Vaihdevuodet lisäävät kehon rasvaa, aktiivisuus hidastaa muutosta

Jaa

Tuore väitöstutkimus Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta osoittaa, että vaihdevuosien siirtymävaihe on yhteydessä kehon rasvoittumiseen ja lihasmassan vähenemiseen. Kehonkoostumuksen muutosta voi hidastaa olemalla fyysisesti aktiivinen ja syömällä terveellisesti.

Väitöskirjatutkija Hanna-Kaarina Juppi
Väitöskirjatutkija Hanna-Kaarina Juppi

Moni nainen kokee keski-ikää lähestyessään erilaisia vaihdevuosioireita, kuten heikentynyttä unenlaatua, kuumia aaltoja ja kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä. Syynä muutoksiin on hormonitoiminnan muutokset. Vaihdevuosien siirtymävaiheessa estradiolin määrä vähenee, kun taas follikkelia stimuloivan hormonin määrä kasvaa verenkierrossa. Erityisesti naishormoni estradiolilla tiedetään olevan positiivisia vaikutuksia useissa elimistön kudoksissa, kuten lihaksistossa ja luustossa. Menopaussin ohittamisen jälkeen naisten riski mm. sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin II diabetekseen sairastumiseen kasvaa ja jää koholle loppuelämäksi. 

Keski-iässä naiset voivat myös havaita myös muutoksia kehonkoostumuksessa. Vaikka menopaussiin liittyvää tutkimusta on kohtuullisesti, monia yksityiskohtia hormonimuutosten merkityksestä kehonkoostumukselle on vielä selvittämättä. 

- Erityisesti pitkittäistutkimusta, joka keskittyy juuri suurimpien hormonimuutosten aikaan eli vaihdevuosien siirtymävaiheeseen, on melko vähän, kertoo väitöskirjatutkija Hanna-Kaarina Juppi

Tutkimuksessa selvitettiin pitkittäisaineistossa, miten vaihdevuosien siirtymävaiheen ja menopaussin läpikäyminen vaikuttaa naisten kehon rasvoittumiseen, aineenvaihduntaterveyden markkereihin, lihasmassan määrään sekä lihaskudoksen ominaisuuksiin. Tuloksissa nousi esiin, että siirtymävaiheen läpikäyminen lisää kehon rasvamassaa ja ohjaa rasvaa erityisesti keskivartaloon. Lisäksi se saa aikaan lihasmassan vähenemistä ja muutoksia lihaskudoksen tiettyjen geenien ilmentymistasoissa. 

- Näistä geeneistä tuotettavia proteiineja on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty mm. lihaksen uusiutumiskykyyn ja energia-aineenvaihduntaan, Juppi jatkaa. 

Terveelliset elämäntavat voivat hidastaa kehonkoostumuksen muutoksia 

Väitöstutkimuksessa tutkittiin myös, ovatko keski-iän fyysinen aktiivisuus, ruokavalion laatu ja ehkäisy- ja hormonikorvaushoitovalmisteiden käyttö yhteydessä kehonkoostumukseen ja aineenvaihduntaterveyden markkereihin. 

- Havaitsimme, että niillä naisilla, jotka liikkuvat enemmän ja syövät terveellisemmin, oli enemmän lihasmassaa ja vähemmän rasvamassaa koko kehossa ja myös keskivartalossa, Juppi kertoo. 

Pienemmällä otoksella tehdyt analyysit viittasivat siihen, että hormonivalmisteiden käyttö oli yhteydessä korkeampaan lihasmassaan ja pienempään keskivartalon rasvan määrään. Tutkittavien keskimäärin melko terveet elämäntavat saattoivat myötävaikuttaa myös siihen, etteivät veren aineenvaihduntaterveyden markkerit heikentyneet rasvamassan kasvusta huolimatta. 

Vaihdevuodet vaikuttavat koko loppuelämän terveyteen 

Hanna-Kaarina Jupin väitöskirjan tulokset vahvistavat aiemmin tehtyjä havaintoja vaihdevuosien merkityksestä keskivartalolihavuuden synnylle ja lihasmassan vähenemiselle sekä tarjoavat uusia molekyylitason kohteita tarkempien mekanismien selvittämiseen.  

- Koska naisten elämästä yli kolmasosan voi olla menopaussin jälkeistä aikaa, on tärkeää ymmärtää paremmin tekijöitä, jotka altistavat terveyden heikkenemiselle, Juppi tiivistää. 

Tulokset korostavat erityisesti fyysisen aktiivisuuden ja terveellisen ruokavalion sekä mahdollisesti myös hormonikorvaushoitovalmisteiden käytön merkitystä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpidossa keski-iässä ja sen jälkeen. 

Tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemia. 

FM Hanna-Kaarina Jupin gerontologian ja kansanterveyden väitöskirjan "Associations of the Menopausal Transition with Body Composition: Examining the Influence of Hormonal Changes, Muscle RNA Signaling and Lifestyle Habits" tarkastustilaisuus järjestetään 9.6.2023 klo 12 Päärakennuksen salissa C1. Vastaväittäjänä toimii dosentti Hanna Savolainen-Peltonen (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä HUS) ja kustoksena apulaisprofessori Eija Laakkonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi. 

Julkaisutiedot 

Väitöskirja “Associations of the Menopausal Transition with Body Composition: Examining the Influence of Hormonal Changes, Muscle RNA Signaling and Lifestyle Habits” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9615-4 

Hanna-Kaarina Juppi kirjoitti ylioppilaaksi Järvenpään lukiosta vuonna 2006. Hän valmistui filosofian maisteriksi 2014 Tampereen yliopistosta pääaineenaan biokemia ja bioanalyytikoksi 2017 Tampereen ammattikorkeakoulusta. Juppi aloitti tutkimusavustajana apulaisprofessori Eija Laakkosen tutkimusryhmässä vuonna 2017 ja siirtyi väitöskirjatutkijaksi saman projektin pariin loppukesästä 2018.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna-Kaarina Juppi, hanna.k.juppi@jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kansainvälinen mikroelektroniikan ja fotoniikan yhteistutkinto-ohjelma tarjoaa opiskelijoille varman työpaikan27.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Ensimmäiset Erasmus Mundus RADMEP (Radiation and its Effects on MicroElectronisc and Photonics Technologies) -ohjelman opiskelijat valmistuivat filosofian maistereiksi Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta. RADMEP-ohjelma mahdollistaa työllistymisen mikroelektroniikan ja fotoniikan aloilla, jotka ovat mukana Euroopan unionin määrittelemällä kasvun mahdollistavien teknologisten alojen listalla. Melkein kaikki ohjelmasta valmistuneet ovat työllistyneet heti valmistumisen jälkeen.

Maahanmuuttaneille eväitä työhön ja opiskeluun maksuttomasta koulutuksesta26.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Koulutuksen tavoitteena on edistää korkeakoulutaustaisten ja -kelpoisten maahanmuuttaneiden tutkinto-opiskelijaksi hakemista tai omalle alalleen työllistymistä Suomessa. Vuoden pituinen maksuton koulutus yhdistää suomen kielen, akateemisten taitojen sekä oman alan sisältöjen opiskelun samaan pakettiin, samalla integroiden opiskelijaa suomalaiseen koulutusmaailmaan ja yhteiskuntaan.

Dissertation 29.9.2023: Environmental change effect on quality of production in boreal lakes (Calderini)25.9.2023 17:00:00 EEST | Tiedote

In his doctoral dissertation, M.Sc. Marco Calderini delved into the influences of phenomena like global warming, eutrophication, and lake browning on phytoplankton production of essential fatty acids. This is of paramount importance since omega-3 polyunsaturated fatty acids such as eicosapentaenoic acid, EPA, and docosahexaenoic acid, DHA, are necessary for the development and reproduction of many organisms, including humans.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme