Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Uusi laadunarviointijärjestelmä Valssi tukee varhaiskasvatuksen kehittämistä

Jaa
Valssi on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen, Karvin tuottama kansallinen varhaiskasvatuksen digitaalinen laadunarviointijärjestelmä, jolla voidaan arvioida varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin vahvuuksia ja kehittämiskohteita. Helsinki on päässyt etulinjassa kokeilemaan Valssia jo kevään aikana Karvin järjestämän pilotin myötä. Kevään pilotissa on Helsingissä ollut mukana kymmenen yksikköä sekä suomenkielisessä että ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa.

Valssin arviointityökalut ovat helppokäyttöisiä ja arviointiprosessi on johdonmukainen ja henkilöstöä osallistava niin yksilö-, tiimi- kuin yksikkötasolla. Koko päiväkoti tai yksikkö tunnistaa ja käy keskustelun lopuksi omista vahvuuksista, ja kehittämisen kohteista ja päättävät yhteisistä toimenpiteistä arviointitulosten pohjalta. 

Pilotista saatiin lupaavia tuloksia 

Helsingin pilottiin valikoitui leikin arvioinnin työkalu. Leikin arviointityökalun avulla henkilöstö on päässyt pohtimaan muun muassa leikin havainnointia ja dokumentointia, leikin monipuolisuutta sekä aikuisen roolia leikissä.  

- Leikin arviointityökalun kysymykset ohjasivat henkilöstöä miettimään leikkiin liittyviä käytännön tarpeita ja toimenpiteitä sekä keskustelemaan teemasta. Arviointiprosessi selvensi, millaisia vahvuuksia ja kehittämiskohteita meidän yksikössämme on leikin suhteen. On mahtavaa, että saamme johtamisen ja yksikön toimintakulttuurin kehittämisen tueksi työkalun, joka tukee yksiköiden tavoitteellista arviointi- ja kehittämistyötä,varhaiskasvatusyksikkö Poutapilvi-Puimurin johtaja Marjo Välimäki-Saari sanoo. 

Karvin asiantuntijat korostavat, että arvioinnin tulee olla osallistavaa ja vuorovaikutteista. Valssi tarjoaa apuvälineet monipuolisen arviointitiedon keräämiseen. On tärkeää, että henkilöstö pääsee osallistumaan arvioinnin eri vaiheisiin. Tämä tekee arvioinnista merkityksellistä päiväkodeissa tehtävälle työlle ja auttaa henkilöstöä sitoutumaan kehittämiseen.   

- Arvioinnin määrän sekä arvioitavien aihealueiden rajaaminen on tärkeää, jotta arvioitavaan aiheeseen voidaan syventyä ja perehtyä huolella. Pilotissa Valssin arviointiprosessia kehuttiin sen antamista mahdollisuuksista syventyä yhteen aihealueeseen koko työyhteisön kanssa. Sen myötä yksiköissä on saatu aikaa yhteisen ymmärryksen ja käsitysten muodostamiselle, projektikoordinaattori Katariina Huusela sanoo. 

Pilottiyksiköiden johtajien mukaan arviointiprosessia on ollut mielekästä johtaa. Aikataulua on ollut helppo muotoillaomalle yksikölle sopivaksi hyödyntäen yksikössä jo olemassa olevia keskustelurakenteita ja käytänteitä, kuten tiimipalavereita, talon yhteisiä kokouksia sekä kehittämispäiviä.  

Kehittäminen jatkuu rauhassa ja harkiten 

Arviointiprosessin rakenne on ollut selkeä, mutta sopivan väljä, joten johtajat ovat voineet aikatauluttaa prosessin etenemistä joustavasti omalle yksikölle sopivalla tavalla. 

- On ollut ilo ja kunnia saada vetää Valssin pilottia ja seurata miten intohimoisesti sekä johtajat, että koko henkilöstö ovat lähteneet mukaan. Valssi on koettu hyödylliseksi monella tasolla, se on lisännyt yhteenkuuluvuuden tunnetta, ja parantanut varhaiskasvatuksen pedagogiikan ja toimintakulttuurinarvioinnin ja kehittämisenmahdollisuuksia merkittävästi.Kehitystyötä jatketaan harkiten ja rauhassa jasyksyn jatkopilottiin on ilahduttavasti ilmoittautunut 32 vapaaehtoistayksikköä.Haluamme kuitenkin tarjota Valssin arviointityökalutkaikkien varhaiskasvatusyksiköiden käyttöön jo elokuussa, Huusela sanoo. 

 

Lisätietoa Valssista: 

https://karvi.fi/varhaiskasvatus/valssi-valssi-varhaiskasvatuksen-laadunarviointijarjestelma/ 

 

Katariina Huusela 
Projektikoordinaattori 
Puh:040 6431955 
Sähköposti:katariina.huusela@hel.fi  

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Työpajankatu 8
00580 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 19.9.202315.9.2023 10:52:49 EEST | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 19. syyskuuta klo 16.30. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Jaoston esityslistalla on muun muassa Helsingin kaupungin järjestämän koulutuksen opiskeluhuoltosuunnitelma ajalle 2023–2024 sekä oppilaan koulupaikan määräytyminen ja oppilaaksiottamisen perusteet suomenkielisessä perusopetuksessa 1.1.2024 alkaen. Jaoston kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme