä myös moottoripyörän perushallintaa mittaava käsittelykoe muuttui. Niukkasen mukaan monipuolisempien tehtävien ansiosta uusien kuljettajien taitotaso on kuitenkin nykyisin parempi. Käsittelykokeen kriitikoille liikenneopettajalla onkin selkeä viesti:

– Harjoittelemalla oppii.

Vuonna 2022 suoritettiin kaiken kaikkiaan 10 857 hyväksyttyä moottoripyörän ajokoetta. Korona-aikana moottoripyöräkorttien suorittamisessa nähtiin kaksi reipasta kasvun vuotta (+16,4 % 2020, +10,4 % 2021), mutta viime vuonna nähtiin laskua normaalitasolle 16,6 prosentin verran. (Traficom)

­Moottoripyörien uutuusmallit esitellään koeajopäivillä

Helsingin Messukeskus järjestää Moottoripyörien suuret koeajopäivät Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston toimeksiannosta. Kiertue järjestetään nyt kuudetta kertaa.

Moottoripyörien suuret koeajopäivät tarjoaa koeajoon noin 100 moottoripyöräuutuutta. Mukana ovat Aprilia, Benelli, BMW, Ducati, GasGas, Harley-Davidson, Honda, Husqvarna, Indian, Moto-Guzzi, KTM, MV Agusta, Piaggio, Vespa, Triumph ja Yamaha. Mukana olevat merkit ja moottoripyörämallit vaihtelevat paikkakunnittain.

Koeajopäivät järjestetään nyt viidellä paikkakunnalla Oulussa (ma 5.6.), Jyväskylässä (ti 6.6.), Tampereella (ke 7.6.), Turussa (to 8.6.) ja Helsingissä (pe 9.6.). Kiertue päättyy valtakunnallisena Prätkällä töihin päivänä 9.6. Helsinkiin.

Prätkäilystä kuvat mp-messujen Instagram-tilille

Lähetä Prätkällä töihin -päivänä 9.6. omasta ajelustasi kuvia Instagramiin hashtagilla #pratkallatoihinpaiva ja #koeajopaiva. Parhaat kuvat nostetaan mp-messut -Instagram-tilin kuvavirtaan.

www.koeajopaiva.com

Prätkällä töihin -päivän järjestää Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto. Moottoripyöräjaoston jäseniä ovat Brandt Oy Ab, Harley-Davidson Europe, KTM Nordic, Polaris Finland Oy, Sumeko Oy, Suzuki International Europe GmbH Suomen sivuliike ja Yamaha-Motor Europe.

Lisätietoja:

Jarkko Tuomisto, Moottoripyöräjaoston pj, Teknisen Kaupan Liitto

jarkko.tuomisto@ktm.com , p. 044 539 8881

Kai Niukkanen, Liikenneopettaja, yrittäjä, Autokoulu Start

kai.niukkanen@autokoulustart.fi , p. 050 524 9248

Teija Armanto, viestinnän asiantuntija, Helsingin Messukeskus

teija.armanto@messukeskus.com, p. 050 376 0804

Lauri Leskinen,  johtava asiantuntija, Teknisen Kaupan Liitto
lauri.leskinen@tekninen.fi , p. 044 091 1067

www.koeajopaiva.com
#pratkallatoihinpaiva
#koeajopaiva
Kuvia koeajopäivistä ja Prätkällä töihin -päivän kummista: https://mediabank.messukeskus.com/kuvat/Moottoripy%C3%B6rien+koeajop%C3%A4iv%C3%A4t/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FAQ – Moottoripyörän ajokortin hankkiminen

Moottoripyöräkortit jakautuvat A1-, A2- ja A-luokkaan. Minkä niistä tarvitsen?

Tarvittava ajo-oikeus määrittyy moottoripyörän koon/tehon mukaan.

A1-luokka oikeuttaa ajamaan kevytmoottoripyörää, A2-luokka alle 35 kilowattisia moottoripyöriä ja A-luokka kaikkia moottoripyöriä.

Minkä ikäisenä voin ajaa moottoripyöräkortin?

A1-luokan ikäraja on 16 vuotta ja A2-luokan ikäraja 18 vuotta. A-luokan ikäraja on 24 vuotta, jos ajokortti suoritetaan ensimmäisenä moottoripyöräluokkana. A2-ajo-oikeuden voi korottaa A-luokan ajo-oikeuteen, kun tämä on ollut voimassa kaksi vuotta. 

Aiemmin moottoripyöräkortin sai ”lahjaksi” B-kortin yhteydessä. Miksi kortti pitää suorittaa nykyisin erikseen?

Moottoripyöräkortin on saanut ilman ajo- ja teoriakokeita vuoteen 1990 asti autokortin suorittamisen ohessa. Moottoripyöräkortin suorittaminen erikseen on 1.10.1990 lähtien ollut välttämättömyys. Moottoripyörällä ajaminen poikkeaa autolla ajamisesta niin paljon, ettei B-kortti anna valmiutta ajaa moottoripyörällä.

Miten korttiluokan korottaminen tapahtuu?

Korottaminen A1>A2 ja A2>A on mahdollista aikaisintaan kahden vuoden välein, korotus tapahtuu kurssilla (2 teoriatuntia ja 5 ajotuntia) tai käsittely- ja ajokokeella. Jos haluaa korottaa aiemmin, vaaditaan lisäksi myös teoriakoe. Silloinkin on ikävaatimus 18/20 vuotta. A1>A korotuksen saa ainoastaan teoria-, käsittely- ja ajokokeella.

Mitä moottoripyöräkortin ajaminen maksaa?

Pääkaupunkiseudulla toimivien autokoulujen ilmoittamien hintatietojen perusteella A1-, A2- tai suoraan A-moottoripyöräkortin saa edullisimmillaan noin 550 eurolla. Lähtötasosta riippuen oppilas voi valita autokoulujen tarjoamista paketeista joko viranomaisvaatimusten minimimäärät täyttävän kurssin, tai ottaa enemmän ajotunteja, jolloin hinta voi nousta lähemmäs tuhatta euroa. Tämän päälle tulevat viranomaiskulut, kuten ajokorttilupahakemus, ajokoe ja teoriakoe.

Mitä moottoripyöräkortin korottaminen maksaa?

Pääkaupunkiseudulla toimivien autokoulujen ilmoittamien hintatietojen perusteella A1- tai A2-kortin haltija voi korottaa A2- tai A-luokkaan kurssilla, jonka hinta on n. 300 eurosta ylöspäin. Hieman halvemmalla korotus onnistuu suorittamalla kokeet, jolloin tutkintomaksut tulevat kurssihinnan lisäksi.

Kuinka paljon ajokortin suorittamiseen liittyy teoriaa ja ajotunteja?

Vuoden 2018 ajokorttilain uudistuksen myötä ensimmäistä ajokorttiaan suorittavat seuraavat 4 teoriatuntia ja ajavat vähintään 5 ajotuntia, joilla harjoitellaan moottoripyörän käsittelyä ja ajamista liikenteessä. Oppilas suorittaa lisäksi teoria-, käsittely- ja ajokokeen.

Jos oppilaalla on ennestään mopo-, traktori- tai henkilöautokortti, teorioita ei ole. Silloin oppilas aloittaa teoriakokeella, jonka jälkeen varataan ajotunnit ja kokeet. Tämä koskee kaikkia A-luokkia, eikä aiemman kortin luokka vaikuta opetusmääriin.

Kolmas vaihtoehto on harjoitusluvalla ajavat kuljettajat, jotka ajavat minimissään 4 ajotuntia, ja hakevat harjoituslupaa omalle moottoripyörälle käsittelykokeen jälkeen. Nämä ovat pääasiassa A1-oppilaita.

Pitävätkö huhut vaikeasta käsittelykokeesta paikkansa?

On totta, että vuonna 2018 ajokorttilain uudistuksen myötä muuttunut moottoripyörän perushallintaa mittaava käsittelykoe herätti tuoreeltaan paljon kritiikkiä. Väistö- ja pujottelutehtävien metrirajat tiukentuivat ja kuskilta odotetaan vastaohjausliikkeen hallintaa.

Trafin mukaan käsittelykoe päivitettiin vastaamaan paremmin nykymotoristin haasteisiin. Oppilaan turvallisuuden kannalta moottoripyörän käsittelyn opettelu on erittäin tärkeää.

Ammattimaisessa moottoripyöräopetuksessa otetaan huomioon oppilaan lähtötilanne ja osaaminen. Moottoripyöräkortin voi suorittaa, vaikka ei olisi yhtään kokemusta kaksirenkaisista menopeleistä.

Kaikesta selviää hyvän opettajan ja harjoittelun avulla. Kannattaa etukäteen selvittää, millaista opetusta moottoripyöräilyn osalta missäkin autokoulussa annetaan, millaista palvelu on ja millaiset ovat puitteet harjoittelulle. Monesta autokoulusta löytyy moottoripyöräilyyn intohimoisesti suhtautuvia ajokouluttajia, jotka ovat opetuksessa mukana omalla pyörällään satoi tai paistoi.

Mistä löydän ajankohtaiset tiedot moottoripyöräkorttivaatimuksista?

Selkeät ja ajantasaiset tiedot moottoripyörän ajokortin hankinnasta löytyvät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sivuilta.

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Onnistuneet kohtaamiset jättävät vahvan muistijäljen ja tuottavat kiistatonta tulosta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. We create successful and lasting interactions with undisputable results. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions/ for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. |  Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Tämän hetken sormusmuotoilu yllättää monimuotoisuudellaan ja rohkeudellaan28.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Vuoden Kaunein Sormus 2023 -kilpailun finaalin yleisöäänestys on alkanut. Korumuotoilijoille suunnatussa, nyt 16. kertaa järjestettävässä kilpailussa katsotaan tulevaisuuteen ja etsitään sormusta, jossa on viitteitä huomisen kauneudesta. Finalistisormusten esittely ja muotoilijoita nähdään I love me -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 20.–22.10.2023. Kilpailun voittaja julkistetaan marraskuussa.

Vuoden herkullisin tapahtuma Viini & Ruoka rantautuu Helsingin Messukeskukseen26.9.2023 10:12:24 EEST | Tiedote

Viini & Ruoka kokoaa ruoasta ja viinistä kiinnostuneet Helsingin Messukeskukseen 26.-29.10.2023. Suosittu ja odotettu tapahtuma tarjoaa kävijöille runsaasti monipuolista koettavaa, kuten mielenkiintoisia näytteilleasettajia, suosittuja viinitastingeja, inspiroivia kirjailijavieraita sekä muita makunystyröitä hiveleviä kokemuksia. Tapahtumassa kilpaillaan myös Vuoden Kokki -ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finaalit. Viini & Ruoka järjestetään Messukeskuksessa samaan aikaan Helsingin Kirjamessujen kanssa.

Helsingin Kirjamessujen ohjelma entistä laajempi, teemakeskusteluissa esillä valta26.9.2023 00:01:00 EEST | Tiedote

Helsingin Kirjamessut 2023 tarjoaa jälleen monipuolisen ohjelman kirjallisuuden ystäville. Tänä vuonna järjestetään yli 900 keskustelua ja kirjailijahaastattelua, joihin osallistuu yli 1000 kirjailijaa, vaikuttajaa, tutkijaa, taiteilijaa ja poliitikkoa. Paikalla on kotimaisten huippukirjailijoiden lisäksi noin 30 kansainvälisiä kirjailijavieraista kymmenestä maasta. Teemakeskustelujen aiheena on valta kirjallisuudessa. Uutta kirjamessujen ohjelmassa ovat keskustelut kirjailijoiden tuotannoista ja kirjasomen entistä vahvempi läsnäolo. Helsingin Kirjamessut järjestetään 26.–29.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa nyt 23. kerran.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme