Keskuskauppakamari

Veroasiantuntija: Mitä lahjaksi valmistuneelle? – Varmista onko lahjasi verovapaa

Jaa
Kesän korvilla juhlitaan ammattiin valmistuneita ja ylioppilaita. Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija muistuttaa ottamaan selvää siitä, millainen valmistujaislahja aiheuttaa antajalleen veroseuraamuksia. Kaikki lahjat eivät kuulu lahjaverotuksen piiriin ja esimerkiksi tavanomaista koti-irtaimistoa voi lahjoittaa valmistuneelle verovapaasti.
Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari

Kevään kääntyessä kesään juhlitaan valmistuneita ja moni pohtii oikeanlaista lahjaa vastavalmistuneelle. Lahjoja hankkiessa on kuitenkin hyvä huomioida verotukselliset yksityiskohdat, jotta vältytään yllättäviltä veroseuraamuksilta.

Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala muistuttaa, että ammattiin valmistuneelle tai tuoreelle ylioppilaalle voi halutessaan antaa kalliimmankin lahjan ilman veroseuraamuksia.

”Verottomia lahjoja voi antaa haluamalleen henkilölle alle 5 000 euron arvosta kolmen vuoden aikana. Lahjansaajan kolmen vuoden aikana samalta lahjanantajalta saamat lahjoitukset lasketaan yhteen, ja lahjaveroa joudutaan maksamaan vain, jos samalta henkilöltä saatujen lahjojen yhteenlaskettu arvo on vähintään 5 000 euroa”, sanoo Viitala.

Viitalan mukaan verovapaa lahja voi olla yhtä hyvin rahaa kuin muutakin omaisuutta, kuten pörssiosakkeita tai koruja. Verovapaan lahjan voi myös antaa kenelle tahansa henkilölle. Sukulaisuussuhteella ei ole merkitystä, kun lahja jää alle verotettavan määrän.

Kaikki lahjat eivät kuitenkaan kuulu lahjaverotuksen piiriin. Tavanomaista koti-irtaimistoa voi lahjoittaa verovapaasti, jos yksittäisen esineen arvo ei ole 4 000 euroa tai enemmän.

”Tavanomaiseksi koti-irtaimistoksi katsotaan esimerkiksi huonekalut ja kodinkoneet. Sen sijaan arvokkaampia taideteoksia ei yleensä voida pitää tavanomaisena koti-irtaimistona", Viitala sanoo.

Myös koulutusta, kasvatusta tai elatusta varten annettu lahja on veroton, jos lahjaa ei ole mahdollista käyttää muuhun tarkoitukseen.

“Esimerkiksi ulkomaisen oppilaitoksen lukukausimaksun suorittaminen kummilapsen puolesta ei aiheuta veroseuraamuksia”, sanoo Viitala.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Hallitus panostaa liikenneverkkoon vaikeasta taloustilanteesta huolimatta20.9.2023 08:47:45 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarissa kiitosta saavat hallituksen budjettiriihessä tekemät panostukset liikenneverkkoon, vakavasta taloustilanteesta huolimatta. Uusien liikenneverkon parannus- ja kehittämishankkeiden toteuttamiset ovat parasta lääkettä heikkenevään suhdannetilanteeseen, mutta toteutusvalmiiden hankkeiden osalta kuokka olisi pitänyt saada maahan jo tänä vuonna, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Piia Karjalainen. Näin olisi maksimoitu elvytysvaikutus ja reagoitu rakennusalan ahdinkoon. Tiestön korjausvelan kasvu tulisi pysäyttää pysyvällä vuotuisella lisärahoituksella.

Keskuskauppakamari: Budjettiriihessä on pidettävä kiinni työllisyystoimista ja talouden tasapainottamisesta19.9.2023 06:48:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari vaatii, että hallitus pitää budjettiriihessä kiinni hallitusohjelmaan kirjatuista työllisyystoimista, joiden tarkoitus on lisätä työllisyyttä ja tuottavuutta sekä parantaa talouskasvua. Jos Suomea kurittavaa kestävyysvajetta, vaisuja kasvunäkymiä tai paisuneita korkomenoja ei saada korjattua, uhkaa koko Suomen hyvinvointi ja kilpailukyky vaarantua, Keskuskauppakamarista varoitetaan. Liikenneinfrahankkeiden nopea edistäminen olisi parasta mahdollista lääkettä nykyisessä suhdannetilanteessa.

Keskuskauppakamari: TKI-panostukset kohdennettava yritysten kanssa tehtävään TKI-toimintaan18.9.2023 15:44:53 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarin mukaan hallituksen tulee budjettiriihessä kohdentaa TKI-toiminnan rahoituksen lisäykset yritysten kanssa tehtävään TKI-toimintaan. Yritysten TKI-toimintaa tukemalla saadaan Keskuskauppakamarin mukaan nopeammin näkyviä vaikutuksia tuottavuus- ja talouskasvussa. Kasvavan TKI-rahoituksen myötä Suomen on tavoiteltava kansainvälisten osaajien määrän merkittävää kasvua jo tällä hallituskaudella, sillä pelkkä rahoitus ei riitä, jos huippuosaajia ei ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme