Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Digi- ja kielitaidoilla opiskelu- ja työllistymisvalmiuksia

Jaa

Maahanmuuttajataustaisten naisten työllisyysaste on matalampi kuin suomalaistaustaisten naisten. Ero on suurempi kuin vastaava ero miesten kohdalla. Digillä opin portaille -hankkeessa vahvistettiin maahanmuuttajaistaustaisten naisten kieli- ja digitaitoja. Tuore julkaisu kuvaa hankkeen tuloksia.

– Hankkeen tavoitteena oli vahvistaa maahanmuuttajataustaisten naisten opiskelu- ja työllistymisvalmiuksia. Hankkeessa keskityttiin erityisesti suomen kielen taidon ja digitaitojen vahvistamiseen, kertovat julkaisun toimittajat, hankkeen projektipäällikkö Miia Heininen Diakonia-ammattikorkeakoulusta ja projektikoordinaattori Johanna Tepsa Suomen Diakoniaopistosta.

Hankkeen koulutuksiin osallistuneiden naisten oman osaamisen arvioinnin mukaan näin myös tapahtui. 

– Hankkeen toiminnasta on kautta linjan saatu todella positiivista palautetta. Koulutukset ovat olleet hyödyllisiä ja ne edistivät osallistujien digitaitoja ja suomen kielen taitoa. Koulutuksien lämmin ja kannustava ilmapiiri oli merkittävin yksittäinen tekijä osallistujien sitouttamisessa ja motivoinnissa, Heininen sanoo.

– Muodollisen koulutuksen lisäksi oli hyödyllistä panostaa myös taukoihin. Erityisesti osallistujien minäpystyvyyden vahvistaminen oli merkityksellistä koulutus- ja uraohjauksessa, Tepsa kertoo.

Digillä opin portaille -hankkeessa järjestettiin kahdeksan koulutusta maahanmuuttajataustaisille naisille ja kaksi koulutusta monikulttuurisen ohjaustyön ammattilaisille. Lisäksi järjestettiin neljä lyhyempää pop up -koulutusta. Yhteensä maahanmuuttajataustaisille naisille järjestettiin koulutuksia 300 tunnin verran ja osallistujia tavoitettiin yhteensä 140 naista. Monikulttuurisen ohjaustyön nykyisiä ja tulevia ammattilaisia tavoitettiin koulutuksiin tai loppuseminaariin yhteensä 130 henkilöä.

Hankkeessa tuotettiin selkokielisiä, monikielisiä ja aikuisille suunnattuja materiaaleja monikulttuurisen ohjaustyön tueksi. Materiaaleissa on 32 Vahvuuskorttia, 20 Minä pidän -korttia, 32 Keskustelukorttia, yksi Selkeä opas opiskeluun, 156 sanaa monikielisissä sanastoissa ja neljä kielituettua tehtävää.

Julkaisusta hyötyvät erityisesti monikulttuurisen ohjaus- ja opetustyön ammattilaiset ja muut aiheesta kiinnostuneet.

– Suomessa on tietyillä aloilla selvä työvoimapula. On tärkeää tukea myös maahanmuuttajataustaisia naisia kohti opintoja ja työelämää sekä tarjota monikulttuuriseen ohjaustyöhön välineitä ammattilaisille, Heininen ja Tepsa sanovat.

Julkaisu

Heininen, M., & Tepsa, J. (2023). Digi- ja kielitaidoilla osallisuutta - Digillä opin portaille -hankkeen tuloksia. (Diak Työelämä 31). Diakonia-ammattikorkeakoulu. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-422-0

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

HOP-hanke tuo hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä Pohjois-Pohjanmaalle19.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

HOP-hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä -hanke on käynnistynyt 1.5.2023. Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa ja Oulun ammattikorkeakoulun sekä Vaalan kunnan osatoteuttamassa HOP-hankkeessa vahvistetaan paikallista yhteistyötä ja edistetään heikoimmassa asemassa olevien kuntalaisten hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme