Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus seuraa kesällä linnuston tilaa ja kokeilee pesimälauttoja

Jaa
Lapin ELY-keskus jatkaa linnustolaskentojen tekemistä osana Helmi-ohjelmaa. Uutena kokeiluna on lintujen pesimälautat, joita viedään alkukesästä Pellon Pellojärvelle ja Inarin Ivalojokisuistoon.
Pesimälauttoja Pellojärvellä Pellossa. Kuva: Eetu Sundvall
Pesimälauttoja Pellojärvellä Pellossa. Kuva: Eetu Sundvall

Lapin ELY-keskus tekee tänä kesänä useita linnustolaskentoja. Laskentojen perusteella arvioidaan pesivien lintujen ja poikueiden määriä. Linnustolaskentojen kohteita on Inarissa, Kittilässä, Torniossa, Simossa ja Sodankylässä. Linnustolaskentojen tavoitteena on selvittää alueen linnuston tila ja toimia kunnostustöiden suunnittelun lähtötietona.

Talvella Lapin ELY-keskus teki kunnostustoimia Tornion Alkukarinlahdella ja Inarin Ivalojokisuistossa. Alkunkarinlahdella poistettiin ja haketettiin puustoa lintujen pesimäsaarista. Ivalojokisuiston Nirvamellasta poistettiin puustoa törmäpääskyn pesätörmän edustalta.

Lintujen pesimälautoilla luodaan linnuille turvallisia pesäpaikkoja

Lapin ELY-keskus kokeilee pesimälauttoja tänä kesänä Pellon Pellojärvellä ja Inarin Ivalojokisuistossa. Pesimälautat on jo asennettu Pellojärvelle, ja Inarin Ivalojokisuistoon ne asennetaan lähipäivinä. Pesimälautat on suunniteltu etenkin vesilinnuille ja lokkilinnuille. Lautat voidaan sijoittaa mihin tahansa kohtaan vesistössä. Pesimälautat on rakennettu puusta ja niiden pinta on päällystetty kiviaineksella.

Ivalojokisuistossa pesimälauttojen avulla on tarkoitus luoda linnuille turvallinen pesimäympäristö, jossa säännöstely ei pääse tuhoamaan pesintöjä. Inarijärven säännöstelyn epäillään olevan yksi merkittävimmistä Ivalojokisuiston vesilintujen pesimämenestykseen vaikuttavista tekijöistä.

Pellojärvellä pesimälauttojen avulla houkutellaan lokkeja ja tiiroja pesimään alueelle. Mitä suurempi lokki- ja tiirakolonia on, sitä paremmin se pystyy puolustamaan pesimäalueitaan petoja vastaan. Lokkien ja tiirojen tuoman ilmapuolustuksen turvin pesimälauttojen lähistöön odotetaan tulevan pesimään ja ruokailemaan muun muassa sorsalintuja. Lokkien ja tiirojen pesinnän helpottaminen on tarpeen, koska niiden pesintään sopivat saarekkeet kasvavat umpeen. Samanaikaisesti pienpedot aiheuttavat suuria poikastappioita.

Kesän edetessä seurataan, miten linnut ottavat pesimälautat käyttöönsä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Biologi Eetu Sundvall, +358 50 314 0055, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pesimälauttoja Pellojärvellä Pellossa. Kuva: Eetu Sundvall
Pesimälauttoja Pellojärvellä Pellossa. Kuva: Eetu Sundvall
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kutsu: Kirjailija Satu Rämön viisi vinkkiä Suomelle islantilaisesta työelämästä14.9.2023 08:53:18 EEST | Kutsu

Tule mukaan ”Houkutteleva työelämä – mikä avuksi kun työnhakija ja työpaikka eivät kohtaa?” -seminaariin keskiviikkona 20.9.2023 klo 9.00-15.30 Paasitornissa (Paasivuorenkatu 5 A) Helsingissä sekä verkkotapahtumana. Työmarkkinamme kärsivät kohtaanto-ongelmasta ja työvoimapulasta. Tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa lisää osaajia niin korkeasti koulutettuihin kuin ammatillista pätevyyttä vaativiin tehtäviin. Tänä päivänä työntekijät kaipaavat työelämältä joustoa ja työtyytyväisyyteen vaikuttaa merkittävästi myös työyhteisö, työhyvinvointi ja yhteinen arvomaailma työnantajan kanssa. Tule kuulemaan työelämän kiinnostavia asiantuntijoita. Kirjailija Satu Rämö kertoo viisi esimerkkiä, jotka Suomi voisi oppia islantilaisesta työelämästä. Lisäksi puhujina ovat mm. alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä, organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa, startup-kasvun neuvonantaja Mari Luukkainen ja Teknologiateollisuus ry:n johtaja Paula Varpomaa. Tapahtuman verkkosivuilta löydät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme