Tulevaisuuden hyvinvointipalveluita yhteiskehittämässä
DiakHub on Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoima foorumi, joka kokoaa yhteen sote-palveluiden ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden tutkijat, kehittäjät, järjestäjät, tuottajat ja käyttäjät rakentamaan yhdessä tulevaisuuden hyvinvointipalveluita ja työllisyyttä. Diakin vuosikirja kuvaa DiakHubin toimintaa ja tuloksia viime vuosilta.

DiakHub-toiminnassa mukana olevat ihmiset muodostavat osaamiskeskittymän, joka etsii ja luo ratkaisuja yhteisiin kehittämiskohteisiin, erityisesti sote-alan viheliäisiin ongelmiin. DiakHub tutkii, kehittää ja vaikuttaa – Diakonia-ammattikorkeakoulun vuosikirja 2022 kokoaa vuonna 2019 alkaneen kehittämistyön tuloksia.
– Julkaisun tavoitteena oli kuvata ja tehdä yhteenvetoa DiakinHubin toiminnan lähtökohdista ja saavutetuista tuloksista. DiakHubin toiminnan kuvaaminen edistää osaltaan toiminnan edelleen kehittämisen ja laajentamisen, kuten uusien toimijatahojen mukaan liittymisen, kertoo julkaisun toimittanut sosiaalialan yliopettaja Jari Helminen.
DiakHub ratkoo esimerkiksi huono-osaisuuteen ja syrjäytymiseen, sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen sekä työllisyyden edistämiseen kytkeytyviä kysymyksiä. Siten se tuottaa ratkaisuja moniin ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kehittämistarpeisiin.
– Valtioneuvoston laatiman Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen toimeenpanosuunnitelman 2030 mukaan Suomessa on kyettävä vahvistamaan ihmisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta. Heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tilannetta on kohennettava. Myös työllisyysasteelle on asetettu nostotavoitteita. DiakHubin tuottamat ratkaisut tukevat näitä tavoitteita, Helminen sanoo.
Tietoa ja tuloksia
DiakHubin toiminta perustuu yhteiskehittämiseen. Tämä tarkoittaa toimintatapoja, jotka mahdollistavat asiakkaiden, ammattilaisten, organisaatioiden johdon ja muiden toimijoiden yhteisen kehittämisen.
Yhä useammat hyvinvointiongelmat edellyttävät moniammatillisia ratkaisuja. Siksi myös DiakHub toimii verkostomaisesti.
– Koska DiakHub toimii verkostomaisesti on tärkeää kuvata sen toiminnan lähtökohtia ja itse toimintaa. Tämä edistää eri tahojen osallistumista DiakHubin toimintaan.
Julkaisun lukija tutustuu DiakHubin toiminnan painopisteisiin ja toimintatapoihin.
– Kolmiosaisessa julkaisussa tutustutaan kehittämisessä syntyvään tietoon, opiskelijoiden ja palvelujen käyttäjien kokemuksiin kehittämistyöstä sekä varsinaisen kehittämistyön tuloksiin. Näitä tuloksia ovat esimerkiksi huono-osaisuuden alueellista jakautumista hahmottava karttapalvelu, nuorten hyvinvointipalveluita yhteen kokoava Zekki sekä 3X10D-elämäntilannemittari, Helminen kertoo.
Julkaisu on suunnattu laajalle kohderyhmälle, sillä DiakHubin toiminnassa yhdistyvät tutkiminen, kehittäminen, innovaatioiden luominen ja koulutus. Siitä voivat hyötyä esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan sekä työllisyyspalvelujen toimijat, organisaatioiden TKI-toimijat ja opiskelijat.
– Toiminta perustuu kumppanuuksiin ja verkostoitumiseen sekä yhdessä tekemiseen. DiakHubin teemoista kiinnostuneet ovatkin tervetulleita osaksi DiakHubin toimijoiden verkostoa!
Julkaisu
Helminen, J. (toim.). (2023). DiakHub tutkii, kehittää ja vaikuttaa - Diakonia-ammattikorkeakoulun vuosikirja 2022. (Diak Vuosikirja - Diak Yearbook 2). Diakonia-ammattikorkeakoulu. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-414-5
Yhteyshenkilöt
Jari Helminenyliopettaja, sosiaalialaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 869 6021jari.helminen@diak.fiHelka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
HOP-hanke tuo hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä Pohjois-Pohjanmaalle19.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
HOP-hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä -hanke on käynnistynyt 1.5.2023. Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa ja Oulun ammattikorkeakoulun sekä Vaalan kunnan osatoteuttamassa HOP-hankkeessa vahvistetaan paikallista yhteistyötä ja edistetään heikoimmassa asemassa olevien kuntalaisten hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
Kutsu medialle: DiakHub Itä-Suomi: Inhimillisyys, kohtaaminen ja digitaalisuus – mahdoton yhtälö?19.9.2023 07:30:00 EEST | Kutsu
Miten sote-alan osaamista ja työtä voidaan kehittää kestävästi Itä-Suomessa, unohtamatta inhimillisyyttä? DiakHub Itä-Suomi esittäytyy ja kutsuu median edustajia kaikille avoimeen webinaariin, jossa tarjotaan ratkaisuja sote-alan osaamisen ja työelämän kehittämiseen Itä-Suomessa.
Oulun sosionomikoulutus yksi Diakin suosituimmista hakukohteista syksyn yhteishaussa15.9.2023 12:51:27 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 14.9.2023. Diakissa oli tarjolla 340 aloituspaikkaa, joista 55 Oulussa järjestettäviin sosionomi (AMK) ja sosionomi (AMK), diakoniatyö -koulutuksiin.
Porin sosionomikoulutus yksi Diakin suosituimmista hakukohteista syksyn yhteishaussa15.9.2023 12:49:06 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 14.9.2023. Diakissa oli tarjolla 340 aloituspaikkaa, joista 60 Porissa järjestettäviin sosionomi (AMK) ja sosionomi (AMK), diakoniatyö -koulutuksiin.
Syksyn yhteishaku on päättynyt – Diakiin ensisijaisesti hakeneiden määrä kasvoi kolmanneksen15.9.2023 12:44:45 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 14.9.2023. Diakissa oli tarjolla 340 aloituspaikkaa AMK-koulutuksiin Helsingissä, Porissa, Oulussa ja verkossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme