Akatemialta Jyväskylän yliopistoon seitsemän hankerahoitusta kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimukseen – yhteissumma lähes kolme miljoonaa

Jaa

Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta (KY) on osoittanut Jyväskylän yliopistoon kaikkiaan seitsemän uutta akatemiahankerahoitusta. Monissa hankkeissa on mukana vahvaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Valinnassa toimikunta painotti erityisesti sellaisia akatemiahankkeita, joissa korkea laatu yhdistyy vahvaan akateemiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen sekä tieteen uudistumiseen. Toimikunta rahoittaa korkealuokkaisia hankehakemuksia kansainväliseen vertaisarviointiin perustuen. Tällä kerralla hankkeiden läpimenoprosentti nousi yli 16 prosentin.

– Tänä vuonna rahoitettavat hankkeet edustavat laaja-alaisesti ja usein myös monitieteisesti kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen eri tieteenaloja ja suuntauksia. Moniin hankkeisiin sisältyy myös vahva yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ulottuvuus, toimikunnan puheenjohtaja, professori Petri Karonen arvioi.

Akatemiahankkeen rahoitus käytetään tutkimusryhmän palkkaamiseen ja muihin tutkimuskuluihin. Neljäksi vuodeksi myönnettävä rahoitus ohjataan yliopistolle tai muulle tutkimusorganisaatiolle, joka vastaa akatemiahankkeen rahoituksen käytöstä.

Jyväskylän yliopistoon hankerahoituksen saivat: 

Antero Holmila (Hela): Notkeat neutraalit: Suomen, Ruotsin ja Sveitsin talouspolitiikka OPEC maihin, 1973–1986, 500 000 euroa

Hankkeessa tutkitaan miten Suomen, Ruotsin ja Sveitsin kauppasuhteet rakentuivat Lähi-Idän öljyntuottajamaihin öljykriisistä (1973) öljyn hintaromahdukseen (1986). Hypoteesinä on, että toisin kuin läntiset sotilasmahdit, jotka käyttivät turvallisuuspolitiikkaa kaupanteon välineenä, puolueettomat maat valjastivat puolueettomuuden kauppapoliittiseksi resurssiksi. Perspektiivi nojaa "uuteen diplomatian historiaan", joka ei vedä rajalinjoja "valtion" ja "yksityisten" toimijoiden välille, vaan käsittää molemmat alueet aktiivisiksi diplomaattisiksi toimijoiksi.

Mikko Kuronen (Kivi), Vieraskielisen suullisen vuorovaikutuksen automaattinen arviointi / Konsortio: AASIS, 280 000 euroa

Suullisen vuorovaikutuksen arviointi on perinteisesti tarkoittanut sitä, että mitataan kuulonvaraisesti havaittavia pragmaattisia taitoja. Katse, eleet ja kehonliikkeet esiintyvät arviointiasteikoissa vain harvoin. AASIS-hankkeessa tutkitaan suomen L2-aikuisopiskelijoita. Tutkijat selvittävät, mitkä kielelliset ja ei-kielelliset vuorovaikutuspiirteet vaikuttavat ihmisten antamiin arvioihin puhumistaidostaan. Lisäksi kehitetään automaattiseen puheentunnistukseen (ASR) perustuvia keinoja mitata puhumistaitoa.

Juha-Antti Lamberg (Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu): Tapahtumattomat tapahtumat strategiassa ja liiketoimintahistoriassa, 497 217 euroa

Johtajien ja yrittäjien tekemät päätökset ja niiden seuraukset ovat keskeinen osa strategisen johtamisen ja yrityshistorian tutkimustraditiota. Tapahtumat, joita ei tapahdu, ovat kuitenkin saaneet vähemmän huomiota. Hankkeessa tutkitaan mikrohistorian keinoin tapahtumia, jotka eivät toteutuneet tai toteudu. Miten ja miksi tapahtumattomat tapahtumat ilmenevät strategiaprosesseissa ja organisaatioiden historiallisessa kehityksessä?

Geoffrey Luck (Mutku): Elämän rytmi: Musiikin tempon mallinnus koko elinkaaren ajan, 472 796 euroa

Tempo on musiikin olennainen ominaisuus. Projektissa tarkastellaan tempon hidastumista artistien uran aikana, kuuntelijoiden tempomieltymyksiä iän funktiona ja kehitetään uusia laskennallisia menetelmiä musiikillisen tempon mittakaavatutkimukseen. Tavoitteena on luoda laatuaan ensimmäinen malli musiikillisesta temposta koko elinkaaren ajalta.

Minna Suni (Kivi): Kieli, kiinnittyminen ja kuuluminen: ukrainalaiset osana maaseudun koulu- ja työyhteisöjä ja niiden muutosta, 500 000 euroa

Monitieteinen hanke tarkastelee ukrainalaisten asettumista maaseudulle erityisesti kielen, kuulumisen ja kiinnittymisen näkökulmasta. Tutkimus toteutetaan Suomessa ja Unkarissa, ja se kohdistuu kolmeen ryhmään: alkuaan sesonkityökontaktien kautta maaseudulle tulleisiin henkilöihin, opetus- ja terveydenhuollon alalle kouluttautuneisiin ns. kansainvälisiin osaajiin sekä nuoriin, jotka ovat siirtymässä perusopetuksesta toiselle asteelle.

Heli Valokivi (Yfi): Yli 65-vuotiaiden media- ja robottilukutaidot (MediaRoboLit 65+) / Konsortio: MediaRoboLit 65+, 279 999 euroa

Medialukutaitoja tarvitaan erityisesti suhteessa verkossa välitettyihin uutisiin ja terveystietoon, viestintään sekä robotteihin. Laadullisen ja määrällisen aineiston avulla hanke tuottaa uutta tietoa yli 65-vuotiaiden Suomessa asuvien media- ja robottilukutaidoista sekä niihin liittyvistä tukitarpeista. Tulokset auttavat lainsäädännön valmistelussa ja toimeenpanossa, poliittisten linjausten tekemisessä ja käytännön tukitoimien suunnittelussa ja toteutuksessa. Tavoitteena on vahvistaa ikäihmisten media- ja robottilukutaitoa sekä heidän oppimistaan, hyvinvointiaan ja osallisuuttaan yhteiskunnassa.

Lina van Aerschot (Yfi): Elämää muistisairauden kanssa: sosiaalisrelationaalinen näkökulma kestävään hoivaan / Konsortio: SOREMO, 192 318 euroa

Muistisairautta sairastavien ihmisten määrä kasvaa nopeasti ja kysymykset hoivan järjestämisestä sosiaalisesti kestävillä tavoilla ovat äärimmäisen ajankohtaisia. On välttämätöntä kuulla muistisairaita ja heidän omaishoitajiaan nykyistä paremmin. Tässä hankkeessa Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen sekä THL:n tutkijat selvittävät, millaista on sosiaalisesti kestävä hoiva, kun otetaan lähtökohdaksi muistisairaiden ihmisten ja heidän omaistensa näkökulma.

Lisätietoja:

Antero Holmila, +358408093381, antero.holmila@jyu.fi

Mikko Kuronen, +358408053242. mikko.j.kuronen@jyu.fi

Juha-Antti Lamberg, +358505771698, juha-antti.lamberg@jyu.fi

Geoffrey Luck, +358505762286, geoff.luck@jyu.fi

Minna Suni, +358408053226, minna.suni@jyu.fi

Heli Valokivi, +358406641514, heli.valokivi@jyu.fi

Lina van Aerschot, +358408053767, lina.vanaerschot@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kansainvälinen mikroelektroniikan ja fotoniikan yhteistutkinto-ohjelma tarjoaa opiskelijoille varman työpaikan27.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Ensimmäiset Erasmus Mundus RADMEP (Radiation and its Effects on MicroElectronisc and Photonics Technologies) -ohjelman opiskelijat valmistuivat filosofian maistereiksi Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta. RADMEP-ohjelma mahdollistaa työllistymisen mikroelektroniikan ja fotoniikan aloilla, jotka ovat mukana Euroopan unionin määrittelemällä kasvun mahdollistavien teknologisten alojen listalla. Melkein kaikki ohjelmasta valmistuneet ovat työllistyneet heti valmistumisen jälkeen.

Maahanmuuttaneille eväitä työhön ja opiskeluun maksuttomasta koulutuksesta26.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Koulutuksen tavoitteena on edistää korkeakoulutaustaisten ja -kelpoisten maahanmuuttaneiden tutkinto-opiskelijaksi hakemista tai omalle alalleen työllistymistä Suomessa. Vuoden pituinen maksuton koulutus yhdistää suomen kielen, akateemisten taitojen sekä oman alan sisältöjen opiskelun samaan pakettiin, samalla integroiden opiskelijaa suomalaiseen koulutusmaailmaan ja yhteiskuntaan.

Dissertation 29.9.2023: Environmental change effect on quality of production in boreal lakes (Calderini)25.9.2023 17:00:00 EEST | Tiedote

In his doctoral dissertation, M.Sc. Marco Calderini delved into the influences of phenomena like global warming, eutrophication, and lake browning on phytoplankton production of essential fatty acids. This is of paramount importance since omega-3 polyunsaturated fatty acids such as eicosapentaenoic acid, EPA, and docosahexaenoic acid, DHA, are necessary for the development and reproduction of many organisms, including humans.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme