Lapin ELY-keskus

Suomen ja Norjan välistä poroesteaitasopimusta tarkennettiin

Jaa
Suomi ja Norja sopivat noottienvaihdolla, että Suomen vastuualueella Angelista Palkasjoelle, noin 40 kilometrin matkalle, rakennetaan valtiosopimuksen mukainen uusi esteaita tien numero 9704 ja Inarijoen väliin. Palkasjoelta Vanhaan Karigasniemeen olemassa olevasta aidasta tulee sopimusaita. Esteaidan tarkoitus on tukea porojen paimennusta ja estää porojen pääsy toisen valtion alueelle.
Nykyistä poroesteaitaa Inarijoen varressa. Uusi aita tullaan linjaamaan tien ja joen väliin Angeli-Palkasjoki välillä.  (Kuva: Lapin ELY-keskus)
Nykyistä poroesteaitaa Inarijoen varressa. Uusi aita tullaan linjaamaan tien ja joen väliin Angeli-Palkasjoki välillä. (Kuva: Lapin ELY-keskus)

Suomi ja Norja solmivat vuonna 2014 uuden sopimuksen poroaitojen rakentamisesta ja kunnossapidosta. Valtiosopimus tuli voimaan 1.1.2017. Asiasta on säädetty kansallisesti laissa (978/2016) sekä asetuksessa (1421/2016).

Suomen ja Norjan välillä on yhteistä aitaosuutta 450 km. Valtiosopimuksen mukainen poroaitakomissio valvoo aidan rakentamista ja kunnossapitoa. Noin 60 km pituisella aitaosuudella poroaitakomissiolla on ollut vaikeuksia löytää molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu aidan sijainnista. Näkemysero koski valtiosopimuksen kirjausta ja sen tulkintaa: ”Angelista Vanhaan Karigasniemeen aita rakennetaan Suomen puolelle valtakunnan rajaa. Aita rakennetaan niin lähelle rajaa kuin maasto-olosuhteiden vuoksi on mahdollista”.

– Suomen osapuolen mielestä tulkinta ei ottanut luonnonmuodostumien lisäksi riittävästi huomioon muita olosuhdetekijöitä jokivarressa, kuten olemassa olevaa rakennuskantaa, toteaa poroaitakomission puheenjohtaja Hannu Linjakumpu Lapin ELY-keskuksesta.

Marraskuussa 2022 poroaitakomissio sai aikaan kompromissipäätöksen, joka vahvistettiin maiden välisellä noottien vaihdolla maaliskuussa 2023. Noottienvaihdolla tehty tarkennettu sopimus saatettiin voimaan 29.4.2023 valtioneuvoston asetuksella (749/2023). Muutos valtiosopimuksessa koski tulkintaa välillä Palkasjoki - Vanha Karigasniemi.

Tarkennetun sopimuksen mukaan Angelista Palkasjoelle, noin 40 kilometrin matkalle, rakennetaan uusi sopimusaita tien numero 9704 ja Inarijoen väliin, niin lähelle rajaa kuin maasto-olosuhteiden vuoksi on mahdollista. Palkasjoelta Vanhaan Karigasniemeen (Hávgalásis, Inarijoen ylityspaikka) uutta aitaa ei rakenneta, vaan sopimusaitana toimii alueella jo olemassa oleva esteaita. Inarijoen ja Kaarasjoen yli ei rakenneta aitoja. Sen sijaan jokien kummallekin puolelle rakennetaan aidat jokiin saakka sekä johdeaitoja estämään poroja ylittämästä jokia.

Poroaitakomissioon kuuluu kuusi jäsentä; kolme Suomesta ja kolme Norjasta. Valtiosopimuksessa tarkoitettu toimivaltainen viranomainen Suomessa on poliisi. Suomen puolelta komissioon kuuluvat Hannu Linjakumpu Lapin ELY-keskuksesta, Kirsi Huhtamäki Lapin poliisilaitoksesta ja Anne Ollila Paliskuntain yhdistyksestä.

Esteaidan tarkempaa valtiosopimuksen mukaista suunnittelua jatketaan kuluvan vuoden aikana. Prosessista, aikatauluista sekä maanomistajien kuulemisesta tiedotetaan myöhemmin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hannu Linjakumpu, Lapin ELY-keskus, poroaitakomission Suomen osapuolen puheenjohtaja, puh. 0295 037 000 (vaihde)

Kuvat

Nykyistä poroesteaitaa Inarijoen varressa. Uusi aita tullaan linjaamaan tien ja joen väliin Angeli-Palkasjoki välillä.  (Kuva: Lapin ELY-keskus)
Nykyistä poroesteaitaa Inarijoen varressa. Uusi aita tullaan linjaamaan tien ja joen väliin Angeli-Palkasjoki välillä. (Kuva: Lapin ELY-keskus)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kutsu: Kirjailija Satu Rämön viisi vinkkiä Suomelle islantilaisesta työelämästä14.9.2023 08:53:18 EEST | Kutsu

Tule mukaan ”Houkutteleva työelämä – mikä avuksi kun työnhakija ja työpaikka eivät kohtaa?” -seminaariin keskiviikkona 20.9.2023 klo 9.00-15.30 Paasitornissa (Paasivuorenkatu 5 A) Helsingissä sekä verkkotapahtumana. Työmarkkinamme kärsivät kohtaanto-ongelmasta ja työvoimapulasta. Tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa lisää osaajia niin korkeasti koulutettuihin kuin ammatillista pätevyyttä vaativiin tehtäviin. Tänä päivänä työntekijät kaipaavat työelämältä joustoa ja työtyytyväisyyteen vaikuttaa merkittävästi myös työyhteisö, työhyvinvointi ja yhteinen arvomaailma työnantajan kanssa. Tule kuulemaan työelämän kiinnostavia asiantuntijoita. Kirjailija Satu Rämö kertoo viisi esimerkkiä, jotka Suomi voisi oppia islantilaisesta työelämästä. Lisäksi puhujina ovat mm. alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä, organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa, startup-kasvun neuvonantaja Mari Luukkainen ja Teknologiateollisuus ry:n johtaja Paula Varpomaa. Tapahtuman verkkosivuilta löydät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme