Varsinais-Suomen ELY-keskusVarsinais-Suomen ELY-keskusVarsinais-Suomen ELY-keskus

Kankaanpään kaupunki suojelee yli 80 hehtaaria soita Helmi-ohjelmassa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa
Varsinais-Suomen ELY-keskus on tehnyt rauhoituspäätöksen, jolla suojellaan 82,6 hehtaaria Kankaanpään kaupungin omistamia suoalueita Alhonkeitaalla ja Lintukulman alueella Ala-Honkajoella. Suojellut kohteet jäävät kaupungin omistukseen yksityisinä luonnonsuojelualueina.
Alhonkeidas, Kankaanpää. Kuva @ Sari Jaakkola
Alhonkeidas, Kankaanpää. Kuva @ Sari Jaakkola

Alhonkeitaalla Laurin kiinteistön suojeluala on yhtenäinen kokonaisuus keidassuota ja siihen liittyviä metsäisiä reunaosia. Käsitelty talousmetsä rajattiin pois suojelualasta. Lintukulmalla Varpualan määräalalla on luonnontilaista ja ennallistettavaa suota sekä puustoisia korpijuotteja ja reunavyöhykkeitä.

Alhonkeitaan suojeluosa on poikkeuksellisen edustava kokonaisuus. Erityisen arvokas on suon ja metsän luonnontilainen reunavyöhyke. Harvoin löytää näin laajalla alueella ojittamatonta suon reunaa, sanoo ylitarkastaja Sari Jaakkola Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Alhonkeitaan suojeluarvot ovat olleet pitkään tiedossa, mutta suolle suunniteltiin myös turvetuotantoa. Vuonna 2016 Satakunnan luonnonsuojelupiiri esitti Alhonkeitaan ja Varpualan suojelua Suomen luonnonsuojeluliiton SuoMaa-hankkeessa.

Aloite suojeluun tuli Kankaanpään puolelta loppukesällä 2022. Suojeluprosessi eteni kaupungin kanssa nopeasti, kertoo Jaakkola. Kohteiden rauhoitussäännöt mahdollistavat suolla liikkumisen, marjastuksen ja sienestyksen. Kaupunki halusi säilyttää myös metsästysoikeuden suojelualueella.

Kankaanpään kaupunki haluaa osaltaan olla edistämässä luonnon monimuotoisuutta ja virkistyskäytön tukemista. Haluamme tehdä mahdollisimman hyvin oman osamme paikallisen luonnon kulttuuriperinnön säilyttämiseksi, sanoo kaupunginjohtaja Mika Hatanpää.

Helmi-ohjelmassa suojellaan soita ja kunnostetaan elinympäristöjä

Alhonkeitaan pohjoispuolella sijaitsee Koivistonkeidas, jonka arvokkaimmat osat on suojeltu maanomistajien aloitteesta. Suojelukokonaisuus on tärkeä esimerkiksi uhanalaisen riekon suojelussa. Maanomistajat voivat edelleen tarjota Alhonkeitaaseen ja Koivistonkeitaaseen rajoittuvia osia suojeluun, sanoo Jaakkola.

Suokohteiden suojelua toteutetaan ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmassa. Se on vapaaehtoinen suojeluohjelma, jossa suojellaan ja ennallistetaan soita, kunnostetaan lintuvesiä, kosteikkoja, ranta- ja vesiluontoa sekä hoidetaan perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä. Varsinais-Suomen ELY-keskus toteuttaa Helmi-ohjelmaa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ELY-keskus: ylitarkastaja Sari Jaakkola, puh. 0295 022 016, sari.jaakkola@ely-keskus.fi

Kankaanpään kaupunki: kaupunginjohtaja Mika Hatanpää, puh. 044 577 2210, mika.hatanpaa@kankaanpaa.fi

Avainsanat

Kuvat

Alhonkeidas, Kankaanpää. Kuva @ Sari Jaakkola
Alhonkeidas, Kankaanpää. Kuva @ Sari Jaakkola
Lataa
Suokukka kukkii toukokuun lopussa. Alhonkeidas, Kankaanpää. Kuva @ Sari Jaakkola
Suokukka kukkii toukokuun lopussa. Alhonkeidas, Kankaanpää. Kuva @ Sari Jaakkola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Fler trafikbegränsningar på kommande till Rävsundsbron22.9.2023 12:04:46 EEST | Tiedote

Rävsundsbrons skick följs kontinuerligt upp och bron har inspekterats i juni, augusti och september. Brons skick har försämrats snabbare än väntat och belastningen på bron från den tunga trafiken måste minskas. Som tilläggsbegränsning planeras en lösning som grundar sig på att den tunga trafiken skulle vara enkelriktad. Hur detta kan genomföras utreds som bäst. Enligt bedömningen kan arrangemangen tas i bruk före utgången av december. Om brons skick förutsätter ännu snabbare begränsningsåtgärder måste man fastställa en viktbegränsning för bron dagtid och nattetid ändras trafiken så att den blir enkelriktad. Det är tryggt att trafikera på bron. Begränsningarna har fastställts för att det ska vara tryggt att trafikera på bron.

Kirjalansalmen sillalle tulossa lisää liikennerajoituksia22.9.2023 12:04:46 EEST | Tiedote

Kirjalansalmen sillan kuntoa seurataan jatkuvasti ja sillalle on tehty tarkastuksia kesä-, elo- ja syyskuussa. Sillan kunto on heikentynyt oletettua nopeammin ja raskaan liikenteen aiheuttamia kuormituksia sillalla on tarpeen vähentää. Lisärajoitukseksi suunnitellaan raskaan liikenteen yksisuuntaisuuteen perustuvaa ratkaisua. Sen tarkempaa toteutustapaa selvitetään parhaillaan. Arvion mukaan järjestelyt voidaan ottaa käyttöön joulukuun loppuun mennessä. Mikäli sillan kunto edellyttää tätä nopeampia rajoitustoimia, sillalle joudutaan asettamaan painorajoitus päiväaikaan ja yöaikaan liikenne muutetaan yksisuuntaiseksi. Sillalla on turvallista liikennöidä. Rajoitukset on asetettu, jotta sillalla liikennöinti on turvallista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme