Vaasan kaupunginteatteri

Vaasan kaupunginteatterissa tapahtumarikas juhlavuosi

Jaa
Vaasan kaupunginteatteri juhli kuluneena näytäntövuotena 80-vuotista taivaltaan. Näytäntökauteen 2022-2023 mahtui yhteensä kahdeksan ensi-iltaa ja monipuolisia juhlavuoden tapahtumia. Teatterin kävijämäärä nousi noin 35 000 katsojaan.
West Side Story (2022). Kuva: Linus Lindholm
West Side Story (2022). Kuva: Linus Lindholm

Näytäntövuosi tarkasteli juuria

Juuret-teemaisen juhlavuoden käynnisti 3.9.2022 toivoa pursuava lastennäytelmä Irmeli – kummitusseikkailu, joka keräsi syksyllä noin 1300 katsojaa vauvasta vaariin. Suurmusikaali West Side Story sai ensi-iltansa 16.-17.9.2022 ja keräsi juhlavuoden aikana peräti 9500 katsojaa. Teatterinjohtaja Seppo Välisen ohjaama musikaali oli kauden katsotuin ja nähtiin myös juhlanäytöksenä teatterin 80-juhlavuoden gaalassa 15.10.2022. Ensi-iltaansa 22.10.2022 vietti vaasalaislähtöisen Carl Knifin ohjaama ja koreografioima Koivu ja tähti, jonka koki syksyn aikana yli 1000 katsojaa. Seuraavana ensi-iltaansa juhli 17.11.2022 Puhtaana käteen –farssi, jonka ensi-ilta siirtyi alkuperäisestä kahdella viikolla eteenpäin näyttelijän loukkaantumisen johdosta. Vauhdikas farssi nauratti kauden aikana yli 6000 katsojaa. Syksyn viimeisteli Hanna Brotheruksen tanssiteos Maa, joka toi lavalle viisi maahanmuuttajataustaista nuorta yhdessä teatterin tanssijoiden kanssa. Ensi-iltaansa 19.11.2022 juhlinut teos keräsi syksyllä 830 katsojaa saavuttaen 100 % täyttöasteen.

Kevätkauden avasi 14.1.2023 näyttävästi Leevi Madetojan oopperaklassikko Pohjalaisia, jonka vetovastuussa olivat kapellimestari Anna-Maria Helsing ja ohjaaja Anna Kelo. Ooppera keräsi lyhyellä esityskaudellaan yli 2600 katsojaa. Kevään seuraava ensi-ilta, kaunis ja koskettava Fredrika R., siirtyi noin viikolla eteenpäin sairastapausten johdosta. Ensi-iltaansa 23.2.2023 viettänyt draama keräsi kevään aikana paljon kiitosta ja 1500 katsojaa. Kevätkauden huipensi 23.3.2023 alkaen koiramainen tulkinta Aleksis Kiven klassikosta, Seitsemän koiraveljestä, jonka näki kevään aikana noin 6400 innokasta silmäparia.

80-juhlavuotena koettiin monipuolisia vierailuesityksiä ja yhteistyöproduktioita. Syksyllä teatterilla vierailivat Pohjanmaa tanssii –tanssifestivaali sekä kirjallisuustapahtuma LittFest, jossa haastateltavana oli kirjailija ja koreografi Hanna Brotherus. Keväällä teatterilla nähtiin kiitosta keränneet vierailut Kaikki äitini, kaikki tyttäreni, Rakkaudesta, Jukka Puotila Show, Världens lyckligaste land sekä Kuula-opiston ja Taikonin kevätnäytökset. Keväällä ensi-iltansa sai myös Vaasan lyseon lukion ja Vaasan kaupunginteatterin yhteistyöhanke Kulttuuriakatemia teoksella Sumu. Kauden aikana tehtiin yhteistyötä myös Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun sekä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa. Juhlavuoden vierailuesitykset ja yhteistyöproduktiot keräsivät kaiken kaikkiaan lähes 4000 katsojaa.

Yleisötyön osalta juhlavuotena järjestettiin teosesittelyitä, taiteilijatapaamisia, teatterikierroksia, markkinointi- ja yleisötapahtumia sekä museoyhteistyötä. Tikanojan Taidekotiin rakentuivat syksyllä 2022 niin vaasalaiseen näyttämöelämään sukeltava Näyttämöllä-näyttely kuin lasten taidekasvatuksellista toimintaa tukeva pedagoginen Tessun tila. Keväällä 2023 teatterin näyttelijät ja tanssijat kohtasivat ikäihmisiä Vaasan seudun palvelutaloissa Hyvän mielen iltapäivissä, joissa he esittivät asukkaille muun muassa lauluja, tanssia, kohtauksia ja runoja.

Näytäntökaudella nähtiin ja koettiin paljon. Juhlavuoden kävijämäärä kohosi ilahduttavasti koronavuosien jälkeen noin 35 000 katsojaan ja esitysten täyttöaste oli noin 75 %.

”Olemme viettäneet taiteellisesti korkeatasoisen ja moniäänisen juhlavuoden. On ollut suuri ilo tehdä yhteistyötä ja kohdata uusia katsojaryhmiä. Parasta juhlavuodessamme on ollut viettää se yhdessä meille niin rakkaan yleisön kanssa. Kiitos yhteisistä juhlista!”iloitsee teatterinjohtaja Seppo Välinen.

Tulevan näytäntökauden 2023-2024 teema on murtumia

Tulevalla kaudella tutkitaan murtumia ja tarkastellaan hetkeä, kun yksilössä tai yhteisössä tapahtuu jotain yllättävää, mikä muuttaa päähenkilön matkaa. Syksyllä ensi-iltansa saavat Herra Hakkaraisen satutuokiot, suurmusikaali Nunnia ja konnia, mustaa huumoria tihkuva Kaaos sekä Sami Keski-Vähälän Nokia. Lippuja syksyn esityksiin voi kesän aikana ostaa teatterin verkkokaupasta. Syksyllä avataan myös uudistunut Teatteriravintola Kulma, jonka ravintolatoimijana aloittaa paikallinen yrittäjä Mama’s Kitchen and Bar Oy.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Teatterinjohtaja Seppo Välinen

040 575 5231 | seppo.valinen@vaasa.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heidi Rantanen
Tiedottaja
Vaasan kaupunginteatteri
Pitkäkatu 53, 65100 Vaasa
Puh • 040 773 7587
www.vaasankaupunginteatteri.fi

Kuvat

West Side Story (2022). Kuva: Linus Lindholm
West Side Story (2022). Kuva: Linus Lindholm
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunginteatteri
Vaasan kaupunginteatteri
Pitkäkatu 53
65100 Vaasa

0407737587http://www.vaasankaupunginteatteri.fi

Vaasan kaupunginteatteri on Vaasassa toimiva suomenkielinen ammattiteatteri.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunginteatteri

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye