Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maanviljelijät ja metsänomistajat osoittivat tyytymättömyytensä EU-komissiolle - Europarlamentaarikot ottivat suomalaisten huolet vastaan Brysselissä

Jaa

MTK oli mukana torstaina 1.6. Brysselissä järjestetyssä mielenilmauksessa, jossa Euroopan maataloustuottajien järjestöt osoittivat tyytymättömyytensä EU-komission sekavaa lainsäädäntö- ja asetusvalmistelua kohtaan. Päivän aikana europarlamentaarikot kuulivat myös suoraan tuottajilta, miten Brysselin päätökset erityisesti ennallistamislainsäädännöstä heijastuvat suoraan Euroopan huoltovarmuuden selkärankaan, eli ruuantuotantoon ja metsätalouteen.

Brysselissä järjestettyyn mielenilmaisuun osallistui lukuisia europarlamentaarikkoja tukemaan tuottajärjestöjen viestiä. Kuva: Juho Hämäläinen
Brysselissä järjestettyyn mielenilmaisuun osallistui lukuisia europarlamentaarikkoja tukemaan tuottajärjestöjen viestiä. Kuva: Juho Hämäläinen

EU-komission kuluneen toimikauden maa- ja metsätaloutta koskeva lainsäädäntötyö on tuottajien ja metsänomistajien näkökulmasta lyhytnäköistä. Huolensa kotimaisille europarlamentaarikoille kertoivat myös suomalaiset tuottajat ja metsänomistajat MTK:sta.

”Tilatasolla EU:n lakien ja asetuksien valmistelut näyttävät hyvin epävarmoilta ja pysäyttävät pahimmassa tapauksessa tilojen kehittämisen. Maatilojen lisäksi metsänomistajien omaisuus on liikaa EU-politiikan pelinappulana”, vieremäläinen maitotilallinen Jouko Åkerlund kertoi Brysselin mielenilmauksessa.

Tuottajat tapasivat mielenilmaisun jälkeen suomalaisia europarlamentaarikkoja, joista Åkerlund tapasi Nils Torvaldsin (r.). Sulkavalainen metsänomistaja Kaisa Ralli lounasti Petri Sarvamaan (kok.) ja maanviljelijä Susanna Valtonen Pirkko Ruohonen-Lernerin (p.) kanssa.

Torstain mielenilmaisun järjestäjinä toimivat EU:n viljelijä ja maatalousosuuskuntien järjestö Copa-Cogeca ja Belgian flaaminkielinen viljelijäjärjestö Boerenbond. Mielenilmaisu kohdistui erityisesti valmisteilla olevaa ennallistamisasetusta vastaan.

Jos koko ennallistamisasetusehdotuksen hylkäämiselle ei löydy kesällä riittävää tukea, suomalaiset maa- ja metsätilat voivat kohdata valtavia kustannuksia ja rajoituksia elinkeinolleen.

”Komission ajamat ilmastoasiat ovat tärkeitä, mutta tarkoitus ei saa pyhittää keinoja. Ennallistamisasetusta ei voi nykymuodossa viedä eteenpäin”, EPP-ryhmän MEP Petri Sarvamaa ja Renew-ryhmän MEP Elsi Katainen (kesk.) totesivat ykskantaan parlamentin tulevista äänestyksistä.

Ennallistamisasetuksesta äänestetään ympäristövaliokunnassa kesäkuussa ja EU-parlamentin täysistunnossa heinäkuussa.

Lisätietoja:

Hanna Leiponen-Syyrakki, MTK, Brysselin toimiston johtaja, +358 40 094 7633

Marko Mäki-Hakola, MTK, metsäjohtaja, +358 40 502 6810

null
Kuva: Juho Hämäläinen
null
Belgian flaaminkielinen viljelijäjärjestö Boerenbond oli näyttävästi esillä parlamenttirakennuksen läheisyydessä. Kuva: Juho Hämäläinen

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kansainvälinen YK:n koulumaitopäivä 27.9. - Koulumaito-ohjelmat edistävät lasten terveyttä maailmanlaajuisesti26.9.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

YK:n koulumaitopäivä on omistettu painottamaan koulumaidon tärkeyttä lasten ravitsemuksessa. Koulumaito-ohjelmilla on maailmanlaajuisesti keskeinen rooli lasten terveellisen ravitsemuksen edistämisessä, ja koulumaitopäivä on tilaisuus juhlistaa sitä. Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää koordinoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO), ja se tuo yhteen ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Budjettiesitys pettymys viljelijöille – valtion pahentama kassakriisi vaatii toimia jo syksyllä20.9.2023 14:41:50 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys vuoden 2024 budjetiksi ei sisällä toimia maatalouden vakavien ongelmien ratkaisuksi. Päinvastoin Orpon hallitus on vetämässä maataloudelta pois 55 miljoonaa euroa, joista Marinin hallitus keväällä päätti helpotukseksi maatilojen kustannuskriisiin. Syksyn tukimaksujen viivästyminen on aiheuttamassa akuutin kassakriisin suurelle joukolle suomalaistiloja. MTK vaatii hallitukselta välittömiä toimia valtion itse aiheuttaman kriisin estämiseksi.

Metsänomistajat toimivat Metsämarssin mukaisesti - Monitavoitteinen ja aktiivinen metsänhoito on arvossaan15.9.2023 14:34:06 EEST | Tiedote

Metsänomistajien tavoitteet metsien hyödyntämisessä ovat yleisesti monipuolistuneet. Metsätutka-kyselyn vastausten mukaan yli puolet metsänomistajista asettaa erityisiä tavoitteita metsänomistukselleen. Näistä metsänomistajista monitavoitteisia piirteitä on valtaosalla ja kolmasosa luokittelee itsensä suoraan joko virkistyskäyttöä tai taloudellista turvaa korostaviksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme