Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on asettanut nähtäville Pyhännän Pilpankankaan tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelman (Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo)
Asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus), Pyhännän kunnan, hankevastaavan (Myrsky Energia Oy) sekä YVA- ja kaavoituskonsultin (FCG Finnish Consulting Group Oy) edustajat. Kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan ja osallistumaan.
Arviointiohjelma on nähtävillä 31.5.-30.6.2023 seuraavissa paikoissa:
• Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen aulapalvelut (25.6.2023 saakka osoitteessa Veteraanikatu 1, 90130 Oulu ja 26.6.–30.6.2023 osoitteessa Viestikatu 1, 90130 Oulu)
• Pyhännän kunnantalo (Manuntie 2, 92930 Pyhäntä)
• Pyhännän kunnankirjasto (Manuntie 4, 92930 Pyhäntä)
• Kärsämäen kunnantalo (Haapajärventie 1, 86710 Kärsämäki)
• Kärsämäen kirjasto (Haapajärventie 1, 86710 Kärsämäki)
• Kiuruveden kaupungintalo (Harjukatu 2, 74700 Kiuruvesi)
• Kiuruveden kaupunginkirjasto (Lähteentie 10 A, 74700 Kiuruvesi)
• Pyhäjärven kaupungintalo (Ollintie 26, 86800 Pyhäsalmi)
• Pyhäjärven kirjasto (Laitisentie 6, 86800 Pyhäsalmi)
• Vieremän kunnanvirasto (Myllyjärventie 1, 74200 Vieremä)
• Vieremän kunnankirjasto (Lyhtytie 2, 74200 Vieremä)
Arviointiohjelma ja sitä koskeva kuulutus ovat nähtävillä sähköisesti osoitteessa www.ymparisto.fi/pilpankankaantuulivoimaYVA.
Jokaisella on oikeus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Mielipiteet tulee toimittaa 30.6.2023 mennessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukseen. YVA-yhteysviranomainen antaa lausuntonsa arviointiohjelmasta viimeistään kuukauden kuluttua nähtävilläoloajan päättymisestä. Lausunto, johon sisältyy yhteenveto arviointiohjelmaan jätetyistä lausunnoista ja mielipiteistä, laitetaan nähtäville hankkeen verkkosivulle.
Hankekuvaus
Myrsky Energia Oy suunnittelee tuulivoimapuistoa Pyhännän kuntaan Pilpankankaan alueelle. Hankealue sijoittuu noin 16 kilometrin etäisyydelle Pyhännän keskustasta etelä-lounaaseen Iso Lamujärven eteläpuolelle. Hankealueen laajuus on noin 3900 hehtaaria. Tuulivoimapuiston alue on pääosin talousmetsää. Alueelle sijoittuu ojitettujen turvekankaiden lisäksi myös laajahkoja ojittamattomia suoalueita. Alueen keskiosaan sijoittuu pienialainen Pilpanjärvi. Lähin taajama-asutus sijaitsee Pyhännän keskustassa noin 16 kilometrin etäisyydellä hankealueesta. Lähin laajempi kyläasutus sijaitsee Ahokylässä hieman yli seitsemän kilometrin etäisyydellä lähimmästä suunnitellusta voimalasta. Haja-asutusta sijoittuu lähialueella pääasiassa teiden ja vesireittien varrelle.
Hanke koostuu tuulivoimaloista, niiden vaatimista nostoalueista, huoltoteistä, maakaapeleista ja ilmajohdoista. Tuulivoimapuistoon suunnitellaan enintään 30 tuulivoimalan rakentamista (VE1). Suunniteltujen tuulivoimaloiden tornin napakorkeus on enintään noin 220 metriä ja roottorin halkaisija on noin 150-200 metriä (siipi 75-100 metriä). Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä. Yhden tuulivoimalan yksikköteho on enintään 6-10 MW.
YVA-menettelyssä tarkastellaan seuraavia vaihtoehtoja:
Vaihtoehto VE0, tuulivoimalat: Uusia tuulivoimaloita ei toteuteta, vastaava sähkömäärä tuotetaan muilla keinoilla.
Vaihtoehto VE1, tuulivoimalat: Pilpankankaan alueelle rakennetaan yhteensä enintään 30 uutta tuulivoimalaa Pyhännän kuntaan. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä. Yksikköteho enintään 6-10 MW.
Vaihtoehto VE2, tuulivoimalat: Pilpankankaan alueelle rakennetaan yhteensä enintään 27 uutta tuulivoimalaa Pyhännän kuntaan. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä. Yksikköteho enintään 6-10 MW.
Sähkönsiirto
Hankkeen sähkönsiirto on alustavasti suunniteltu toteutettavaksi Vuolijoen sähköasemalla. Sähkönsiirtoa Vuolijoelle suunnitellaan yhdessä läheisten tuulivoimapuistojen kanssa erillisessä voimajohtohankkeessa (400 kV). Pilpankankaan YVA-menettelyssä tarkastellaan Pilpankankaan liittymäjohtovaihtoehtoja Pilpankankaan alueelta uuden 400 kV voimajohdon varteen. Neljä alustavaa reittilinjausvaihtoehtoa:
Vaihtoehto VEO, sähkönsiirto: Uusia tuulivoimaloita ei toteuteta, jolloin hankkeen voimajohdoille ei ole tarvetta.
SVE1, sähkönsiirto: Läntisin linjaus, reitin pituus noin 8,8 kilometriä. Reitti sijoittuu Pyhännän ja Kiuruveden kuntien alueille.
SVE2, sähkönsiirto: Toiseksi läntisin linjaus, reitin pituus noin 7,1 kilometriä. Reitti sijoittuu Pyhännän ja Kiuruveden kuntien alueille.
SVE3, sähkönsiirto: Toiseksi itäisin linjaus, reitin pituus noin 16,7 kilometriä. Reitti sijoittuu Pyhännän, Kiuruveden ja Vieremän kuntien alueille.
SVE4, sähkönsiirto: Itäisin linjaus, reitin pituus noin 30,6 kilometriä. Reitti sijoittuu Pyhännän, Kiuruveden ja Vieremän kuntien alueille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yhteysviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, ympäristöasiantuntija Timo Leikas, p. 0295 038 135, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Hankkeesta vastaava: Myrsky Energia Oy, yhteyshenkilö Janne Tolppanen, p. 044 278 7307, etunimi@myrsky.fi
YVA-konsultti: FCG Finnish Consulting Group Oy, projektijohtaja Leila Väyrynen, p. 040 541 2306, etunimi.sukunimi@fcg.fi
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Valkoposkihanhien muutto vilkastuu26.9.2023 13:35:38 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien muutto jatkuu vastatuulesta huolimatta. Suomessa havaittujen arktisten valkoposkihanhien määrä on kaksinkertaistunut viikontakaisesta määrästä noin 200 000 yksilöön, joista suurin osa on edelleen Pohjois-Karjalan alueella.
Linja-autoyhteydet Kalajoelta ja Oulaisista Helsingin ja Jyväskylän suuntaan paranevat lokakuun alussa (Pohjois-Pohjanmaa)26.9.2023 13:12:22 EEST | Tiedote
Kalajoen, Merijärven, Oulaisten, Haapaveden ja Kärsämäen välisiin koulupäivien linja-autovuoroihin tehdään muutoksia 2.10.2023 alkaen. Muutosten seurauksena Kalajoelta ja Oulaisista syntyy uusia vaihdollisia linja-autoyhteyksiä Helsingin ja Jyväskylän suuntaan. Myös Oulaisten ja Haapaveden välillä käynnistyy uusi vuoro.
Ansökningarna om utvecklingstjänster för företag upphör22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote
NTM-centralernas Utvecklingstjänster för företag läggs ned i början av 2024 i enlighet med regeringsprogrammet. Ansökningstiden för Analys- och Konsulteringstjänster går ut i alla landskap senast 30.11.2023. I landskapen Västra och Södra Finland upphör dock anslagen redan tidigare. Minst anslag finns till förfogande i Västra Finland, där man inte längre rekommenderar att lämna in nya ansökningar. Ansökningarna behandlas i den ordning de inkommit och tjänsterna beviljas så länge det finns anslag. Under hösten inleds ännu nya utbildningar.
ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelujen haut päättyvät22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote
ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelut lakkautetaan vuoden 2024 alusta hallitusohjelman mukaisesti. Analyysi- ja Konsultointi-palvelujen haku päättyy kaikissa maakunnissa viimeistään 30.11.2023. Länsi- ja Etelä-Suomen maakunnissa määrärahat kuitenkin loppuvat jo aiemmin. Vähiten määrärahaa on käytettävissä Länsi-Suomessa, jossa uusien hakemusten jättämistä ei enää suositella. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja palveluja myönnetään niin kauan kuin määrärahoja riittää. Syksyn aikana on käynnistymässä vielä uusia koulutuksia.
Valkoposkihanhien muutto alkanut20.9.2023 14:50:28 EEST | Tiedote
Muuttomatkalla olevia arktisilla alueilla pesiviä valkoposkihanhia on havaittu Suomessa noin satatuhatta, joista valtaosa Pohjois-Karjalassa. Säät eivät kuitenkaan lähipäivinä suosi hanhimuuttoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme