Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC:s Jarkko Eloranta är kritisk till att strejkrätten begränsas med hänvisning till försörjningsberedskapen – arbetstagarnas roll i beredskapen inför kriser borde stärkas

Dela
Fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta vill stärka arbetstagarnas roll i tryggandet av försörjningsberedskapen. Han påpekar att det i sista hand är arbetstagarna som säkerställer försörjningsberedskapen och därför måste deras roll i beredskapen inför nationella kriser utökas.

Försörjningsberedskapens betydelse har ökat, först på grund av coronapandemin och nu på grund av Rysslands olagliga angreppskrig mot Ukraina. Ett särdrag för Finland är att näringslivet spelar en stor roll i beredskapen inför kriser. Företagen deltar via ett poolsystem i upprätthållandet av försörjningsberedskapen inom sin egen bransch. Arbetstagarna är representerade i Försörjningsberedskapsrådet.

– Man borde snabbt utreda hur löntagarna inom varje bransch kunde delta i poolsamarbetet eller alternativt planera en egen struktur för löntagarna inom försörjningsberedskapsorganisationen. Arbetstagarna utför och säkerställer i sista hand försörjningsberedskapen genom sitt arbete, och det får under inga omständigheter vara så att försörjningsberedskapsargumentet används mot arbetstagarna för att begränsa strejkrätten, betonar Jarkko Eloranta.

Eloranta anser att det är konstigt att beslutet att flytta fram strejken inom handeln i samband med den arbetskonflikt som pågick i våras uttryckligen motiverades med försörjningsberedskapen. På riksförlikningsmannens begäran flyttade Arbets- och näringsministeriet i februari strejken inom handelns logistik med två veckor.

– Det är oroväckande att försörjningsberedskapen inom handeln är hotad på grund av en strejk som pågår i några dagar, trots att man hade varslat om strejken två veckor i förväg i enlighet med lagens krav. En tanke som kan infinna sig är också att försörjningsberedskapen användes som förevändning för att begränsa strejkrätten, konstaterar Jarkko Eloranta.

En annan möjlig orsak till att strejken flyttades med hänvisning till försörjningsberedskapen kan enligt Eloranta vara att arbetsgivarsidan inte har kompetens att förhandla om strejkgränser och skyddsarbete. Också det här alternativet är oroväckande och definitivt inte ett godtagbart skäl att inskränka strejkrätten.

– Den FFC-anslutna fackföreningsrörelsen har flera gånger tydligt upprepat att den är beredd att förhandla om strejkgränser och se till att liv, hälsa eller egendom inte hotas. Det här blev särskilt tydligt under bland annat stuvarnas strejk, då materialtransporterna till Ukraina tryggades, påpekar Eloranta.

Det måste bli förbjudet att använda bemanningsanställda som strejkbrytare

Under arbetskonflikterna i våras förekom också betydande rekrytering av bemanningsanställda till strejkbelagt arbete. Ofta handlar det om arbetstagare som kommer från andra länder och som har begränsad kunskap och information om hur den finländska arbetsmarknaden fungerar och vilka spelregler som gäller. Ofta är de också kraftigt beroende av den information som deras arbetsgivare ger dem.

– För att bemanningsarbetskraft inte de facto ska begränsa strejkrätten, bör Finland på samma sätt som flera europeiska länder lagstifta om ett förbud mot anlitande av bemanningsarbetskraft vid arbete som omfattas av en strejk. Det här skulle göra situationen tydligare och klargöra spelreglerna i samband med strejker. Strejkrätten är en grundläggande rättighet för arbetstagarna, som man måste visa stark respekt för och inte försvaga på vaga och ogenomskinliga grunder, säger Eloranta.

Jarkko Eloranta talade vid FFC:s representantskapsmöte torsdagen den 1 juni.

Läs hela Jarkko Elorantas tal (på finska).

Här hittar du representantskapsmötets tidtabell, förbundens initiativ och en länk till direktsändningen från mötet (på finska).

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 18 fackförbund och mer än 800 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.

Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum