Alvar Aalto -säätiö

WHOSE MODERNISM? 14.–15.6.2023 – 40 kansainvälistä puheenvuoroa modernismista

Jaa

5. Alvar Aalto Researchers’ Network – Whose Modernism? -tapahtuma striimataan uudesta Aalto2-museokeskuksesta Jyväskylästä 14.–15.6.2023.

Kansainvälisen tutkijaseminaarin ohjelmassa on myös suomenkielisiä, kaikille avoimia yleisöesityksiä keskiviikkona 14.6. klo 17 alkaen, Aalto2 -museokeskuksessa. Antti Tevajärvi Artek 2nd Cyclesta kertoo ikonisen, 90-vuotiaan Artek-jakkaran vuosikymmenistä. Yleisöluentoa seuraa paneelikeskustelu ”Sivistysmatkailu: Elitismiä, kansanvalistusta vai taidekentän demokratisointia?” Keskustelijoina ovat Heikki Hanka Jyväskylän yliopistosta, Olli-Paavo Koponen Tampereen yliopistosta, Tommi Lindh Alvar Aalto -säätiöstä ja Susanne Rasmus Visit Jyväskylä Regionista. 

Kaksi päivää ja kolme keskeistä teemaa: keskiviikon Intent (tarkoitus) -teeman pääpuhuja on amerikkalainen, kansainvälisesti arvostettu arkkitehtuurihistorioitsija, kriitikko ja opettaja, Joan Ockman. Torstaiaamuna ratkotaan tekijyyden (Authorship) kysymyksiä. Pääpuhujana on tuolloin brasilialainen arkkitehti Ruth Verde Zein, nimekäs arkkitehtuurin ja muotoilun professori Sao Paolosta. Iltapäivän Legacy (perintö) -teemaan johdattaa kansainvälisesti palkittu suomalainen elokuvaohjaaja Klaus Härö. Yhteensä 40 ainutlaatuista esitystä eri puolilta maailmaa. Moderaattoreina toimivat Aleksi Lohtaja, George  Michelin ja Scott W. Wall. Rekisteröidy nyt ilmaiseen, englanninkieliseen virtuaalitapahtumaan verkossa tai tule paikalle seuraamaan esiintyjiä – vielä pieni erä live-lippuja myynnissä Aalto2-museokeskukseen.

Whose Modernism? -tapahtuma antaa puheenvuoron niin tutkijoille, opiskelijoille ja kuin muille modernismin saloista kiinnostuneille. Tuoreissa Aalto-esityksissä tutustutaan mm. Säynätsalon kunnantaloon kokonaistaideteoksena, Rautataloon, Toppilan sellutehtaan teolliseen perintöön sekä mm. arkkitehtien Aarne Ervin, Timo Penttilän, Walter Gropiuksen, Mies van der Rohen suunnitteluun. Esityksissä on kartoitettu niin eurooppalaista modernismia, kuin modernin arkkitehtuurin perintöä eri maanosissa – Aasiaa, Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa myöten. Kaikki Alvar Aallon, modernin arkkitehtuurin, taidehistorian ja kulttuurin ystävät – tervetuloa 14.–15.6.2023 Aalto2-museokeskukseen Jyväskylään paikan päälle tai virtuaalisesti. Oheisohjelmaan sisältyy mm. erilliset opastukset Aalto2-museokeskuksen näyttelyihin ja yliopistokampukselle.

Aalto2 on uusi arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön kohtaamispaikka.  Museokeskus koostuu kahdesta Alvar Aallon suunnittelemasta rakennuksesta Alvar Aalto -museosta (1971–73), Keski-Suomen museosta (1956–61, 1991) sekä näiden välille valmistuneesta uudisosasta (A-Konsultit Oy, 2023). Jyväskylän kaupunki on tapahtuman pääkumppani. Muita kumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Artek, Cumulus Association, Icomos Suomi, Museovirasto ja Suomen Arkkitehtuurimuseo.


Mikä tutkijaverkosto?

Alvar Aalto -tutkijaverkosto palvelee keskustelukanavana ja yhteyksien rakentajana kansainvälisten Alvar Aalto -tutkijoiden välillä. Verkoston avulla tuodaan esiin Aalto-tutkimuksen kannalta kiinnostavia tutkimusaiheita. Verkoston tapahtumista vastaa Alvar Aalto -akatemia, joka on osa Alvar Aalto -säätiötä.


5. Alvar Aalto Researchers’ Network Seminar – Whose Modernism?
Aika: 14.–15.6.2023
Paikka: Aalto2, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
Liput
Peruslippu 180 €
Opiskelijalippu 50 €
Virtuaalilippu 0 € (vapaa pääsy)
Rekisteröidy ja osta lippuja täältä.Vuonna 2023 on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon (1898−1976) syntymästä. Modernin suunnittelun uranuurtajat, arkkitehdit Alvar, Aino ja Elissa Aalto tekivät poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen uran sekä Suomessa että kansainvälisesti. Juhlavuoden aikana Alvar Aalto -säätiö tuo esiin - yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa - Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (1923−1994) tarinaa ja töiden taustalla vaikuttaneita, yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia ajatuksia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nina Heikkonen
Ohjelmapäällikkö, Alvar Aalto -säätiö
+358 44 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Aila Svenskberg
Tiedottaja, toimittaja, Alvar Aalto -säätiö
+358 40 659 1930
aila.svenskberg@alvaraalto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme