Oda Finland Oy

Oda suunnittelee ruoan verkkokauppansa sulkemista Suomessa ja siirtymistä tarjoamaan yrityksille logistiikkaa palveluna

Jaa

Oda suunnittelee nykyisen, kuluttajille suunnatun ruoan verkkokauppansa sulkemista Suomessa ja kartoittaa mahdollisuuksia jatkaa Suomessa tarjoten logistiikkaa palveluna (Logistics-as-a-Service) muille kaupan alan toimijoille. Tästä syystä Oda aloittaa Suomessa henkilöstönsä kanssa muutosneuvottelut yrityksen tulevaisuudesta Suomessa. 

Oda aloitti toiminnan Suomessa hieman yli vuosi sitten. Lyhyessä ajassa Odasta tuli Suomen suurin yksinomaan ruoan kotiinkuljetuksia tekevä yritys. Onnistumisista huolimatta pääomamarkkinat muuttuivat dramaattisesti Odan tultua Suomeen. Rahoituksen hinta on noussut, minkä vuoksi aiemmin rahoitettavissa ollut liiketoimintamalli ei ole sitä enää tänä päivänä. Oda sai Suomessa aikaan yhden Euroopan nopeimmin kasvaneista ruoan verkkokaupoista. Liikevaihto oli ensimmäisenä vajaana vuonna (11 k) yli 22 miljoonaa euroa ja tänä vuonna kasvu on jatkunut 34 miljoonan vuosittaista myyntivauhtia. Saavutettu kannattavuustaso ei kuitenkaan nykyisessä poikkeuksellisessa markkinaympäristössä ole riittävä rahoituksen varmistamiseksi.  

“Oda onnistui nostamaan ruoan verkkokaupan ja kotiinkuljetuksen tasoa Suomessa. Valitettavasti maailma ympärillämme muuttui ja Oda joutuu nyt suunnittelemaan uutta suuntaa sen mukaisesti. Jatkossa haluamme hyödyntää laajemmin logistiikka- ja jakeluteknologiaamme, josta olemme kehittäneet maailman tehokkaimman, ja siksi suunnittelemme toimivamme uusilla markkinoilla logistiikkapalveluyrityksenä. Tämä toimintamalli olisi pääoman kannalta järkevämpi maailman nykyisessä taloustilanteessa. Ensiaskel tässä vaiheessa on selvittää toiminnan jatkamista Suomessa tarjoamalla logistiikkapalveluita muille kaupan alan yrityksille”, sanoo Odan toimitusjohtaja Karl Munthe-Kaas.

“Olen todella ylpeä siitä, mitä hieno tiimimme Suomessa sai aikaiseksi näin lyhyessä ajassa. Olen myös kiitollinen niistä yli 70 000 asiakkaasta, joita saimme palvella. Edes tämä hieno suoritus ei ollut tarpeeksi, kun pääomamarkkinat vaativat nopeampaa tietä kannattavuuteen. Tämä on erittäin surullinen päivä Odan Suomen tiimille sekä varmasti myös Odan asiakkaille, jotka tottuivat helpottamaan arkeaan meidän avulla. Oda aloittaa nyt muutosneuvottelut henkilöstön kanssa yhtiön tulevaisuudesta Suomessa. Jatkamme neuvottelujen ajan kuitenkin edelleen kotiinkuljetusten tekemistä asiakkaille“, Odan Suomen-toimitusjohtaja Tobias Niemi.

Muutosneuvottelut Odan Suomen henkilöstön kanssa alkavat heti ja ne koskevat kaikkia 165 työntekijää. Mahdolliset toimet selviävät neuvottelujen päätyttyä, mutta niihin voi kuulua muun muassa lomautukset ja irtisanomiset. Norjassa ja Saksassa Oda jatkaa nykyisellä palvelutarjoomalla, eivätkä muutosneuvottelut koske näitä maita.  

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oda Finland Oy

Oda sulkee ruoan verkkokauppansa27.6.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Oda kertoi 31.5. suunnittelevansa kuluttajille suunnatun verkkokauppansa sulkemista ja siirtymistä tarjoamaan logistiikkaa palveluna muille kaupan alan yrityksille. Tästä syystä Oda aloitti henkilökuntansa kanssa muutosneuvottelut, jotka koskivat kaikkia 165 työntekijää. Muutosneuvottelut on saatu päätökseen ja niiden lopputuloksena Oda päätti sulkea verkkokauppansa Suomessa ja kartoittaa jatkossa mahdollisuuksia tarjota palveluita toisille kaupan alan yrityksille Suomessa. Tämän takia kaupallisesta ja markkinointitiimeistä sekä asiakaspalvelusta vähennetään 20 tehtävää. 145 työntekijää muista tiimeistä lomautetaan enintään 90 päiväksi. Odan verkkokauppa on vielä auki loppuunmyynnin ajan niin kauan kuin tavaraa riittää, ja viimeiset kotiinkuljetukset tehdään asiakkaiden kotioville lähipäivinä. “Kiitos kaikille Odan lyhyeksi jääneellä Suomen-matkalla mukana olleille. Erityisesti kiitos kollegoille, joille joudumme sanomaan hyvästit sekä asiakkaillemme, joita saimme palvella tänä aikana.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye