Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Leväseuranta käynnistyi - Pohjois-Pohjanmaalla ei havaintoja sinilevistä

Jaa
Valtakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt toukokuun lopussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Pohjois-Pohjanmaalla sinileväseurannassa on 28 havaintopaikkaa eri puolilla maakuntaa. Merialueella on kuusi havaintopaikkaa. Kuusamo-Taivalkoski-Pudasjärvi alueella seurantaa on yhdeksässä järvessä, Oulun seudulla yhdessä ja Vaalassa kahdella järvellä. Rotarien viime kesänä Pohjois-Pohjanmaalla aloittama sinileväseuranta jatkuu kolmella havaintopaikalla.

Ensimmäisellä seurantaviikolla yhdelläkään Pohjois-Pohjanmaan havaintopaikalla ei havaittu sinilevää. Pintaveden lämpötila on kymmenen asteen molemmin puolin (vesi.fi-karttapalvelu). Alkukesällä sinileviä muistuttavaa havupuiden kellertävää siitepölyä esiintyy usein veden pintakalvolla tai ranta-alueella aaltojen vaikutuksesta veteen sekoittuneena. Siitepöly näkyy myös maalla erilaisilla pinnoilla kellertävinä hippusina. Pohjois-Pohjanmaalla ensimmäiset sinilevähavainnot ajoittuvat tyypillisesti juhannusviikolle. Runsaimmin sinileviä havaitaan yleensä lämpimän veden aikaan heinä-elokuulla.

Sinileväseurannan havainnoitsijat arvioivat silmämääräisesti havaintopaikan sinilevän määrän kerran viikossa tiistain–keskiviikon kuluessa. Havainnot tallennetaan Suomen ympäristökeskuksen Järvi-meriwiki-palveluun suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla tai netissä. Havaintoja voi seurata Suomen ympäristökeskuksen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen www-sivujen sekä vesi.fi ja Itämeri.fi -palvelujen kautta.

Seuranta toteutetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen, ELY-keskusten, kuntien ympäristöviranomaisten sekä aktiivisten ranta-asukkaiden kanssa. Pohjois-Pohjanmaalla kansalaishavainnoinnin rooli leväseurannassa on merkittävä, sillä yli puolet havainnoitsijoista on vapaaehtoisia ranta-asukkaita. Oulujoen rotaryklubi osallistuu Oulujoen alaosalla Pikkaralan lossin luona ja Sanginjokisuulla. Muhoksen Rotaryklubi seuraa Montanlammen sinilevätilannetta.

Suomen ympäristökeskus kehittää satelliittihavaintopalvelua ja satelliittikuvia hyödynnetään sinileväseurannassa laajalti. Pohjois-Pohjanmaalla Kuusamon Elijärvestä, Oulun Kuivas-, Pyykös-, Niiles- ja Valkiaisjärvestä ja Oulun edustan merialueelta sekä Rokuan alueen järvistä kertyy satelliittihavaintoja kuluvalta vuodelta, minkä lisäksi aiempien vuosien havainnot ovat selattavissa kaikille avoimessa Tarkka-Galleriassa.

Valtakunnallinen leväseuranta tuottaa yleiskuvan sinilevätilanteesta koko maassa. Seurantaan kuuluu yli 400 havaintopaikkaa sisävesillä ja merialueilla. Suomen ympäristökeskus tiedottaa valtakunnallisesta sinilevätilanteesta torstaisin kesä–elokuun ajan. Kuntien terveydensuojeluviranomaiset seuraavat uimarantojen sinilevätilannetta.

Vesillä liikkujat voivat lisätä Järvi-Meriwikiin ja Vesi.fi -palveluun omia havaintojaan levätilanteen lisäksi mm. pintaveden lämpötilasta. Havainnot voi tallentaa Järvi-meriwikiin myös suoraan havaintopaikalta älypuhelimella Havaintolähetti-sovelluksen kautta.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Biologi Mirja Heikkinen 0295 038 315


Rotarien sinileväseuranta:
Arja Saarento 040-5624954

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Luomutuotannon päivää juhlitaan lauantaina – alan kehittämiseen kaivataan uusia avauksia22.9.2023 13:22:01 EEST | Tiedote

Euroopan unionin luomutuotannon päivää juhlitaan lauantaina 23.9.2023 toista kertaa. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan luomutuotanto on tärkeä osa kestävää ruokajärjestelmää ja huoltovarmuutta. Lisäksi se ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Luomutuotannossa ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita, joten luomu ei ole ulkomaisten tuotantopanosten varassa.

Lähiruokapäivänä 9.9. Pohjois-Pohjanmaalla kuusi käyntikohdetta4.9.2023 13:34:34 EEST | Tiedote

Mistä suomalainen ruoka tulee? Millaisia tuotteita Pohjois-Pohjanmaalla tuotetaan? Mitä muuta mielenkiintoista maaseudulta löytyy? Muun muassa näihin kysymyksiin voit saada vastauksen valtakunnallisen Lähiruokapäivän tapahtumissa lauantaina 9.9.2023! Pohjois-Pohjanmaalla on mukana ainakin kuusi Lähiruokapäivän käyntikohdetta – kohteita voi tulla enemmänkin, sillä järjestäjäksi saa ilmoittautua tapahtumapäivään saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme