Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Lapissa tuotetaan palveluja ja tuotteita, joille on globaalia kysyntää

Jaa
Lapin suhdannekatsauksen mukaan kehitys jatkui positiivisena vuonna 2022. Koronapandemian aiheuttamasta notkahduksesta on toivuttu. Liikevaihdon vuosimuutos jatkui positiivisena kaikilla tarkastelluilla toimialoilla. Eniten liikevaihto kasvoi matkailupalveluissa ja majoitus- ja ravitsemistoiminnassa ja vähiten kaupassa. Henkilöstömäärän, mukaan lukien julkinen sektori, vuosimuutos jäi liikevaihtoa vaisummaksi.

Vuonna 2022 Lapin kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi 15,1 % edellisvuodesta. Koko maan liikevaihto kasvoi 15,7 %. Liikevaihdon kasvuun heijastuu Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama kustannusten, korkojen ja inflaation vaikutuksesta noussut hintataso.Ennakkoarvion mukaan Lapin liikevaihto oli vuonna 2022 yli 18,4 miljardia euroa, josta teollisuuden (ml. kaivostoiminta) osuus nousi 59 prosenttiin.

”Lappilaiset elinkeinot toimivat aloilla, joilla on ollut positiivinen ja globaali kysyntä. Erityisesti kansainvälisen matkailun kasvu, sekä biotuote-, teräs- ja kaivosteollisuuden tuotteiden kysyntä ja arvostus on korkeaa. Lappi toimii vihreän siirtymän ytimessä”, toteaa Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala.

Lapin vahvimmat toimialat liittyvät kaivostoimintaan, matkailuun ja metsätalouteen

Tarkasteltaessa yritystoiminnan erikoistumista suhteessa koko maahan, Lapin vahvimmat toimialat henkilöstömääräosuuksin ovat kaivostoimintaa palvelevatoiminta, metallimalmien louhinta, matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien toiminta, metallien jalostus, majoitus sekä metsätalous ja puunkorjuu.

”Pohjoisen investointipotentiaali eri toimialoilla on jo realisoitunut naapurimaassa Ruotsissa. Lapin talouden kivijalkoihin eli matkailuun, metsään ja mineraaleihin satsaaminen on koko Suomen etu”, arvioi Lapin liiton vs. yhteysjohtaja Virpi Lilja.

Henkilöstömäärän kehitys liikevaihtoa vaisumpaa

Henkilöstömäärän vuosikehitys oli erittäin maltillista, selvästi eniten se kasvoi matkailupalveluissa. Muutamalla toimialalla se jäi liikevaihdosta poiketen miinukselle; teollisuudessa, tukku- ja vähittäiskaupassa ja rakentamisessa. Henkilöstömäärän vaisun kehityksen takana on monia syitä.

ELY-keskuksen strategiapäällikön Heino Vasaran mukaan suuryritykset ovat viime vuosina käyneet läpi rakennemuutoksen ja sen vuoksi pk- ja suurteollisuuden henkilöstömäärän kehitys on vaihdellut.

Lisäksi toimialoittaisessa henkilöstömäärän kehityksessä näkyy kasvanut henkilöstöpalveluyritysten kautta tapahtuva rekrytointi. Vuokratyövoima kirjautuu henkilöstömäärissä liike-elämän palveluihin, eikä sitä pystytä kohdentamaan toimialan mukaan. 

Tutustu Lapin suhdannekatsaukseen Lapin Luotsin verkkosivuilla.

Mikä Lapin suhdannekatsaus?

Lapin suhdannekatsaus kokoaa vuosittain tiedot liikevaihdon, teollisuuden viennin ja henkilöstömäärän suhdannekehityksestä määriteltyjen toimialojen, matkailukeskusten yritysryhmien sekä Kemi-Tornion ja Rovaniemen seutukuntien osalta.

Suhdannekatsaus on toteutettu Lapin liiton, Lapin ELY-keskuksen, Lapin Kauppakamarin, Lapin Yrittäjien, Finnveran, Rovaniemen kaupungin sekä Meri-Lapin kehittämiskeskuksen yhteistyönä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus: strategiapäällikkö Heino Vasara, p. 0295 039 689, heino.vasara(at)ely-keskus.fi
Lapin liitto: kehittämispäällikkö Maiju Jolma-Taylor, p. 040 660 8646, maiju.jolma-taylor(at)lapinliitto.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kutsu: Kirjailija Satu Rämön viisi vinkkiä Suomelle islantilaisesta työelämästä14.9.2023 08:53:18 EEST | Kutsu

Tule mukaan ”Houkutteleva työelämä – mikä avuksi kun työnhakija ja työpaikka eivät kohtaa?” -seminaariin keskiviikkona 20.9.2023 klo 9.00-15.30 Paasitornissa (Paasivuorenkatu 5 A) Helsingissä sekä verkkotapahtumana. Työmarkkinamme kärsivät kohtaanto-ongelmasta ja työvoimapulasta. Tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa lisää osaajia niin korkeasti koulutettuihin kuin ammatillista pätevyyttä vaativiin tehtäviin. Tänä päivänä työntekijät kaipaavat työelämältä joustoa ja työtyytyväisyyteen vaikuttaa merkittävästi myös työyhteisö, työhyvinvointi ja yhteinen arvomaailma työnantajan kanssa. Tule kuulemaan työelämän kiinnostavia asiantuntijoita. Kirjailija Satu Rämö kertoo viisi esimerkkiä, jotka Suomi voisi oppia islantilaisesta työelämästä. Lisäksi puhujina ovat mm. alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä, organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa, startup-kasvun neuvonantaja Mari Luukkainen ja Teknologiateollisuus ry:n johtaja Paula Varpomaa. Tapahtuman verkkosivuilta löydät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme