Hyvinkään kaupunki

Hyvinkään kaupungin arviointikertomus on julkaistu

Jaa
Hyvinkään kaupungin toiminta on edennyt valtuuston asettamien tavoitteiden ja tarkastuslautakunnan antamien suositusten suuntaisesti. Kaupunginvaltuustoon nähden sitovat tavoitteet tukivat hyvin Hyvinkään kaupungin Pelikirjan eli kaupunkistrategian mukaisia linjauksia. Kaupungin eri toimialat etenivät vuonna 2022 toiminnassaan valtuuston asettamien tavoitteiden suuntaisesti. Tavoitteiden toteuttamisella on edistetty kaupungin kehittymistä ja elävöittämistä sekä kuntalaisten hyvinvointia. Lisäksi kaupungin palvelualueet ja keskeiset tytäryhtiöt kehittivät toimintaansa pääosin tarkastuslautakunnan edellisessä arviointikertomuksessa antamien suositusten mukaisesti.

Kaupungin talous toteutui arvioitua myönteisemmin

Vuodelle 2022 asetetut talouden tavoitteet toteutuivat erittäin hyvin. Hyvinkään kaupungin tilikauden tulos muodostui arvioitua merkittävästi paremmaksi ollen 14,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Usealla talouden tunnusluvulla mitaten Hyvinkään kaupunkikonsernin talous kehittyi myönteisemmin kuin Keski-Uudenmaan samaa kokoluokkaa olevissa naapurikunnissa.

Kaupunginvaltuuston hyväksymä Kestävän talouden ohjelma vuosille 2020–2024 on toteutunut tähän mennessä pääosin suunnitellusti. Kyseisen ohjelman taloutta kohentavilla toimenpiteillä on ollut merkittävä vaikutus kaupungin taloudellisen tilan myönteiseen kehitykseen.

Varhaiskasvatuksella on suuria haasteita henkilöstön rekrytoinnissa

 Varhaiskasvatuksen työtehtävät ovat viime vuosina menettäneet pito- ja vetovoimaansa, mikä näkyy myös Hyvinkään kaupungin varhaiskasvatuspalveluissa. Opettajien ja erityisopettajien saanti on ollut erittäin haasteellista ja kelpoisuusehdot täyttävien opettajien osuus onkin viime vuosina laskenut oleellisesti. Varhaiskasvatuksessa on ryhdytty toimenpiteisiin henkilöstön saatavuuden kohentamiseksi. Käyttöön on otettu useita erilaisia toimenpiteitä, mutta toistaiseksi niiden vaikuttavuudesta ei ole vielä näyttöä.

Päiväkotien johtajat ovat lähes päivittäin joutuneet etsimään sijaisia poissaolevien työntekijöiden tilalle. Käytössä olevista varahenkilöjärjestelmistä huolimatta sijaisen saanti ei ole aina onnistunut. Päiväkodeissa ryhmien toimintaa on jouduttu järjestelemään monin erilaisin toimenpitein, jotta turvallisuus ja toiminnallisuus voidaan ryhmissä taata.

Sairauspoissaolot sekä pula kelpoisuusehdot täyttävistä ammattilaisista on nostanut sijaisten ja määräaikaisten osuutta päiväkotien henkilöstössä. Jatkuvat rekrytoinnit kuormittavat sekä päiväkotien johtajia että muuta henkilöstöä.

Rakennusvalvonnan lupahakemusten käsittelyajat ovat lyhentyneet, mutta henkilöstön tavoitettavuudessa on haasteista

 Rakennusvalvonnan lupahakemusten käsittelyajat ovat lyhentyneet merkittävästi viimeisen kolmen vuoden aikana. Kuitenkaan kaikkia hakemuksia ei ole kyetty käsittelemään tavoitteeksi asetetun kahden kuukauden sisällä hakemuksen vireilletulosta.

Rakennusvalvonnan henkilöstön tavoitettavuudessa on aika ajoin puutteita. Erityisesti puhelimitse ja sähköpostitse asiakkaat saavat välillä huonosti yhteyttä rakennusvalvontaan. Tämä heikentää asiakaspalvelun laatua.

Rakennusvalvonta on hyödyntänyt erinomaisesti sähköisiä palveluja ja hakee aktiivisesti teknologian tarjoamia mahdollisuuksia toimintoja kehittäessään. Yhteistyökumppani Järvenpään kaupungin rakennusvalvonta on kuitenkin Hyvinkäätä edellä digitalisaation kehittämisessä.

Hyvinkään kaupunki on toiminut aktiivisesti elinvoimansa lisäämiseksi

 Kaupunki toimi entistä aktiivisemmin edistääkseen uusien yritysten sijoittumista paikkakunnalle ja täällä jo toimivien yritysten kasvua. Lisäksi yrityksille kohdistunutta viestintää lisättiin ja uusia viestintäkanavia otettiin käyttöön.

Hyvinkään kaupunki toimi aktiivisesti järjestäessään vuoden 2022 aikana eri yhteistyökumppaneiden kanssa useita erilaisia tilaisuuksia kaupungin elinvoiman kasvattamiseksi.

Kaupunki toteutti yhteistyötahojen kanssa useita erilaisia toimenpiteitä työllisyyden edistämiseksi. Työttömien aktivointiaste nousikin vuonna 2022, mutta se kuitenkin jäi tavoitellusta tasosta sekä ennen koronavuosia toteutuneesta tasosta. Sen sijaan pitkäaikaistyöttömien määrä pieneni onnistuneesti ja sen osalta tavoite toteutui erittäin hyvin.

Tarkastuslautakunnan tehtävänä on arvioida kaupunginvaltuuston hyväksymien toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumista sekä palvelutoiminnan tuloksellisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Lautakunta esittää havainnot vuosittain kaupunginvaltuustolle annettavassa arviointikertomuksessa. Tarkastuslauta-kunnan tehtävät perustuvat Kuntalakiin ja Hyvinkään kaupungin hallintosääntöön.

 

Lisätietoja

tarkastussihteeri Merja Peltomäki ma - pe klo 10:00 – 14:00, p. 040 155 6452

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinkään kaupunki
Hyvinkään kaupunki
Kankurinkatu 4-6
05800 Hyvinkää

019 459 11https://www.hyvinkaa.fi

Hyvinkää on Uudenmaan viidenneksi suurin, lähes 47 000 asukkaan elinvoimainen elämyskaupunki. Kaupunkimme tarjoaa asukkailleen ja vierailijoilleen monipuoliset palvelut ja mahdollisuudet kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinkään kaupunki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme