Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Asuinalueen vaihtaminen Helsingissä usein kytköksissä perhetilanteen tai tulotason muutokseen

Jaa
Helsinkiläiset muuttavat asuinalueelta toiselle todennäköisemmin perhetilanteen tai tulotason muuttuessa. Myös oman asuinalueen muiden asukkaiden tulotaso on yhteydessä muuttopäätöksiin – muuton todennäköisyys on suurempi, kun kotitalouksien oma tulotaso poikkeaa selvästi heidän asuinalueensa tulotasosta. Helsinkiläisten muutot näyttävät suuntautuvan suurituloisemmille alueille, kun elämäntilanne on vakaampi.

Asuinalueiden välinen muuttoliike Helsingissä on volyymiltaan merkittävää. Vuosittain Helsingin osa-alueiden välillä ja sisällä muutetaan useammin kuin Helsingin rajojen yli. Kaupunginkanslian uudessa tutkimuksessa Helsingin sisäisen muuttoliikkeen valikoituminen tarkastellaan Helsingin sisäiseen muuttoliikkeeseen keskeisimmin vaikuttavia tekijöitä vuosina 2010–2020. Tutkimuksessa on tarkasteltu työikäisiä helsinkiläisiä.

Tutkimustulosten mukaan asuinalueen vaihtamisen todennäköisyyttä lisäävät erityisesti muutokset parisuhde- ja perhetilanteessa sekä vuokralla asuminen. Asuinalueen vaihtamisen todennäköisyyttä puolestaan vähentävät selvästi pientalossa asuminen ja suuri velkaantuneisuusaste. Muutot näyttävät suuntautuvan suurituloisemmille alueille, kun elämäntilanne on vakiintuneempi. Esimerkiksi lapsiperheet ja pientaloissa asuvat kotitaloudet muuttavat suurituloisemmille alueille muunlaisia kotitalouksia useammin.

Tulotason muutoksilla yhteys muuttojen todennäköisyyteen

Asuinalueen vaihtamisen todennäköisyys kasvaa matalatuloisimmilla alueilla kotitalouden tulotason kasvaessa, kun taas suurituloisimmilla asuinalueilla todennäköisyys kasvaa kotitalouden tulotason laskiessa. Verrattaessa saman tuloisia mutta erilaisilla asuinalueilla asuvia kotitalouksia keskenään havaitaan, että matalatuloisimmat kotitaloudet vaihtavat asuinaluetta todennäköisimmin suurituloisilta alueilta, kun taas suurituloisimmat kotitaloudet vaihtavat asuinaluetta todennäköisimmin matalatuloisilta alueilta.

Muutokset niin kotitalouksien kuin asuinalueidenkin tulotasossa määrittävät osaltaan kotitalouksien valinnanvaraa asuntomarkkinoilla. Tulotason muutokset vaikuttavat siten osaltaan siihen, mitkä kotitaloudet voivat tai joutuvat muuttamaan tietyiltä alueilta pois ja minne muutot suuntautuvat.

Asuinalueen muiden asukkaiden tulotaso yhteydessä muuttopäätöksiin

Muuttopäätökset liittyvät myös oman asuinalueen muiden asukkaiden tulotasoon. Tutkimustuloksista käy ilmi, että asuinaluetta vaihtavat todennäköisemmin ne kotitaloudet, joiden oma tulotaso poikkeaa eniten heidän asuinalueensa tulotasosta. Myös asuinalueen tulotason nousu keskitasoa suuremmaksi lisää matalatuloisempien kotitalouksien todennäköisyyttä vaihtaa asuinaluetta.

Kaupungin sisäisten muuttojen valikoitumisella merkitystä myös laajemmin

Helsingin sisäisen muuttoliikkeen dynamiikkaa ja siihen vaikuttamista pohdittaessa voi olla erityisen hyödyllistä kiinnittää huomiota tässä tutkimuksessa esiin nousseisiin näkökohtiin, kuten asuntojen hallintamuotojen alueellisen sijoittumisen sekä kotitalouksien perherakenteen ja tulojen merkitykseen muuttopäätöksissä. Kaupungin sisäinen muuttoliike ohjaa osaltaan myös asuinalueiden eriytymiskehitystä. Ymmärrys Helsingin sisäisen muuttoliikkeen ajureista ja sen valikoitumisesta auttaa hahmottamaan Helsingin asuinalueiden muovautumisen taustatekijöitä sekä niiden muutosta tulevaisuudessa.

Helsingin sisäisen muuttoliikkeen valikoituminen

Tiivistelmä

Lisätiedot:
Erikoistutkija Laura Ansala
Kaupunginkanslia, kaupunkitietopalvelu
laura.ansala@hel.fi
Puh: 040 565 2806

Viestinnän yhteyshenkilö
Viestintäsuunnittelija Katri Lehtonen
Kaupunginkanslia, ulkoinen viestintä
katri.lehtonen@hel.fi
Puh. 040 167 7302

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pormestari Vartiainen: Keskusta-alueen toimitilojen muuttamista asuinkäyttöön helpotetaan Helsingissä25.9.2023 10:15:00 EEST | Tiedote

Toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset, kuten etätyön lisääntyminen, ostoskäyttäytymisen muutos ja keskustatilan kysynnän muutos kohti elämyksellisyyttä, ovat luoneet tarpeen arvioida rakennusten käyttötarkoitusten muutosten periaatteita. Kaupunki on pormestari Juhana Vartiaisen aloitteesta käynnistänyt työn periaatteiden päivittämiseksi ja toimitilojen käyttötarkoituksen muuttamisen helpottamiseksi.

Helsingin kaupunginhallitus antoi kolme eri lausuntoa lakihankkeisiin18.9.2023 17:49:27 EEST | Tiedote

Kaupunginhallitus kokoontui 18.9. ja päätti antaa lausunnot sosiaali- ja terveysministeriölle valmiuslain toimivaltuussäännöksistä, vanhuspalvelulain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta sekä hallituksen esityksestä koskien yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamista. Kaupunginhallitus päätti myös ottaa Petri Lumijärven henkilöstöjohtajan vakinaiseen virkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme