Keskuskauppakamari

Kauppakamarin vientijohtajakysely: Geopoliittinen turbulenssi vaikuttaa kannattavuuteen edelleen merkittävästi - Kiinan merkitys kauppakumppanina vähenemässä

Jaa
Kauppakamarien vientijohtajille suuntaaman kyselyn mukaan turbulenssi geopolitiikassa vaikuttaa yritysten kannattavuuteen edelleen merkittävällä tavalla. Jopa 93 prosenttia vastanneista arvioi geopoliittisen epävarmuuden ja siitä aiheutuvien häiriöiden syövän yrityksen kannattavuutta jollain tapaa. Vaikeasti ennakoitavan Kiinan merkitys yritysten kauppakumppanina on kyselyn mukaan vähenemässä. Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka painottaa, että geopolitiikan ymmärtäminen kuuluu nyt jokaisen yritysjohtajan työpöydälle.
Keskuskauppakamarin johtaja Lenita Toivakka. Kuva: Liisa Takala
Keskuskauppakamarin johtaja Lenita Toivakka. Kuva: Liisa Takala

Kauppakamarien vientijohtajakyselyyn vastanneista yrityksistä 93 prosenttia kertoo geopoliittisen epävarmuuden ja siitä aiheutuvien häiriöiden vaikuttavan yrityksensä kannattavuuteen jollain tapaa. 22 prosenttia merkittävästi, 49 prosenttia jonkin verran ja 22 prosenttia hieman.

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakan mukaan geopolitiikan ymmärtäminen kuuluu nyt jokaisen yritysjohtajan ja hallituksen jäsenen työpöydälle.

“Valtioiden kauppakiistat, tukitoimet ja erilaiset vientikiellot ovat läsnä yritysten arjessa. Ne korostuvat erityisesti teknologiasektorilla. Yrityksille tämä tarkoittaa vähemmän avointa ja reilua kilpailua, enemmän kaupan esteitä. Maailmankaupan pirstoutuminen kasvattaa yritysten kustannuksia ja vaikuttaa yritysten kannattavuuteen”, sanoo Toivakka.

Kyselyn mukaan yritykset ovat varautuneet geopoliittisiin riskeihin esimerkiksi arvioimalla arvo- ja toimitusketjuja uudelleen (40%), lisäämällä poliittisten riskien arviointia yrityksille tärkeillä markkinoilla (37%), vahvistamalla tietoturvallisuutta (33%), aloittamalla viennin uusille markkinoille (30%) ja monipuolistamalla arvo- ja toimitusketjuja (29%)

”Yritysten on pohdittava nykyään huomattavasti enemmän kenen kanssa kauppaa voi käydä, keneltä voi ostaa ja miten kestävästi tuotteita on tuotettu. Monissa yrityksissä arviointityö toimitusketjujen kestävyydestä erilaisten riskien toteutuessa on käynnissä ja uusia kumppaneita haetaan uusista maista jatkuvasti. Vientiyritykset eivät pärjää ilman aktiivista tiedonhankintaa, sillä hereillä on oltava turbulenttisessa maailmantilanteessa jatkuvasti”, sanoo Toivakka.

27 prosenttia yrityksistä kertoo Kiinan merkityksen kauppakumppanina vähenevän

Vientiyrityksiltä kysyttiin myös Kiinan merkitystä kauppakumppanina. 27 prosenttia kertoo Kiinan merkityksen kauppakumppanina vähenevän hieman tai merkittävästi, 17 prosenttia kertoo Kiinan merkityksen joko kasvavan hieman tai merkittävästi ja 55 prosenttia kertoo merkityksen pysyvän ennallaan.

Toivakka korostaa, että Kiinaan liittyvien liiketoimintariskien arviointi ja erityisesti niiden hajauttaminen on suomalaisyrityksille nyt tärkeää. Kiina on kauppamahtina Suomelle kuitenkin merkittävä kumppani, jonka markkinoilla suomalaiselle osaamiselle on Toivakan mukaan erityisesti vihreän siirtymän toteutuessa valtavasti kysyntää.

”Monissa yrityksissä on otettu askelia tuotantoketjuihin liittyvien riskien hajauttamiseksi ja se on viesti, jota suomalaisyrityksille haluan painottaa. Kiertotalousmarkkinoiden odotetaan Kiinassa siirtyvän voimakkaaseen kasvuvaiheeseen lähivuosien aikana ja siellä kiinnostus on voimakasta liittyen terveysteknologiaan ja älykkäisiin terveyspalveluihin. On selvää, että ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää globaalia yhteistyötä, myös Kiinan kanssa”, Toivakka sanoo.

Kyselyssä yritykset arvioivat Yhdysvaltojen kiinnostuksen kauppakumppanina sen sijaan kasvavan vuonna 2023. Vastanneista 16 prosenttia arvioi kiinnostuksen kasvavan merkittävästi, 37 prosenttia jonkin verran ja 18 prosenttia hieman.


Vientiyritysten johtajille suunnattu kauppakamarikysely tehtiin 15.–17.5.2023. Kyselyyn vastasi 95 yritystä. Kysely lähetettiin merkittäville vientiä harjoittaville yrityksille eri puolille Suomea. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden.

Linkki: Vientijohtajakyselyn tulokset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin johtaja Lenita Toivakka. Kuva: Liisa Takala
Keskuskauppakamarin johtaja Lenita Toivakka. Kuva: Liisa Takala
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyys palasi kitukuukauden jälkeen kasvuun, mutta työttömyys on noussut kuin huomaamatta26.9.2023 09:14:10 EEST | Tiedote

Heinäkuussa työllisenä oli 62 000 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, mutta pääekonomistin mukaan luvuista selvittiin säikähdyksellä. Nyt työllisyys on palanut kasvuun ja elokuussa työllisenä oli 45 000 henkeä enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyys on kuitenkin noussut kuin huomaamatta ja voidaan puhua jo tuntuvasta kasvusta. Avoimien työpaikkojen määrä on historiallisen korkea, mutta se ei ole vain hyvä uutinen – sitkeästi avoinna olevat paikat kertovat myös työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmista.

Keskuskauppakamari: Osinkoverotukseen tarvitaan ripeä täsmäkorjaus – kokonaisuudistusta selvitettävä22.9.2023 11:40:45 EEST | Tiedote

Julkisuuteen noussut someyrittäjien holdingyhtiöihin liittyvä osinkoverosuunnittelu olisi mahdollista tilkitä pienellä lakimuutoksella. Asiasta syntynyt keskustelu on osoitus siitä, että osinkoverojärjestelmämme kohtelee yrityksiä eri tavoin liiketoiminnan luonteesta riippuen. Osinkoverotuksen muutoksille on siis tarvetta, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Keskuskauppakamari: Hallitus panostaa liikenneverkkoon vaikeasta taloustilanteesta huolimatta20.9.2023 08:47:45 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarissa kiitosta saavat hallituksen budjettiriihessä tekemät panostukset liikenneverkkoon, vakavasta taloustilanteesta huolimatta. Uusien liikenneverkon parannus- ja kehittämishankkeiden toteuttamiset ovat parasta lääkettä heikkenevään suhdannetilanteeseen, mutta toteutusvalmiiden hankkeiden osalta kuokka olisi pitänyt saada maahan jo tänä vuonna, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Piia Karjalainen. Näin olisi maksimoitu elvytysvaikutus ja reagoitu rakennusalan ahdinkoon. Tiestön korjausvelan kasvu tulisi pysäyttää pysyvällä vuotuisella lisärahoituksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme