Kankaanpään kaupunki suojelee yli 80 hehtaaria soita Helmi-ohjelmassa (Varsinais-Suomi, Satakunta)
Alhonkeitaalla Laurin kiinteistön suojeluala on yhtenäinen kokonaisuus keidassuota ja siihen liittyviä metsäisiä reunaosia. Käsitelty talousmetsä rajattiin pois suojelualasta. Lintukulmalla Varpualan määräalalla on luonnontilaista ja ennallistettavaa suota sekä puustoisia korpijuotteja ja reunavyöhykkeitä.
Alhonkeitaan suojeluosa on poikkeuksellisen edustava kokonaisuus. Erityisen arvokas on suon ja metsän luonnontilainen reunavyöhyke. Harvoin löytää näin laajalla alueella ojittamatonta suon reunaa, sanoo ylitarkastaja Sari Jaakkola Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.
Alhonkeitaan suojeluarvot ovat olleet pitkään tiedossa, mutta suolle suunniteltiin myös turvetuotantoa. Vuonna 2016 Satakunnan luonnonsuojelupiiri esitti Alhonkeitaan ja Varpualan suojelua Suomen luonnonsuojeluliiton SuoMaa-hankkeessa.
Aloite suojeluun tuli Kankaanpään puolelta loppukesällä 2022. Suojeluprosessi eteni kaupungin kanssa nopeasti, kertoo Jaakkola. Kohteiden rauhoitussäännöt mahdollistavat suolla liikkumisen, marjastuksen ja sienestyksen. Kaupunki halusi säilyttää myös metsästysoikeuden suojelualueella.
Kankaanpään kaupunki haluaa osaltaan olla edistämässä luonnon monimuotoisuutta ja virkistyskäytön tukemista. Haluamme tehdä mahdollisimman hyvin oman osamme paikallisen luonnon kulttuuriperinnön säilyttämiseksi, sanoo kaupunginjohtaja Mika Hatanpää.
Helmi-ohjelmassa suojellaan soita ja kunnostetaan elinympäristöjä
Alhonkeitaan pohjoispuolella sijaitsee Koivistonkeidas, jonka arvokkaimmat osat on suojeltu maanomistajien aloitteesta. Suojelukokonaisuus on tärkeä esimerkiksi uhanalaisen riekon suojelussa. Maanomistajat voivat edelleen tarjota Alhonkeitaaseen ja Koivistonkeitaaseen rajoittuvia osia suojeluun, sanoo Jaakkola.
Suokohteiden suojelua toteutetaan ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmassa. Se on vapaaehtoinen suojeluohjelma, jossa suojellaan ja ennallistetaan soita, kunnostetaan lintuvesiä, kosteikkoja, ranta- ja vesiluontoa sekä hoidetaan perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä. Varsinais-Suomen ELY-keskus toteuttaa Helmi-ohjelmaa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.
Lisätiedot
Varsinais-Suomen ELY-keskus: ylitarkastaja Sari Jaakkola, puh. 0295 022 016, sari.jaakkola@ely-keskus.fi
Kankaanpään kaupunki: kaupunginjohtaja Mika Hatanpää, puh. 044 577 2210, mika.hatanpaa@kankaanpaa.fi
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Valkoposkihanhien muutto alkanut20.9.2023 14:50:28 EEST | Tiedote
Muuttomatkalla olevia arktisilla alueilla pesiviä valkoposkihanhia on havaittu Suomessa noin satatuhatta, joista valtaosa Pohjois-Karjalassa. Säät eivät kuitenkaan lähipäivinä suosi hanhimuuttoa.
Korjaamisen jalo taito - suunnitteletko vanhan rakennuksesi korjausta?18.9.2023 14:00:33 EEST | Tiedote
Tervetuloa 10.10.2023 Turussa järjestettävään Korjaamisen jalo taito -seminaariin (etäosallistumismahdollisuus). Seminaarissa pureudutaan korjausrakentamisen taidon tarpeisiin ja uhanalaisuuteen. Tapahtuma on suunnattu valtakunnallisesti kaikille rakentamisen ja kiinteistönhuollon parissa toimiville ja alalle aikoville sekä koulutuksen parissa työskenteleville. Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon. Tänä vuonna rakennusperinnön hoidon avustusten haku käynnistyy 17.10.2023.
Valkoposkihanhien muutto käynnistymässä – muuttoon varauduttu monin tavoin18.9.2023 12:49:11 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien muuttoa seurataan noin kolmenkymmenen satelliittihanhen sekä lintuharrastajien tekemien havaintojen avulla. Pohjois-Karjalan ELY-keskus julkaisee syksyn aikana viikoittaisen valtakunnallisen tiedotteen valkoposkihanhien muuttotilanteesta. Vahinkojen torjuntaa tehdään Itä-Suomessa erilaisin toimin.
Sinilevähavaintoja edelleen niin sisävesissä kuin merialueellakin Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)14.9.2023 11:46:01 EEST | Tiedote
Ajankohtaan nähden lämmin sää on edesauttanut tällä viikolla runsaidenkin sinileväesiintymien muodostumista sekä sisävesissä että merialueella. Vaikka sinilevät on paikoitellen runsastuneet, on tilanne Lounais-Suomessa kuitenkin pitkälti viime viikkojen kaltainen.
Valkoposkihanhien syysmuutto alkamassa14.9.2023 08:35:06 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien varsinainen muutto alkaa pian, todennäköisesti ensi viikolla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme