KPY-konsernin liiketulos tappiollinen, tytäryhtiö KPY Novapolis onnistui erinomaisesti
KPY-konsernin vuoden 2022 liikevaihto laski 17,6 prosenttia edellisvuodesta ja oli 247,3 (300,1) miljoonaa euroa. Liikevaihdon laskun taustalla oli erityisesti Vetrea Terveys Oy:n omistuksesta luopuminen marraskuussa 2021, millä oli merkittävä vaikutus vertailuvuoteen.
Konsernin liiketulos tilikaudella oli -6,4 (24,8) miljoonaa euroa. Edellisen tilikauden liiketulos sisälsi Enfon ja Vetrean yritysjärjestelyihin liittyviä tuottoja yhteensä 24,1 miljoonaa euroa ja kertaluonteisiin omaisuuden arvonalennuksiin liittyviä kuluja noin -1,2 miljoonaa euroa. Tilikauden 2022 tulosta rasittivat tiettyihin liiketoimintoihin kohdistuvat kannattavuushaasteet Enfossa ja Voimatelissa, joissa strategian mukaiset muutosprosessit ovat kesken.
KPY Nova -strategian toteuttamisen osalta tilikausi 2022 onnistui yli odotusten. Yhteisöllisyyttä, työpäiväkokemusta ja joustavuutta korostava strategia on osoittautunut vetovoimaiseksi. KPY Novapolis paransi jo ennestään vahvaa käyttöastettaan noin 94,9 (93,3) prosenttiin. KPYNovapoliksen liiketulos oli 8,1 (7,6) miljoonaa euroa.
Enfon liikevaihto ja kannattavuus eivät kehittyneet vuonna 2022 odotusten mukaisesti. Enfon liiketulos oli -7,0 (3,5) miljoonaa euroa, mikä sisälsi arvonalennuksia -1,7 miljoonaa euroa. Yhtiön kannattavuuteen on vaikuttanut erityisesti raskas yleiskustannusrakenne ja Ruotsissa tehtyihin yritysjärjestelyihin liittyvät poistot. Kannattavuushaasteet kohdistuvat erityisesti konsultointiliiketoimintaan Ruotsissa.
Voimatelin liiketulos -3,4 (1,6) miljoonaa euroa jäi selkeästi edellisvuodesta. Materiaalihintojen nousua ei saatu suoraan siirrettyä hintojen korotusten kautta voimassa oleviin sopimuksiin ja projektien läpivienneissä oli haasteita. Myös ICT-alan lakko rasitti Voimatelin tuloksentekokykyä vaikuttaen koko tilikauden työ- ja projektikannan ja siten liikevaihdon volyymitasoon. Kannattavuusongelmat kohdistuvat yhtiön sähköverkkoliiketoimintaan.
KPY etenee uuden strategian toimeenpanossa. Osana strategiaa KPY on avautunut myös vähemmistöomistuksille. Konsernin ensimmäiset vähemmistösijoitukset toteutuivat tilikaudella 2022, kun KPY:stä tuli Osuma Henkilöstöpalvelut Oy:n sekä Gebwell Oy:n vähemmistöomistaja. Vähemmistösijoitusten vaikutukset konsernin tulokseen ovat kuitenkin vielä vähäisiä ja niiden osalta odotukset kohdistuvat pidemmälle tulevaisuuteen.
”Vaikka tilikauden 2022 tulos ei vastaa odotuksiamme, voimme olla tyytyväisiä uuden strategiamme etenemiseen. KPY Novapolis -kokonaisuus on kehittynyt jopa odotuksia paremmin ja uudet KPY Momentum -strategian mukaiset osakkuusyhtiöt, joissa olemme mukana vähemmistöomistajina, ovat jatkaneet kasvuaan. Strateginen uudistumisemme on kesken. Nämä onnistumiset luovat kuitenkin näkymää siihen, että suuntamme on oikea,” KPY-konsernin toimitusjohtaja Anssi Lehikoinen toteaa.
Hallitus esittää, että osuuskorkoa ei jaeta vuodelta 2022
Konsernin tilikauden 2022 osuuskohtainen tulos oli -0,5 (0,9) euroa. Hallitus esittää edustajistolle, että osuuskorkoa ei jaeta vuodelta 2022. Syynä ovat tilikauden heikko tulos, Enfon ja Voimatelin tuloksentekokyvyssä olevat haasteet, tarve vahvistaa konsernin rahoitusasemaa sekä yleinen heikko talouden tilanne.
”Ymmärrämme, että esitys on KPY:ssä hyvin poikkeuksellinen ja pettymys monille omistajillemme. Tässä talouden tilanteessa se on kuitenkin näkemyksemme mukaan oikea ja vastuullinen ratkaisu. Osuuskorkoesityksen tavoitteena on varmistaa liikkumatilamme tehdä ratkaisuja nykyisten omistusyhtiöidemme kannattavuuden parantamiseksi tilanteessa, jossa pankkirahoituksen ehdot ovat yleisesti merkittävästi kiristyneet. Osuuskorkoesitys vahvistaakin pidemmällä aikavälillä edellytyksiä omistaja-arvon positiiviselle kehitykselle sekä osuuskoron jakamiselle,” Lehikoinen painottaa.
KPY tähtää strategiassaan siihen, että omistajille jaetaan ylijäämänä osuuskorkoa kestävästi omistusyhtiöiden kilpailukyky ja kassavirta säilyttäen. “On selvää, että tästä haluamme pitää kiinni,” Lehikoinen toteaa.
Osuuskorosta päättää KPY:n edustajisto varsinaisessa kokouksessaan 28.6.2023.
Osuuden arvoa voi tarkastella esimerkiksi Osuuskunta KPY:n tilinpäätöksen 2022 mukaisen kirjanpidon nettovarallisuuden, eli kirjanpidon mukaisten varojen ja velkojen erotuksen kautta. KPY Sijoitus Oy:n ostaessa osuuksia syksyllä 2021 ja keväällä 2022 osuuskohtainen ostohinta johdettiin juuri nettovarallisuuden kautta. Osuuskunta KPY:n tilinpäätöksen 2022 mukainen kirjanpidon nettovarallisuus osuutta kohti on noin 5,50 euroa.
“Syksyllä 2022 Osuuskunta KPY:n osuudet jaettiin neljään osaan, eli neljä nykyistä osuutta vastaa yhtä aiempaa osuutta. Yhden vanhan puhelinosakkeen omistajalla on siis nykyisin 400 Osuuskunta KPY:n osuutta. Tilinpäätöksen mukainen kirjanpidon nettovarallisuus yhtä vanhaa puhelinosaketta kohti on noin 2 200 euroa. Tämä ei toki suoraan kerro osuuden markkina-arvoa eikä KPY voi ottaa siihen kantaa,” Lehikoinen kertoo.
Näkymät vuodelle 2023
KPY keskittyy Enfon ja Voimatelin liiketoimintojen tervehdyttämiseen. Kassavirtaodotukset kohdistuvat omistusyhtiöistä lähinnä KPY Novapolikseen, jonka alkuvuosi 2023 on sujunut edellisen vuoden tapaan vahvasti. KPY Novapoliksen uskotaan säilyttävän osingonmaksukykynsä edellisvuoden tasolla myös vuoden 2023 ajan.
KPY Novapoliksen vahva suoriutuminen mahdollistaa jatkossakin investoinnit KPY Novapolis -ympäristön kehittämiseksi. Kuluvana vuonna Novapolis uudistaa muun muassa yhteiskäyttöisiä ravintola- ja kokoustiloja ja jatkaa panoksia palveluiden kehittämiseen. Tämä parantaa Novapolis-ympäristön viihtyisyyttä sekä edistää elinvoimaisuutta ja uusien työpaikkojen syntymistä Kuopion alueella.
Vuoden 2023 odotetaan edelleen olevan haasteellinen Voimatelille, jonka liiketoiminnan tervehdyttäminen on kuitenkin käynnissä. Vuoden 2023 odotetaan olevan haasteellinen myös Enfolle. Erityisesti haasteet kohdistuvat Enfon Epical-brändin alla toimivaan konsultointiliiketoimintaan Ruotsissa. Sen sijaan Enfon IT-palveluliiketoiminnan näkymät ovat vakaat ja toiminnan odotetaan olevan kannattavaa.
140-vuotias KPY viettää juhlavuottaan kuluvana vuonna. Puhelinyhteyksien rakentajasta on näiden vuosikymmenten aikana muotoutunut liike-elämänvoiman rakentaja. KPY-konserni työllistää yli 1 700 henkilöä, mikä tekee konsernista yhden Itä-Suomen merkittävistä työllistäjistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anssi LehikoinentoimitusjohtajaKPY-konserni
Puh:050 328 2648anssi.lehikoinen@kpy.fiJenni AhavatalousjohtajaOsuuskunta KPY
Puh:040 563 6183jenni.ahava@kpy.fiKuvat


Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Noin 140-vuotias KPY on arvopohjainen osuuskunta, jonka omistaa Osuuskunta KPY:n osuudenomistajien muodostama yhteisö.
Haluamme luoda elinvoimaa omaa toimintaamme laajemmin sijoittamalla arvopohjaamme sopiviin, toimintansa käynnistys- ja alkuvaiheen ohittaneisiin kannattavan kasvun yhtiöihin sekä kehittämällä modernia työpäiväkokemusta edistäviä toimitilakiinteistöjämme ja palveluitamme.
Visionamme vuoteen 2026 on olla liike-elämän ekosysteemi, joka on yksi Suomen arvostetuimmista menestyjien kasvuympäristöistä. Tätä visiota toteutamme sekä omistamalla aiempaa monipuolisemmin kiinnostavia yhtiöitä (KPY Momentum -strategia) että luomalla ekosysteemejä ja yhteisöjä, jotka houkuttelevat osaajia ja luovat edellytyksiä yritysten kasvulle (KPY Nova -strategia). Katsomme, että Momentum ja Nova -strategialinjamme täydentävät ja tukevat luontevasti toinen toisiaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Osuuskunta KPY
KPY-konsernin puolivuosikatsaus 1.1.–30.6.2023: KPY Novapoliksen alkuvuosi sujui vahvasti, Voimatelin ja Enfon kannattavuudessa edelleen parannettavaa14.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
KPY-konsernin liikevaihto, käyttökate ja liiketulos vahvistuivat tammi-kesäkuussa 2023 edellisvuoden vertailujaksoon nähden. Kannattavuuden palauttaminen on kuitenkin edelleen kesken. Katsauskauden tulos tai vertailukauden tulos eivät sisällä yritysjärjestelyihin tai kertaluonteisiin omaisuuden arvonalennuksiin liittyviä eriä.
Juha Yrjänheikki KPY:n hallituksen puheenjohtajaksi28.6.2023 18:49:23 EEST | Tiedote
Osuuskunta KPY:n edustajiston varsinaisessa kokouksessa 28.6. päätettiin muun muassa osuuskorosta, hallituksen jäsenistä ja vahvistettiin tilinpäätös.
Enfon ja Voimatelin hallitukset uudistuvat22.6.2023 12:00:00 EEST | Tiedote
Osuuskunta KPY suoraviivaistaa tytäryhtiöidensä Enfon ja Voimatelin johtamista. Tavoitteena on parantaa tiedonkulkua, sujuvoittaa päätöksentekoa ja vahvistaa yhteistä tilannekuvaa KPY:n ja konsernin tytäryhtiöiden välillä.
Enfon konsultointiliiketoiminnasta tulee Epical – Enfo uudistaa yhtiörakenteensa29.5.2023 10:00:31 EEST | Tiedote
Osuuskunta KPY:n (”KPY”) tytäryhtiö Enfo Oyj (”Enfo”) ottaa käyttöön uuden yhtiörakenteen. 1.6.2023 lähtien Enfo Oyj muodostuu kahdesta itsenäisestä liiketoiminnosta: Enfon konsultointiliiketoiminta saa uuden brändin ja nimen Epical, ja yhtiön IT-palveluliiketoiminta jatkaa toimintaansa Enfo-brändin alla. Uusi rakenne otetaan käyttöön osittaisjakautumissuunnitelman sijaan yhtiön alkuperäistä eriyttämisstrategiaa noudattaen.
Mikko Heinonen Voimatel Oy:n toimitusjohtajaksi17.4.2023 09:30:16 EEST | Tiedote
Voimatel Oy:n (”Voimatel”) hallitus on nimittänyt filosofian maisteri Mikko Heinosen yhtiön toimitusjohtajaksi. Heinonen on toiminut Voimatelin väliaikaisena toimitusjohtajana elokuusta 2022 lähtien. Hän on työskennellyt yhtiön palveluksessa vuodesta 2013 alkaen ja toimii tällä hetkellä myös Voimatelin tytäryhtiön OptiWatti Oy:n toimitusjohtajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme