SDP

SDP:n Niina Malm: Säätytalolla kaavailtu ay-verovähennyksen poistaminen on suoraan pois suomalaisen duunarin kukkarosta

Jaa

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tuleva hallitus saattaa poistaa oikeuden vähentää ammattiliittojen jäsenmaksut verotuksessa. SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm vaatii, että verovähennystä ei poisteta, koska se nostaisi työntekijöiden verotusta ja pienentäisi palkkoja.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Käytännössä verovähennyksen poisto tarkoittaisi veronkiristystä ammattiliittojen jäsenille, mikä heikentäisi työntekijöiden toimeentuloa.

- Tämä on puhtaasti yritys heikentää palkansaajien asemaa. Muutos heikentäisi suomalaisten järjestäytymisastetta sekä olisi vähennys työntekijöiden tuloista. Varsinkin osa-aikatyötätekeville tai naisvaltaisille aloille verovähennys on ollut oleellinen oikeus. Naisvaltaisilla aloilla on jo nyt pienimmät palkat ja matalin järjestäytymisaste, eli sinnehän tämä ehdotus ensimmäisenä osuu. Valmiiksi heikommassa asemassa olevat olisivat jatkossa vielä ahtaammalla. Onko hallitusohjelmaneuvottelijoiden mielestä siis juuri nyt inflaation ollessa huipussaan oikea aika heikentää ihmisten toimeentuloa? Tämä on veronkiristys pienipalkkaisille, naisvaltaisella alalla työskentelevälle palkansaajalle.

Verovapauden poistosta on keskusteltu aiemminkin, mutta aiemmissa malleissa verovapaus olisi poistettu niin työnantaja- kuin työntekijäjärjestöiltä. Uusin esitys osuisi vain työntekijöihin.

- Epäoikeudenmukaisen mallista tekisi se, että vähemmän yllättäen työnantajajärjestöjen kohdalla verovapaus säilyisi, mikä hyvin osoittaa sen, että kyseessä on oikeiston yritys nujertaa ay-liikettä.

Malm ihmettelee myös valtionvarainministeriön tulkintaa siitä, ettei ay-jäsenmaksu olisikaan työntekijälle tulonhankkimista, kuten sen on aikaisemmin määritelty olevan. Ammattiliitot huolehtivat neuvotellessaan työntekijöiden työehdoista. Valtionvarainministeriön mukaan “joskus on katsottu, että on vähintäänkin kohtuullista, että näin on”.

- Mikä yllätys, että se ei kokoomuksen ja perussuomalaisten mielestä enää olisikaan kohtuullista.

Malmin mielestä esitys on esimakua tulevan hallituksen työmarkkinapolitiikasta.

- Säästöjä ollaan ensimmäisenä etsimässä suomalaisten palkansaajien kukkarosta. Edellisenkin oikeistohallituksen kohdalla säästöjä lähdettin hakemaan työntekijäpuolelta ison kiky-paketin muodossa. Kyyti on kovaa, ja osuu erityisesti palkansaajaan - kuten uumoilimme jo ennen vaaleja. Kokoomuksen kohdalla ei tarvitse yllättyä, mutta perussuomalaisten kohdalla kokoomuslaisten kelkkaan hyppääminen olisi selkärangatonta.

Päätös heikentäisi entisestään neuvottelukulttuuria, jota on muutenkin romutettu viime vuosina. Se on tarkoittanut enemmän pitkittyneitä työmarkkinakeväitä, lakkoja sekä menetyksiä niin yrityksille kuin työntekijöille.

- Nykyisestä mallista on vaikea löytää voittajia. Valitettavasti tulevaisuus näyttää tulevan hallituksen suunnittelemien toimien myötä entistä huonommalta.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n puoluejohdon erityisavustajaksi Mikko Valtonen29.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

SDP:n puoluejohdon erityisavustajaksi on valittu Mikko Valtonen. Valtonen siirtyy tehtävään Keskuskauppakamarin johtavan asiantuntijan tehtävästä, jossa hänen vastuullaan ovat olleet erityisesti osaamiseen, työelämään ja maahanmuuttoon liittyvät kysymykset. Ennen Keskuskauppakamaria hän on työskennellyt muun muassa Insinööriliitossa ja Jytyssä. Valtosella on pitkä kokemus sosialidemokraattisen liikkeen parissa. Aiemmin hän on toiminut muun muassa SDP:n puoluehallituksen jäsenenä sekä Uudenmaan piirin puheenjohtajana. Valtonen on myös aktiivisesti mukana Porvoon kuntapolitiikassa. - Olen innoissani, kun pääsen työskentelemään Suomen johtavaan tulevaisuuspuolueeseen. Haluan omalla panoksellani auttaa puoluejohtoa menestymään ja viedä puoluetta kohti vaalivoittoa tulevissa vaaleissa, sanoo Valtonen. Valtonen aloittaa tehtävässä lokakuun alkupuolella.

SDP:n verkkoviestinnän asiantuntijaksi Joanna Ahola28.9.2023 18:00:00 EEST | Tiedote

SDP:n verkkoviestinnän asiantuntijana aiemmin syyskuussa on aloittanut Joanna Ahola. Tehtävä on vanhempainvapaan sijaisuus ja tähän saakka tehtävää hoitanut Mona Roininen palaa SDP:n viestintään kesäkuussa 2024. Ahola siirtyy SDP:n puoluetoimistolle sosialidemokraattisesta eduskuntaryhmästä, jossa hän on työskennellyt poliittisena avustajana. Aiemmin Ahola on toiminut myös muun muassa Demarinuorten viestintäsuunnittelijana. – On hienoa päästä työskentelemään sosialidemokraattiselle liikkeelle uudessa roolissa. Nykyinen oppositioasetelma sekä uusi puoluejohto vaatii uutta otetta moneen ja olen innoissani tulevasta, työntäyteisestä vuodesta. On myös kiinnostavaa päästä heti mukaan SDP:n niin presidentin- kuin eurovaalikampanjan suunnitteluun, Ahola kertoo. – On hienoa saada Joanna Ahola mukaan SDP:n puoluetoimiston viestintään. Joannalla on monipuolinen kokemus poliittisesta viestinnästä erilaisissa tehtävissä puolueen parissa, SDP:n viestintäpäällikkö Miia Järvi kommentoi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme