Tulevaisuuden hyvinvointipalveluita yhteiskehittämässä
DiakHub on Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoima foorumi, joka kokoaa yhteen sote-palveluiden ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden tutkijat, kehittäjät, järjestäjät, tuottajat ja käyttäjät rakentamaan yhdessä tulevaisuuden hyvinvointipalveluita ja työllisyyttä. Diakin vuosikirja kuvaa DiakHubin toimintaa ja tuloksia viime vuosilta.

DiakHub-toiminnassa mukana olevat ihmiset muodostavat osaamiskeskittymän, joka etsii ja luo ratkaisuja yhteisiin kehittämiskohteisiin, erityisesti sote-alan viheliäisiin ongelmiin. DiakHub tutkii, kehittää ja vaikuttaa – Diakonia-ammattikorkeakoulun vuosikirja 2022 kokoaa vuonna 2019 alkaneen kehittämistyön tuloksia.
– Julkaisun tavoitteena oli kuvata ja tehdä yhteenvetoa DiakinHubin toiminnan lähtökohdista ja saavutetuista tuloksista. DiakHubin toiminnan kuvaaminen edistää osaltaan toiminnan edelleen kehittämisen ja laajentamisen, kuten uusien toimijatahojen mukaan liittymisen, kertoo julkaisun toimittanut sosiaalialan yliopettaja Jari Helminen.
DiakHub ratkoo esimerkiksi huono-osaisuuteen ja syrjäytymiseen, sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen sekä työllisyyden edistämiseen kytkeytyviä kysymyksiä. Siten se tuottaa ratkaisuja moniin ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kehittämistarpeisiin.
– Valtioneuvoston laatiman Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen toimeenpanosuunnitelman 2030 mukaan Suomessa on kyettävä vahvistamaan ihmisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta. Heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tilannetta on kohennettava. Myös työllisyysasteelle on asetettu nostotavoitteita. DiakHubin tuottamat ratkaisut tukevat näitä tavoitteita, Helminen sanoo.
Tietoa ja tuloksia
DiakHubin toiminta perustuu yhteiskehittämiseen. Tämä tarkoittaa toimintatapoja, jotka mahdollistavat asiakkaiden, ammattilaisten, organisaatioiden johdon ja muiden toimijoiden yhteisen kehittämisen.
Yhä useammat hyvinvointiongelmat edellyttävät moniammatillisia ratkaisuja. Siksi myös DiakHub toimii verkostomaisesti.
– Koska DiakHub toimii verkostomaisesti on tärkeää kuvata sen toiminnan lähtökohtia ja itse toimintaa. Tämä edistää eri tahojen osallistumista DiakHubin toimintaan.
Julkaisun lukija tutustuu DiakHubin toiminnan painopisteisiin ja toimintatapoihin.
– Kolmiosaisessa julkaisussa tutustutaan kehittämisessä syntyvään tietoon, opiskelijoiden ja palvelujen käyttäjien kokemuksiin kehittämistyöstä sekä varsinaisen kehittämistyön tuloksiin. Näitä tuloksia ovat esimerkiksi huono-osaisuuden alueellista jakautumista hahmottava karttapalvelu, nuorten hyvinvointipalveluita yhteen kokoava Zekki sekä 3X10D-elämäntilannemittari, Helminen kertoo.
Julkaisu on suunnattu laajalle kohderyhmälle, sillä DiakHubin toiminnassa yhdistyvät tutkiminen, kehittäminen, innovaatioiden luominen ja koulutus. Siitä voivat hyötyä esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan sekä työllisyyspalvelujen toimijat, organisaatioiden TKI-toimijat ja opiskelijat.
– Toiminta perustuu kumppanuuksiin ja verkostoitumiseen sekä yhdessä tekemiseen. DiakHubin teemoista kiinnostuneet ovatkin tervetulleita osaksi DiakHubin toimijoiden verkostoa!
Julkaisu
Helminen, J. (toim.). (2023). DiakHub tutkii, kehittää ja vaikuttaa - Diakonia-ammattikorkeakoulun vuosikirja 2022. (Diak Vuosikirja - Diak Yearbook 2). Diakonia-ammattikorkeakoulu. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-414-5
Yhteyshenkilöt
Jari Helminenyliopettaja, sosiaalialaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 869 6021jari.helminen@diak.fiHelka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme